Ondřej Lieser kontroluje svůj odpal. | foto: Archiv Ondřeje Liesera

Liberecká Ypsilonka hostí souboj o českou golfovou jedničku

  • 0
Kdo je nejlepším českým profesionálním golfistou? To se ukáže už v úterý 19. května na hřišti Ypsilonka u Liberce, kde se utkají Ondřej Lieser a Stanislav Matuš. Oba elitní golfisté změří síly ve hře na jamky a vítěz si odnese 130 tisíc korun. Akce nese oficiální název Tipsport Golf Challenge.

Čeká se atraktivní a vyrovnaný souboj vítězů ankety Golfista roku. Lieser ji ovládl v zatím posledním ročníku, Matuš o rok dříve.

Lieser začínal s golfem na vysoké úrovni v Semilech, za které už ve 14 letech hrál extraligu. Z českých hráčů figuruje aktuálně ve světovém žebříčku nejvýše (571. místo). Ještě než celý svět zasáhla pandemie koronaviru, stihl odehrát dva turnaje Pro Golf Tour v Egyptě, na kterých skončil třináctý a dělený čtyřiadvacátý. Letos chtěl zabojovat o olympiádu, ale místo toho musel puttovat doma v garáži.

Matuš si v loňské sezoně uhrál plnou kartu na Challenge Tour a jako vůbec první Čech také oficiální status na European Tour. Vyhlížel zlomovou sezonu, ale i jemu koronavirová krize zhatila plány.

Úvahy o tom, který z elitních českých hráčů je na tom lépe, může alespoň na nějakou dobu ukončit chystané vzájemné střetnutí na 18 jamek, kde je Stanislav Matuš v pozici vyzyvatele.

„Museli jsme zrušit plánovaný mezinárodní turnaj série Pro Golf Tour, který se měl právě v těchto dnech hrát na Ypsilonce. Přemýšleli jsme, zda dokážeme českému sportovnímu fanouškovi nabídnout něco ještě zajímavějšího a takováto výzva mezi dvěma našimi hvězdami by mohla zaujmout i širší sportovní veřejnost, nejen tu golfovou,“ uvedl Pavel Krenk, šéf promotérské společnosti Česká 1, která netradiční golfovou výzvu pořádá.

Stanislav Matuš

„Je nám jasné, že se nacházíme v unikátní situaci a že se příznivci sportu cítí ošizeni o svou pravidelnou dávku branek, bodů a sekund, a tak jim nabízíme to nejlepší co může být - špičkový golf hraný naplno o peníze. Věříme, že nás čeká krásný souboj.“

Titulárním partnerem akce je sázková společnost Tipsport. „Zaujala nás originalita a atraktivita nápadu, vše je soustředěno na jeden souboj, rozhodne se teď a tady. Zvláště v dnešní době takové akce nejen český sport postrádá,“ říká Lubomír Ježek, vedoucí sponzoringu a médií Tipsportu. „Sám jsem zvědavý, koho budou naši bookmakeři favorizovat a jak sázkové kurzy nastaví. Očekávám vyrovnaný zápas.“

Tipsport zároveň vyhlásil speciální prémii - za hole-in-one na jamce číslo 4 vyplatí úspěšnému hráči prémii ve výši 20 tisíc korun.

Ojedinělý golfový souboj odstartuje na Ypsilonce v úterý 19. května v 15 hodin. Přenos poběží na streamu a přebírat ho budou i české sportovní kanály.