Italská golfová legenda Constantino Rocca na návštěvě Česka.

Italská golfová legenda Constantino Rocca na návštěvě Česka. | foto: ČTK

Na mé výhře nad Woodsem byla nejlepší týmová oslava, vzpomíná Rocca

  • 0
Golfovou hůl odloží, snad jen když bude slavit s manželkou třicetileté výročí svatby. Jinak žije Ital Constantino Rocca golfem. I proto přijal pozvání zúčastnit se turnaje Golf Prague Open ve Mstěticích. "Golf je pro mě celoživotní lekcí, životem," uvedl čtyřiapadesátiletý Rocca na tiskové konferenci v Praze.

V Česku už hrál třikrát na seniorském turnaji Casa Serena Open v Roztěži u Kutné Hory, nyní přijal pozvánku na akci českých profesionálů. "Přijel jsem znepříjemnit život golfovému mládí. Mladí uvidí kdysi úspěšného hráče, budou se chtít vytáhnout a k tomu je chci motivovat," řekl.

Hvězdu Roccova formátu dosud Czech PGA Tour nepoznala. Rodák z Bergama vyhrál pět turnajů evropského okruhu a celkem 14 profesionálních soutěží. Podílel se na dvou výhrách Evropy v Ryderu Cupu.

Italská golfová legenda Constantino Rocca na návštěvě Česka.

V roce 1997 navíc dokázal jako jediný Evropan porazit v singlu Tigera Woodse. "Výhra nad Woodsem byla nejkrásnější proto, že nebyla osobní, ale slavil to tenkrát se mnou celý tým, což bylo zcela úžasné," vzpomínal Rocca.

Prosadil se i na turnajích kategorie major. V roce 1995 skončil druhý na British Open. Památný je jeho putt na osmnácté jamce v posledním kole, kterým z 18 metrů zahrál birdie a dostal se do play-off. "Tuhle ránu jsem viděl ze záznamu snad tisíckrát. Pamatuji si ji nejvíc," uvedl Rocca.

Nakonec ale prohrál na hřišti St. Andrews s Američanem Johnem Dalym. "Dost mě to bolelo," dodal Rocca.

Chuť si spravil o rok později výhrou na turnaji v anglickém Surrey PGA Championship. "To pro mě to byl důležitý triumf, protože Anglie je kolébkou golfu. To je, jako když vyhrajete fotbal ve Wembley," řekl.

Constantino Rocca

Radost má Rocca ze svých italských následovníků. Mezi elitou se daří bratrů Edoardu a Franceskovi Molinariům a nejžhavější hvězdou je osmnáctiletý Matteo Manassero. "Je mladý, má před sebou hodně času, aby toho hodně dokázal," řekl Rocca.

Rád by předával své zkušenosti dál. Radí synovi, ale jinak moc času nemá. "Pořád mě baví samotného hrát," omlouval se trochu Rocca, který v posledních letech startuje na turnajích kategorie nad 50 let a má na kontě dva tituly ze

Senior European Tour. V Česku absolvuje akademii s dětmi a nejlepší mladý hráč mu ponese v turnaji bag. Prague Open se hraje od soboty do pondělí.

,