Golfové hřiště v Lázních Kynžvart

Golfové hřiště v Lázních Kynžvart

Golf se v Kynžvartu hraje, ale načerno

  • 4
Hřiště je znormované, ohlásila před časem Česká golfová federace. Hra v Lázních Kynžvart dostala od sportovních orgánů zelenou, své kontroverznosti se však projekt nezbavil. Neprošel totiž kolaudací.

Na státních pozemcích v zámeckém parku se hráči procházejí s golfovými holemi i popojíždějí v elektrických vozících téměř denně. Golfisté platí běžné poplatky za vstup na hřiště.

Společnost Bohemian Golf & Country Invest však nemá nájemní smlouvu s Národním památkovým ústavem. Její zástupci se hájí tím, že probíhá "zkušební provoz" a že je vše připraveno tak, aby se smlouva brzy podepsala.

Prezident golfového klubu Martin Štěpánek připustil, že hřiště ještě nebylo oficiálně otevřeno. "Jestli se tam hraje, tak jde o zkušební provoz. Vše se děje s vědomím Národního památkového ústavu. Hřiště je přínosem pro kraj," prohlásil.

Golfové hřiště v Lázních Kynžvart

Stanovisko památkářů je zdrženlivější. "K nájmu ohledně golfového hřiště v Kynžvartu firmě Bohemian Golf & Country Invest lze říci pouze to, že obě strany ustoupily od vzájemných dřívějších žalob a původní nájemní smlouva už neplatí," řekla MF DNES mluvčí památkářů Zdeňka Kalová.

"Uzavřeli jsme novou smlouvu o nájemní smlouvě budoucí, která bude podepsána, jakmile se naplní všechny podmínky pro její uzavření. To je zejména kolaudace hřiště. Než bude uzavřena nová nájemní smlouva, další informace nebudeme zveřejňovat," dodala Kalová.

Šéf stavebního úřadu v Kynžvartu Rostislav Žalák uvedl, že je zkolaudovaná cvičná louka. "Při kontrolách jsem nezjistil, že by se přímo na hřišti jako takovém hrálo. Neviděl jsem tam pohyb. Těžko zabránit tomu, že si někdo vezme golfové hole a jde si tam zahrát. To by tam musela asi hlídat policie," domnívá se Žalák.

Golfové hřiště v Lázních Kynžvart

Definitivní smlouvu se nedaří podepsat už několik let. Bohemian Golf & Country Invest hřiště stavěla i na pozemcích, které stát firmě nepronajal. A také porušila stavební povolení tím, že budovala dráhy jinde, než měly podle plánu stát. Přitom zničila historické parkové cesty. Kde měla zůstat promenáda pro turisty, létají golfové míčky.

Památkáři ovšem na otázky MF DNES, co přesně firma porušila, neodpověděli. Jasné je jen to, že společnost měla podle smluv z let 1996 a 1997 především spravovat a udržovat pronajatý zámecký park o rozloze 232 hektarů.

Památkáři podali na společnost dvě žaloby a vypověděli nájemní smlouvy. Aniž by chebský soud kauzu projednal, žaloby byly staženy.

Golfové hřiště v Lázních Kynžvart

Krajský úřad a stavební úřad v Mariánských Lázních před časem zmiňované firmě udělil za porušování pravidel stotisícové pokuty. Krajský úřad ovšem nominoval golf Kynžvart mezi desítku turistických zajímavostí do celostátního internetového hlasování o atraktivní tip na výlet.