Golf letos opět pomohl potřebným desítkami milionů korun

  10:56
Golfovou dobročinnost přivedl na české území časopis Playboy. Jeho Charity Challenge v Mariánských Lázních vynesl Šrámkově poliklinice v Praze počítač v hodnotě 100 000 korun a podobnou sumu také Nadaci Olgy Havlové. To bylo před osmnácti lety. Suma, jíž tento sport ve svém bouřlivém rozvoji v tuzemsku pomáhá potřebným dnes, jde do desítek milionů.

Golfový turnaj nadace Leontinka - Konopiště 2009. | foto: Martin Kabát

Praxi běžnou všude ve světě začali v devadesátých letech posilovat zámořští hokejisté letními golfovými turnaji. Ať už šlo o jejich vlastní peníze v podobě dobrovolného startovného nebo o sponzorské příspěvky, neziskový sektor získal v golfu přirozeného a štědrého partnera.

Nejen celebrity

Předloni se přidal fotbalista Pavel Nedvěd svým turnajem v Hazlově, ale to už bylo pořádání golfových akcí ve prospěch nejrůznějších fondů a nadací běžné i mimo svět populárních osobností a celebrit.

Dárce a přispěvatele lze najít pochopitelně i mezi největšími a nejbohatšími firmami. Za příklad poslouží třeba výběr vítězů některých kategorií a doplňkových soutěží zářijového turnaje Accenture Golf Cup na hřišti Prague City Golf Clubu ve Zbraslavi - Thomas Kleefuss z RWE Transgas, Martin Kele z E.ON ČR, Michal Ventruba z Komerční banky. Výtěžek příležitostné sbírky šel na konto Nadace dětem Terezy Maxové.

Vítězové Accenture Cupu Maurizio Barini (vlevo) a Thomas Kleefuss.

Neznamená to ale, že by menší nebo méně "viditelné" společnosti či jejich manažeři zůstávali stranou. V úterý skončil na Konopišti seriál turnajů Golf pro Leontinku 2009 se třemi desítkami partnerů. Letošní výtěžek ve výši kolem 700 tisíc korun použije nadace pomáhající dětem a studentům se zrakovým postižením.

"Letošní třetí ročník jsme rozšířili partnerstvím s komerčními turnaji prostřednictvím zpoplatněných vložených soutěží," nastiňuje další možnosti získání příspěvků Karolína Čechová z agentury Mixtum, která pro Leontinku její tour organizuje. "Děláme pro ni třeba i aukce a výstavy. Když to srovnám, na golf se partneři získávají snáze. Ti lidé mají svůj sport rádi a jsou loajálnější. Ač je krize, golf lidi stále drží."

Pomoc hřišť a resortů

Na přespříští víkend se do Golf Clubu Kunětická Hora chystá Centrum Paraple. "Bude to náš úplně první golfový turnaj, a jestli to dobře dopadne, rádi bychom pokračovali. Jsme rádi, že nás ochotně vyslyšeli golfoví profesionálové, které jsme pozvali, i známé osobnosti. Klíčové bylo, že hřiště nám majitelé poskytli úplně zdarma," zdůrazňuje důležitou věc Petra Černá z organizace, jež pomáhá lidem ochrnutým po poškození míchy.

Ochota resortů, které se na den zřeknou možnosti vybírat poplatky za hru od takzvaných "fíčkových hráčů", nebo dají přednost dobročinné akci před korporátní, je dalším článkem řetězce, jak golf pomáhá. "Mohu potvrdit, že na všech hřištích jsme dostali vstřícné podmínky, což je u komerčních turnajů nemožné," potvrzuje Karolína Čechová.

Výtěžek kunětického turnaje půjde na přístavbu budovy Centra Paraple. Příležitost uložit poslední cihlu hrubé stavby měl v červenci předseda správní rady, scenárista a herec Zdeněk Svěrák.

Zdeněk Svěrák na přístavbě budovy Centra Paraple.

Prostřednictvím golfu dostávají peníze nejrůznější sociální skupiny, nejen handicapovaní, nemocní a opuštění. Zmínění hokejisté tradičně podporují mládež a přípravku.

Nadační fond Krtek uspořádal o víkendu svůj každoroční turnaj Charity Golf Challenge tentokrát v Berouně za účasti Vladimíra Šmicera a Ladislava Vízka a dalších známých lidí. Výtěžek 660 tisíc korun putuje na pomoc dětem z onkologie v brněnské fakultní nemocnici. V desetileté historii turnaje se podařilo nashromáždit již přes 5,5 milionu korun.

Charitativní golfový turnaj nadace Krtek.

Společnost Sun Microsystems Czech z turnajů v pražském Motole a v Mnichu letos finančně podpořila školu v Jihlavě pro žáky s těžkým mentálním postižením. Z golfu profitují chráněné krajinné oblasti, renovují se díky němu památky. Jednorázových akcí i seriálů jsou desítky až stovky.

Český golf drží v dobročinnosti krok se světem. Petra Černá prozradila, že potenciál této hry poznala na stáži v Anglii. Společnost Accenture je zase výhradním partnerem management consultingu a technologických služeb pro Tigera Woodse a jeho nadaci.

golf pro nevidomé a slabozraké


Série turnajů Golf pro Leontinku má za sebou třetí ročník. Měl sedm dílů a finančně byl opět úspěšnější. Výkonná ředitelka nadace Barbara Hucková říká, že se to daří hlavně díky dlouhodobé spolupráci: "Hledáme, co můžeme, aby naši partneři byli co nejvíce spokojeni a radost ze hry byla stoprocentní."

Leontinka pořádá spoustu různých benefičních akcí. Jak si mezi nimi stojí golf?

Díky němu spojí naši partneři příjemné s užitečným. Zahrají si, setkají se a jejich radost přináší pomoc druhým. Golf má ideu, spojuje lidi s různými hendikepy, teď i v přeneseném slova smyslu.

Funguje to i v době, kdy mají mnohé firmy potíže?

Nám partneři zůstali partneři i v těžké situaci a díky golfu se jejich portfolio rozšířilo. Vycházejí nám vstříc resorty, náklady na pořádání turnajů jsou maximálně snižovány. Chystáme už čtvrtou tour, všechny předešlé byl přínosné a partneři byli spokojeni.

Jak se získanými penězi naložíte?

Rozdělujeme ho v následujícím roce v rámci grantového řízení. O granty mohou žádat jednotlivci se ztrátou zraku a těžce zrakově postižení i neziskové organizace poskytující jim odborné služby.

  • Nejčtenější

Biatlonovou sezonu 2023/2024 ozdobilo MS v Česku, globus mají Bö a Vittozziová

17. dubna 2023  10:09,  aktualizováno  17.3 23:53

První startovní výstřel Světového poháru padl 25. listopadu 2023 ve švédském Östersundu, naposledy...

Liverpool - Sparta 6:1, sedm minut, čtyři góly, pak exhibice. Skóre mohlo být vyšší

14. března 2024  19:58,  aktualizováno  22:51

Liverpool (Od našeho zpravodaje) Ještěže už je konec. Sparťanští fotbalisté na souboj se slavným Liverpoolem s radostí vzpomínat...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tvrdý zákrok a msta v tunelu. Prasárna, Flynn u mě skončil, řekl sparťan Kempný

16. března 2024  23:09

Běžela 34. minuta. Sparta získávala proti Liberci převahu, když najednou útočník Severočechů Oscar...

Plzeň - Servette 0:0, 3:1 na pen. Historický úspěch, hrdinou Jedlička

14. března 2024  17:48,  aktualizováno  23:36

Plzeňští fotbalisté zvládli penaltový rozstřel (3:1) a přes Servette Ženeva postupují do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia - AC Milán 1:3, marná snaha v deseti. Naději vzala červená pro Holeše

14. března 2024  17:41,  aktualizováno  20:47

Slávističtí fotbalisté v Evropské lize v aktuální sezoně dohráli. V osmifinálové odvetě s italským...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Součkův rok na houpačce. Saúdská Arábie? Radši Slavia. Vyhlíží novou repre i Haalanda

19. března 2024  3:03

Už žádná děkovná zdravice přes mobil. Tomáš Souček převzal své třetí ocenění pro Fotbalistu roku...

Ukaž, jestli umíš běhat po vodě. Elitní střelec Šulc má táhnout reprezentaci

19. března 2024

Premium Na jednatřicítku může zapomenout, protože v reprezentaci se tak vysoká čísla nevedou. Ale není to...

Fotbalistou roku se stal Souček, předčil Krejčího. Mezi trenéry vyhrál Trpišovský

18. března 2024  22:29

Nejlepším českým fotbalistou za rok 2023 se stal Tomáš Souček. V souboji s druhým sparťanem...

Zemřel dlouholetý šéf ČSTV a českého plavání Vladimír Srb, bylo mu 79 let

18. března 2024  22:16

Ve věku 79 let dnes zemřel někdejší předseda Českého svazu tělesné výchovy (ČSTV) Vladimír Srb. O...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...