Sandra Galová

Sandra Galová | foto: AP

Dcera českých emigrantů vyhrála první titul na americké LPGA

  • 0
Vítězkou víkendového turnaje americké golfové série LPGA Tour se na hřišti poblíž Los Angeles stala pětadvacetiletá Němka Sandra Galová. Dcera českých emigrantů, která se veřejně hlásí ke svým kořenům, vyhrála svůj první turnaj nejvyšší světové série. Jessica Kordová na turnaji neprošla cutem.

Galová působí na okruhu od roku 2008, dosud skončila nejlépe na pátém místě. Výhra významně ovlivní její budoucnost a nejen proto, že za svůj triumf získala 255 tisíc dolarů. Poskočila na třetí místo v pořadí výdělků v sezoně a výrazný posun zaznamená také ve světovém žebříčku, v němž před týdnem figurovala na 114. místě.

Rodiče Galové odešli do Německa v roce 1969 po sovětské invazi, ale spojení s rodnou vlastí udržovali dál. Golfistka v roce 2007 vyhrála mezinárodní amatérské mistrovství České republiky.

Galová ovládá češtinu a loni se v rozhovoru pro českou mutaci magazínu Golf Digest pochlubila, že vyrůstala na českých pohádkách. "Byla jsem vychovávaná dvojjazyčně a Čechy mám velmi ráda. Jako dítě jsem milovala Hurvínka, filmy s Vlastou Burianem a Janem Werichem, ráda četla české knížky. Pravděpodobně jsem víc Češka než Němka, i když jsem se zde nenarodila," řekla tehdy.