Kvůli dešti bylo první kolo South Africa Open přerušeno a následně odloženo na pátek.

Kvůli dešti bylo první kolo South Africa Open přerušeno a následně odloženo na pátek. | foto: www.europeantour.com, AP

Déšť zaplavil kritizované hřiště a spláchl úvodní den jihoafrického Open

  • 0
Druhý turnaj sezony European Tour, South Africa Open, se zastavil velmi záhy, co začal. Na hřiště nestihla vyrazit ani polovina hráčů, kdy byl turnaj přerušen kvůli silnému dešti. Jen devět hráčů dokázalo odehrát polovinu kola.

Déšť zaplavil hřiště a pořadatelé museli hráčům sdělit, že hrát se bude nejdříve v pátek ráno. Druhé kolo by mělo začít až v sobotu. Vedení zároveň uvedlo, že nechce turnaj prodlužovat do pondělí. Evropským hráčům by totiž hrozilo, že se nedostanou na Vánoce domů.

Buďto se tedy manko dožene v neděli, kdy by se odehrála dvě kola, nebo se turnaj zkrátí. "Uvidíme, jaké bude počasí. Klíčové je, aby se odehrála aspoň dvě kola," uvedl ředitel turnaje Gary Todd. V tom případě by výsledky turnaje byly považovány za regulérní.

Jihoafrická stará dáma

Jihoafrický Open slaví 100 let, před začátkem turnaje se do pořadatelů pustily domácí hvězdy Ernie Els a Retief Goosen. Oba kritizovali připravenost hřiště Durban Country Clubu. "Smutné je, že se jedná o takové naše St. Andrews," zmínil Els skotskou kolébku golfu. "Slyšel jsem, že pokládali trávu po fotbalovém šampionátu, což moc času neměli," uvedl k úpravám hřiště. A kritizuje se nejen trávník.

"Hřiště je zklamání," řekl Goosen. "Už není takové, jaké bývalo." Dle něj ztratilo kus své jedinečnosti a stává se takovým univerzálním hřištěm pro hráče ze všech zemí. Právě z domácího prostředí jihoafričtí hráči těžili, za posledních deset let turnaj vyhrál cizinec jen dvakrát. Jedním z nich je Skot Richie Ramsay, loňský vítěz. Obhájce stihl odehrát čtyři jamky, na kterých zahrál jedno bogey. Nejlepší hráči jsou na skóre -2.