Rory McIlroy na Canadian Open

Rory McIlroy na Canadian Open | foto: Reuters

McIlroy touží doma vyhrát golfové The Open, favoritem je Koepka

  • 0
Po 68 letech se britský golfový major The Open vrací na severoirské hřiště Royal Portrush. Boje o slavný Klaretový džbán začnou ve čtvrtek a šanci triumfovat v rodné zemi by rád využil Rory McIlroy, který je druhým největším favoritem za americkým hráčem Brooksem Koepkou.

Loni ve skotském Carnoustie zvítězil Francesco Molinari a šanci může mít i na linksovém hřišti s parem 71 v Portrushi. Počítat se musí s Američanem Tigerem Woodsem, i když letošní vítěz Masters šetří kvůli zádům se starty, a jeho krajany Dustinem Johnsonem, Rickiem Fowlerem a dalšími. Tradičně silní budou Australané a z Evropanů třeba Justin Rose, Jon Rahm nebo Henrik Stenson.

Nejlepší formu na majorech ale v poslední době prokazuje Koepka. První hráč světa vyhrál od roku 2017 čtyřikrát, naposledy v květnu na PGA Championship. Navíc letos skončil druhý na Masters i US Open. Na The Open angažoval místního caddieho Rickyho Elliotta. „Získal jsem tím velkou výhodu,“ věřil Koepka.

Koepka dokonce před turnajem nereagoval na nabídku vítěze 15 majorů Woodse o společné tréninkové kolo. Trojnásobný vítěz turnaje Woods nastoupí poprvé od US Open, aby jeho tělo vydrželo. „Chci hrát co nejdéle, a pokud bych hrál často, tak bych tady dlouho nevydržel,“ vysvětlil Woods, kterému rozhodčí zkontrolovali driver, a doufal, že ještě během posledních pár hodin hru doladí.

Pořadatelé očekávají během turnaje přes 200 tisíc fanoušků. Většina z nich se přijde podívat na domácí hráče v čele s McIlroyem. „Takováhle šance přijde jednou za život,“ řekl severoirský hráč, nadšený z možnosti bojovat doma o trofej. „Chci si to užít a dopřát fanouškům důvod k radosti. Rád bych patoval na výhru,“ dodal.

McIlroy je jedním z mála golfistů, který hřiště dobře zná. Navíc je z roku 2005 jeho rekordmanem, jelikož zde jako šestnáctiletý během amatérského šampionátu Severního Irska zahrál 61 ran. „Pamatuju si každou ránu,“ uvedl.

Dvakrát po sobě vyhrál The Open naposledy Ir Pádraig Harrington v letech 2007-08. Navázat na něj zkusí Molinari. „Zpočátku bylo výzvou se sžít s tím, že jsem vítěz majoru. Musel jsem se to naučit. Teď přichází extra speciální týden a rád bych si ho užil jako třeba Ryder Cup. Chci nasát atmosféru a hrát uvolněně,“ plánoval Ital.

Britské The Open je nejchudším ze čtyř letošních majorů. Vítěz si v neděli na konto připíše 1,935 milionu dolarů (přes 44 milionů korun), zatímco na US Open získal Gary Woodland 2,25 milionu, Koepka vydělal 1,98 milionu za titul na PGA Championship a Woods se na Masters v Augustě obohatil o 2,07 milionu dolarů.

,