Tiger Woods obléká do zeleného saka šampiona Masters 2020 Dustina Johnsona.

Tiger Woods obléká do zeleného saka šampiona Masters 2020 Dustina Johnsona. | foto: AP

Wayne našeptávač. Stojí Gretzky za zrodem golfového šampiona Johnsona?

  • 0
Mýty opředené hřiště v Augustě je opět středobodem golfového světa. Za obhajobou zeleného saka pro vítěze Masters dnes vykročí světová jednička Američan Dustin Johnson. Muž, který se pohybuje ve špičce celou svoji kariéru, až v posledních čtyřech letech ale převzal její velení. Jeho počínání bude sledovat i kamarád a budoucí tchán Wayne Gretzky.

Na loňském Masters to bylo v podání Johnsona galapředstavení.

Američan si podmanil hřiště v Augustě, pověstné svou náročností, celkovým skóre dvacet ran pod par. To se žádnému golfistovi na nejslavnějším turnaji během jeho čtyřiaosmdesáti ročníků nepodařilo.

Na osmnácté jamce finálového kola na příchod šampiona čekala Paulina Gretzkyová, dcera nejlepšího hokejisty všech dob, se kterou je Johnson od roku 2013 zasnoubený.

Slavil i sám Wayne Gretzky. Den po Masters obletěla sportovní svět fotografie legendárního hokejisty v uniformě golfového caddieho.

„Jedním z mých snů vždy bylo vyhrát Stanley Cup na soupeřově ledě,“ řekl pro server Golfweek.com Gretzky. „To se mi nikdy nepodařilo. Toho večera, když Dustin oblékl zelené sako, jsem mu řekl, že se cítím, jako bych byl znovu součástí mistrovského týmu.“

Gretzkého role

Nejproduktivnější hráč historie NHL nepřipouští, že by za úspěchy Johnsona stál on. „V Top 10 už byl před tím, než jsme se potkali,“ řekl Gretzky, který je sám zdatný golfista.

Jejich vztah funguje spíše na přátelské bázi, ale špetka mentorství od legendy se nedá odmítnout.

„Lidé si myslí, že mu neustále dávám nějaké rady. Není to tak. Jsem spíše tchán, dědeček jeho dětí a velký brácha. Mluvíme spolu o rodině, dětech, televizi, sportu a dalších obvyklých věcech. Jsme přátelé,“ vysvětloval Kanaďan.

Druhým dechem ale dodal: „Pobízel jsem ho k tomu, aby si zvýšil laťku, aby si nastavil vyšší cíle. Mluvil jsem s ním o tom, co všechno musí obětovat, aby byl nejlepší.“

Gretzkého zkušenosti se hodily i po Johnsonově kolapsu na US Open v roce 2015. Američan tam byl blízko svému prvnímu vítězství na golfovém grandslamu (čtyři neprestižnější turnaje – Masters, PGA Championship, US Open a The Open Championship).

Od triumfu ho tehdy dělil čtyřmetrový putt na finálové jamce posledního kola. Nedal. Zbývalo tedy jediné – dohrát z méně než metrové vzdálenosti a pak se porvat o vítězství s Jordanem Spiethem v play off.

Johnson ale minul i podruhé a play off bylo pryč.

Dustin Johnson během tréninkového kola před Masters 2021

„Řekl jsem mu: Je jednoduché zmizet pryč, ale budeš větší člověk a získáš si mnoho lidí, když si tam stoupneš a řekneš, jak moc tě to bolí,“ vzpomínal Gretzky na jejich rozmluvu po konci turnaje.

Johnson ho poslechl a předstoupil před média. „Byla to jeho nejlepší desetiminutovka (s médii) v životě,“ hodnotil Gretzky.

Následující rok už Američan US Open vyhrál.

„Poslouchat, co všechno zažil a dokázal, čím vším si prošel, to je sakra dobrá zkušenost,“ řekla světová jednička.

Svéráz Johnson

„Jeho chování mimo hřiště je úplně stejné jako na něm. Nikdy se nerozčiluje, je to ohleduplný a slušný pohodář,“ prozradil Gretzky o Johnsonovi. To jsou slova, kterými by někteří popsali i kanadského hokejistu. Možná právě proto si sedli od první chvíle.

Na okruhu PGA Tour Johnsonova osobitost vyčnívá. Žije si ve svém světě, který ale často zůstává nepochopen.

Dustin Johnson promýšlí další úder během tréninkového kola před Masters 2021.

„Vaši kolegové říkají, že tak působivou světovou jedničku z vás dělá fakt, že vskutku nic vás nedokáže rozhodit. Mají pravdu?“ zněla kdysi otázka jedné novinářky.

„Je to možné,“ odpověděl stručně po dlouhém zamyšlení Johnson.

Tento krátký, ale všeříkající záznam z tiskové konference je pro nejlepšího golfistu světa typický. Šetří slovy a nemá potřebu ani chuť o sobě příliš mluvit. Alespoň ne před médii. Mnozí, kvůli jeho zvláštnímu vystupování, pochybují o jeho inteligenci. Ne však ti, kteří ho znají.

„Možná není sečtělý, ale je inteligentní. A když přijde na golf, je jako Rain Man. Vsadím se s vámi, že by dokázal vyjmenovat každou ránu, kterou loni na PGA Tour odehrál,“ prohlásil golfista Colt Knost, který bydlel s Johnsonem v době, kdy oba začali s profesionální kariérou.

„Není hloupý. Je prohnaný jako liška,“ řekl o něm jeho bývalý trenér Butch Harmon, který na PGA Tour přivedl Tigera Woodse.

Dokáže golfový Rain Man obhájit vítězství na Masters?

Napoví už první dvě kola. V nich mu budou dělat společnost Angličan Lee Westwood a amatérský golfista Tyler Strafaci.