Při golfové ráně lze udělat desítky chyb. A nejhorší je, že hráčka i hráč si ji často hned vzápětí uvědomí.

Při golfové ráně lze udělat desítky chyb. A nejhorší je, že hráčka i hráč si ji často hned vzápětí uvědomí. | foto: Martin Kabát

Obtížné golfové rány: jak se odnaučit push

  • 0
Ve světě se říká push, na českých golfových hřištích se mluví také o zatlačené ráně. Jaká je její příčina a jak může golfista chybu odstranit? To prozradí profesionální trenér Martin Kovařík.

Výsledek zatlačené rány nápadně připomíná slice, míček končí vpravo od cíle. Trajektorie rány je ale úplně jiná. Zatímco slice odstartuje vlevo a za letu se stáčí vpravo, v případě zatlačené rány letí míček už od začátku doprava.

Příčina zatlačené rány zase nápadně připomíná hook, protože hlava hole se pohybuje k míči po dráze švihu zevnitř ven. Rozdíl je v pozici hlavy hole. Při hooku je hlava hole zavřená, při zatlačené ráně zase square, tedy kolmá k dráze švihu.

Push může mít ale různé další příčiny, nejprve by měl proto golfista zkontrolovat míření. Při špatném zamíření je rána sice rovná, ale letí vpravo od cíle, protože golfista zkrátka doprava hraje.

Tréninkové hůlky znázorňují, že takto trefený míč znamená ránu zvanou push.Tréninkové hůlky znázorňují, že takto trefený míč znamená ránu zvanou push.

Tréninkové hůlky znázorňují, že takto trefený míč znamená ránu zvanou push.

Před každou ránou je tedy nezbytné zajistit, aby chodidla, boky a ramena mířily přímo na cíl. Jen pokud golfista stojí rovnoběžně s linií míček-cíl, skončí balón tam, kde opravdu skončit měl.

Zatlačenou ránu může způsobit také chybné umístění míčku. Pokud má golfista míč u zadní nohy, povede hůl po špatné dráze švihu a zahraje push. Balon by měl být správně naproti levé patě.

A tělo by se mělo do nápřahu i prošvihu správně otáčet. Pokud se například boky posunou při švihu směrem k cíli, může z toho být klidně push. A místo na fairwayi míček skončí v lesíku napravo od ní.

co způsobuje push?

Dráha švihu zevnitř ven.
Špatné míření.
Míček u zadní nohy.
Pohyb boků k cíli.

(Fotografie byly pořízeny na hřišti Golf And Country Clubu Hodkovičky.)