Tiger Woods, odpal na Deutsche Bank Championship 2010.

Tiger Woods, odpal na Deutsche Bank Championship 2010. | foto: AP

OBRAZEM: Není odpal jako odpal; golfista míří pokaždé úplně jinam

Čtyři různá hřiště a čtyři naprosto odlišná prostředí. Fotoaparáty čtyř různých profesionálů zachytily v uplynulých několika dnech golf v jeho nádherné rozmanitosti. Louka, les, hory, slatina. Vždy jde ale o totéž - umístit míč na ideální místo pro další ránu.

ZELENÁ A HNĚDÁ. Titulní fotografie zachycuje prvního z prvních. Tiger Woods na TPC Boston rozkvétal i vadl, v různém pořadí. Les je naprostou dominantou tohoto skvostu mezi privátními hřišti, designovaného hlavně jako mistrovské pro špičkové akce profesionálů. Stromům se pochopitelně hráči těchto kvalit většinou vyhnou, ale do cesty se jim stavějí i tůně, bahnité prohlubně a vysoký rough, svým hnědým odstínem hrozivě kontrastující se zelení na fairwayích a v okolním porostu.

Marek Nový, druhé kolo RendezVous Classic 2010.

NAHOŘE NAD ŘEKOU. Pokud by se to tady někomu zdálo povědomé, je blízko. Hřiště se sice jmenuje Sand Martin´s Holes, ale rozkládá se v Pojizeří. Přesněji v kopci nad touto řekou a na dohled továrního komínu mladoboleslavské škodovky. Vzrostlých listnáčů a jehličnanů je tu pomálu, i když jako i na jiných nově založených českých hřištích se také charakter toho zdejšího změní, až stromy, vysazené v několika uplynulých letech, řádně vyrostou. I v místech, kde je to zatím louka, je ale odpal spektakulární záležitostí. V tomto případě v podání nejpovolanějšího muže - vítěze Marka Nového.

první muž světového žebříčku amatérů Peter Uihlein, mistrovství USA 2010.

TRADICE ZVANÁ LINKS. Z fotografie se to samozřejmě nepozná, ale pravdou je, že tady odpaluje amatér. Totiž nejlepší amatér na světě. Peter Uihlein získal titul mistra Spojených států v prostředí, jež vneslo i do češtiny nové přejaté slovo. Slovo links. Hřiště Chambers Bay je sice moderní až hrůza, ale právě proto, že naprosto didakticky lpí na dávné tradici golfu. Žádné stromy, nějaká ta voda (nejlépe moře) všude kolem, k tomu všemu nepříjemné překážky z písku a jiného druhu zemské přikrývky, jen ne z trávy. Trefit se na oseté plochy je i tady velkým uměním.

Mikael Lundberg, European Masters 2010.

ALPSKÝ KÝČ. Extrémní golf se hraje i na sněhu, tady ale bílé alpské vrcholky tvoří jen scenérii pro turnaj v údolí. Crans Montana je jedno z nejhůř dostupných švýcarských zimních středisek a ke hřišti Crans-sur-Sierre vedou serpentýny, jimiž musel vystoupat i každý z účastníků European Masters, pokud snad nezvolil dopravu vrtulníkem. Výhled je to skoro až kýčovitý, ale to jsou jen taková lidská pojmenování. Ať už krajinu stvořil bůh či příroda, na golf se hodí náramně.