Jordan Spieth během druhého dne golfového Masters

Jordan Spieth během druhého dne golfového Masters | foto: AP

Spieth drží na Masters vedení, ale už pouze o ránu před McIlroyem

  • 3
Nárazový vítr komplikoval golfistům druhé kolo Masters. V čele se přesto udržel obhájce titulu prvního majoru sezony Američan Jordan Spieth, ale jeho náskok se v Augustě zmenšil na jedinou ránu. Za ním už je Rory McIlroy ze Severního Irska a má tak naději na zkompletování kariérního grandslamu.

Druhý hráč světa Spieth vedl po prvním dnu o dvě rány a když začínal druhé kolo, měl náskok dokonce tří ran a zdálo se, že ho nikdo neohrožuje. Když přidal na prvních třech jamkách dvě birdie, vedl už o pět, ale na pětce přišlo double bogey, do konce kola další čtyři bogey, už jen dvě birdie a byl z toho den za +2.

Celkově má Spieth po dvou dnech čtyři rány pod par. „Bylo to náročné, hodně náročné,“ řekl Spieth k pátku. „Podmínky se měnily každou chvilku a točící se vítr udělal hřiště obtížné. Uvědomili jsme si, že i par je dobrý výsledek,“ dodal.

Dlouho se zdálo, že McIlroy bude z dosahu Spiethe. V jednu chvíli ztrácel už osm ran, ale na druhé osmnáctce zapsal tři birdie a zahrál 2. kolo za -1, čímž vyrovnal nejlepší výsledek dne. A rázem je jen o ránu zpět.

Pokud by v neděli poprvé oblékl zelené sako pro vítěze, stal by se po Benu Hoganovi, Jacku Nicklausovi, Garym Playerovi, Genu Sarazenovi a Tigeru Woodsosvi šestým hráčem, který dokázal vyhrát všechny čtyři majory. „To se snažím z hlavy vytlačit. Musím porazit ty před sebou na výsledkové tabuli. To jsem už dokázal, tady sice ještě ne, ale na velkých turnajích ano a to mi dodává sebevědomí,“ řekl McIlroy.

Na třetím místě jsou Novozélanďan Danny Lee a Scott Piercy z USA, kteří zaostávají za Spiethem o dvě rány. Lídr světového žebříčku Jason Day z Austrálie je o pět ran za Spiethem na děleném 15. místě a stále má šanci zaútočit.

Na Spiethe se tlačil i jeho krajan Bryson DeChambeau. Novátorský amatér, který má nezvykle všechna železa stejně dlouhá, ztrácel na čelo jen ránu, ale na závěrečné osmnáctce chyboval, měl tři rány nad par jamky a klesl na 8. místo.

Turnaj už skončil pro světovou pětku Rickieho Fowlera z USA, cutem nečekaně neprošel ani trojnásobný vítěz turnaje Phil Mickelson. S Masters se navždy rozloučil Američan Tom Watson. Osminásobný vítěz majoru hrál v Augustě po třiačtyřicáté a na poslední jamku přicházel se slzami v očích.

Masters, golfový turnaj kategorie major v Augustě

(dotace 10 milionů dolarů, par 72)

po 2. kole: 1. Spieth (USA) 140 (66+74), 2. McIlroy (Sev. Ir.) 141 (70+71), 3. Lee (N. Zél.) 142 (68+74) a Piercy 142 (70+72), 5. Snedeker (oba USA) 143 (71+72), Kjeldsen (Dán.) 143 (69+74) a Macujama (Jap.) 143 (71+72).

,