Rory McIlroy během exhibiční soutěže dvojic na Floridě

Rory McIlroy během exhibiční soutěže dvojic na Floridě | foto: Reuters

Golfisté vydělali v exhibici na boj s covidem pět milionů dolarů

  • 1
Světová jednička Rory McIlroy s bývalým prvním golfistou žebříčku Dustinem Johnsonem vyhráli exhibiční soutěž dvojic na Floridě, jež vynesla více než pět milionů dolarů (128 milionů korun) na boj s nemocí covid-19.

Díky miniturnaji v klubu Seminole v Juno Beach hraném za přísných hygienických podmínek mohli fanoušci sledovat živý golf v televizi po více dvouměsíční pauze.

McIlroy s Johnsonem se utkali s dvojicí Matthew Wolff, Rickie Folwler ve formátu skins, v němž hráči dostávají prize money za vyhrané jednotlivé jamky a také za zvládnutí jamek pod par. Vedle samotných golfistů přispívali v průběhu turnaje i sponzoři.

„Jsem hrdý, že jsem se mohl zúčastnit akce, která pobavila v neděli odpoledne lidi doma a vydělala peníze pro ty, kteří je potřebují,“ uvedl McIlroy, čtyřnásobný vítěz turnajů kategorie major ze Severního Irska.

Turnaj se hrál bez diváků a s méně než 50 lidmi na hřišti. Hráči si museli sami nosit bagy a na místě byl jen základní televizní štáb. I proto akce trvala více než čtyři hodiny, neboť golfisté museli často čekat, než se šest kamer přesune na správné pozice. Praporek označující jamku měl po celou dobu na starosti pouze viceprezident PGA Tour Mark Russell.

„Byl to nádherný den. Fajn, že jsme se mohli vrátit na hřiště a zažít pocit normálnosti,“ řekl McIlroy.

Po tom touží americký prezident Donald Trump, jenž jako vášnivý golfista promluvil v televizním přenosu turnaje. „Na tohle se krásně koukalo. Chceme zpátky sport, chceme, aby to bylo jako dřív s davy lidí, kteří jsou na sebe namačkaní, baví se a nemají žádné starosti. Také nechceme, aby museli nosit roušky, jak jsme to v minulých měsících museli dělat,“ uvedl prezident země, jež má nejvíce nakažených (1,48 milionu) a nejvíce úmrtí s koronavirem (téměř 90 tisíc) na světě.

Živý přenos z golfu se naposledy v televizi vysílal 12. března z prvního kola turnaje Players Championship, jenž byl druhý den předčasně ukončen. Soutěžní golf se vrátí 11. června turnajem v texaském Fort Worth bez diváků.

Ještě předtím se bude hrát tuto neděli další charitativní zápas dvojic za účasti golfistů Tigera Woodse a Phila Mickelsona a hvězd ligy amerického fotbalu NFL Peytona Manninga a Toma Bradyho. Exhibice by měla vynést až 10 milionů dolarů.

,