Pověstné doutníky Miíchaela Jordana - jedna z několika kontroverzí jeho golfové kariéry.

Pověstné doutníky Miíchaela Jordana - jedna z několika kontroverzí jeho golfové kariéry. | foto: AP

Legenda Jordan bude opět u Presidents Cupu. Jeho tým nadšený není

  • 0
Michael Jordan, jeden z největší basketbalistů historie, je podle mnohých posedlý téměř chorobnou soutěživostí. A po skončení kariéry ji napřel směrem ke golfu. Ne vždy je mu to najednou ku prospěchu, jak napovídá případ jeho účasti v Presidents Cupu.

O Jordanově soutěživosti, o jeho sázkách a podobně se vypráví mnoho historek. Také se tvrdí, že bezprostředně po skončení basketbalové kariéry hrál pravidelně až 300 golfových osmnáctek za rok. Jeho golfová vášeň nezná mezí a holdoval této hře už v době, kdy létal nad obroučkami hřišť NBA.

"Můj bývalý spoluhráč Toni Kukoč s Jordanem hrával za Chicago Bulls a často spolu hráli a stále hrají i golf," vzpomíná Jiří Welsch, jeden ze dvou českých hráčů, kteří zatím okusili basketbalovou NBA.

Presidents Cup 2009 - basketbalista Michael Jordan jako host, v pozadí Sean O´Hair.

Presidents Cup 2009 - basketbalista Michael Jordan jako host, v pozadí Sean O´Hair.

"Vyprávěl mi, že spolu odehráli dvě osmnáctky za sebou, a když se blížili k závěru, Jordan prohlásil, že si musejí dát ještě jednu. Zavolal na recepci, aby jim přivezli sandwiche a Toniho nechtěl pustit domů," usmívá se Welsch. "Musel hrát ještě třetí kolo."

Jordanovo nové sídlo za zhruba 250 milionů korun leží přímo u golfového Bears Clubu Jacka Nicklause na Floridě. Hráč má údajně doma zhruba 40 sad golfových holí a je členem dvouciferného počtu soukromých golfových klubů. Už deset let hostí vyhlášený charitativní turnaj celebrit na Bahamách a má mnoho dobrých přátel mezi špičkovými golfisty.

presidents cup

Týmový mač na jamky USA vs. Mezinárodní tým (kromě Evropy).
Hraje se v letech, kdy se nekoná Ryder Cup.
Formát: foursomy, fourbally, singly)
Dějiště 9.ročníku: Royal Melbourne Golf Club (Austrálie).
Dosavadní bilance: USA 6 výher, Mezinárodní tým 1 výhra, jedna remíza.
Nehraje se o peníze, dosavadní ročníky vydělaly téměř 20 milionů dolarů na charitu.
Perfektní bilance 5-0-0: Mark O´Meara (1996), Šigeki Marujama (1998), Tiger Woods (2009).

Jedním z nich je Fred Couples, který mu mimo jiné dělal caddieho na jednom z charitativních turnajů a pozval Jordana do funkce čestného asistenta kapitána pro President´s Cup 2009. A i když se muselo složitě řešit, jestli může nebo nemůže během toho na hřišti v Harding Parku kouřit své oblíbené doutníky, skončilo to velmi úspěšně.

Couples Jordana pro rok 2011 jmenoval svým asistentem znovu. "Už se nemůžu dočkat," prohlašuje golfový maniak, "vloni jsem v San Francisku prožil s týmem skvělé chvíle. Miluju golf a týmovou atmosféru a být s nejlepšími golfisty světa v jedné šatně byl skvělý zážitek."

Basketbalista Michael Jordan při pro-am turnaji před Canadian Open.

Basketbalista Michael Jordan při pro-am turnaji před Canadian Open.

Úplně nadšení ale nejsou fanoušci basketbalového týmu Charlotte Bobcats, jehož je Jordan majoritním vlastníkem. Už během jeho působení v roli generálního manažera ve Washingtonu a Charlotte mu mnozí vyčítali, že se věnuje víc golfu než své funkcionářské práci u basketbalu.

"Bobcats se nyní herně trápí, příští rok v listopadu už se bude hrát liga a on se místo o svůj tým bude starat o ten golfový," shrnul to jeden nejmenovaných funkcionářů ligy. Co se dá dělat, Jordanova vášeň ke golfu je prostě silnější...

, pro iDNES.cz