Jon Rahm odpaluje během druhého hracího dne turnaje WGC Dell Technologies Match...

Jon Rahm odpaluje během druhého hracího dne turnaje WGC Dell Technologies Match Play v americkém Austinu. | foto: AP

Já a na tiketu? To radši ne! Rahm před Masters varuje sázkaře

  • 1
Zkuste si představit následující situaci: španělský golfista Jon Rahm vede letošní Masters o šest ran, před sebou má poslední jamku finálového kola, o vítězství už ho nemůže připravit v podstatě nic. Vtom se rozezní vyzváněcí tón jeho telefonu. Rahm ho zvedá, rozrušeně komunikuje a po několika sekundách ho kvapně odkládá. Driver zasouvá zpátky do bagu a mizí v dáli – Masters nevyhraje. Fikce? Nemusela by být.

Ještě více než svojí hrou, zaujal Jon Rahm na loňském odloženém Masters famózní tréninkovou ranou.

Odpal skotačící na hladině vody, který zaplul do jamky šestnáctého greenu, obletěl svět.

V Augustě to umí. Vždyť v posledních třech ročnících nejprestižnějšího golfového turnaje skončil Rahm pokaždé v první desítce. Loni dokonce před víkendem vedl. Pak se mu ale do cesty postavil strom na osmé jamce, následovalo double bogey a ústup ze špičky.

Letos by mu boj o zelené sako pro vítěze Masters mohla zkomplikovat daleko příjemnější událost.

„Jediné, co můžu říct je, že pokud někdo uvažuje nad tím, že na mě na Masters vsadí, měl by si to možná dvakrát promyslet, protože je tady šance, že se budu muset prostě otočit a odstoupit,“ řekl baskický golfista v úterý před startem jamkovky Dell Technologies Match Play.

Důvod? Očekávané narození prvního potomka.

Bývalá světová jednička má letos v kalendáři víkend od 10. do 11. dubna tučně vyznačený z naprosto odlišného důvodu než zbytek golfové elity.

Právě v tomto rozmezí totiž se svojí ženou Kelley očekávají narození dítěte. „Pokud to přijde, jsem připravený sebrat se, jít na hotel a rychle být pryč,“ řekl šestadvacetiletý golfista přezdívaný v USA „Rahmbo“.

Není v tom sám.

V roce 1999 během US Open byl ve stejné situaci také slavný „Lefty“ Phil Mickelson. Americká legenda tehdy na hřišti Pinehurst vozila v bagu pager pro případ, kdyby jeho manželka začala rodit. Mickelson stihl obojí. O ránu sice nevyhrál, následující den ale strávil se svým právě narozeným potomkem.

„Být otcem je mnohem důležitější než jakýkoliv golfový turnaj, tak nad tím teď přemýšlím,“ dodal Rahm.

Španěl ještě nemá titul z turnaje kategorie major (čtyři neprestižnější golfové turnaje – Masters, PGA Championship, US Open a The Open Championship). Nejlépe skončil třetí na US Open v roce 2019. Stále má před sebou ale spoustu času, mezi profesionály je teprve pátým rokem.

Dvacetimetrový vítězný putt na turnaji BMW Championship:

Už ve své první profesionální sezoně dokázal zvítězit na Farmers Championship a celkově skončit sedmý ve FedEx Cupu.

V roce 2019, po vítězství na turnaji Memorial, se dokonce dostal na dva týdny na post světové jedničky, načež ho nahradil Justin Thomas. Ve stejném roce se stal i nejlepším hráčem European Tour, když opanoval celosezonní bodovací soutěž Race to Dubai.