Promo akce na golfový turnaj D+D REAL Czech Masters | foto: Michal Šula, MAFRA

Golfový svátek v Česku. Přijel i čtvrtý muž olympijského turnaje

  • 0
Úžasné obsazení bude mít třetí ročník golfového turnaje D+D REAL Czech Masters, který se uskuteční od čtvrtku do neděle v Albatross Golf Resortu u Prahy. „Udělali jsme maximum proto, abyste letos viděli nejlépe obsazený golfový turnaj v české historii. Dovolím si říct, že se to podařilo,“ míní Petr Dědek, majitel promotérské společnosti RELMOST.

Podařilo, ba co víc, taková jména ve startovní listině asi čekal jen málokdo.

Že přijede vítěz dvou majorů, bývalá světová jednička, borec, co před dvěma lety rozhodl Ryder Cup nebo aktuálně čtvrtý muž letošních olympijských her v Riu?

To je opravdu splněný sen.

Na úterní tiskové konferenci se v pražském hotelu Intercontinental se tak sešli John Daly, Lee Westwood, Jamie Donaldson a Thomas Pieters.

Právě známý bouřlivák Daly spolu s mladým Pietersem hned od začátku bavili všechny okolo.

Belgičan nejprve staršímu kolegovi během focení dělal „růžky“, Daly pak zase mluvil o českém pivu. „Je jiné, ale chutnalo mi. Vlastně ani moc nezáleží na tom, jak chutná, když se po pětadvaceti z nich dostanu do nálady,“ rozesmál padesátiletý Kaliforňan přítomné novináře.

Americký bouřlivák John Daly hraje často a rád s cigaretou v puse. Předvedl se tak i divákům během úterní exhibice v Praze.

V Česku je vůbec poprvé a stráví tady celý týden. V pondělí se prošel ulicemi Prahy. „Je to nádherné město, máte tady skvělé jídlo, lidé jsou přátelští a já si konečně mohl zakouřit v ulicích, což už se v Americe skoro nikde nesmí,“ smál se.

Dřív to bylo zlobivé dítě amerického golfu. Z dítěte se stal dospělý padesátník, ale že by přestal „zlobit?“

Nikdy v kariéře si nezahrál v Ryder Cupu, říká se mi Long John kvůli jeho dlouhým drivům. Byl to on, kdo poprvé na PGA Tour poslal míček do vzdálenosti 300 yardů. Kromě svých často zábavných a křiklavých oblečků, baví i mimo hřiště.

Čtyřikrát se oženil a čtyřikrát se rozvedl. Jeho aktuální snoubenka Anna Cladakis, která mu dělá kedíka, by se v nejbližší době měla stát jeho pátou ženou...

„Těžko vybrat největší hvězdu letošního ročníku. Ale největší ohlas jsme zaznamenali po ohlášení účasti Johna Dalyho,“ potvrzuje Dědek, že o osobu amerického golfisty je největší zájem.

Svůj malý golfový sen si ve čtvrtek splní český golfista Filip Mrůzek, který si právě s Dalym zahraje ve flightu.

Další z hvězd, Thomas Pieters, ještě v neděli bojoval o olympijskou medaili, která mu nakonec o čtyři rány unikla.

Hned nato ale sedl do letadla, aby mohl přiletět obhajovat svůj loňský titul. Právě v Albatrossu totiž poprvé okusil, jaké to je vyhrát turnaj na evropské tůře. „Vždycky je hezké něco obhajovat. Praha je navíc nádherné město, snad mi to v následujících dnech půjde,“ přál si na tiskové konferenci.

Rozmluvil se i o tom, jaké to je do poslední chvíle bojovat o olympijskou medaili a nakonec odjíždět s prázdnou.

„Díky...“ nejprve glosoval ne zrovna příjemnou otázku. „Vždycky, když člověk neskončí první, tak to stojí za h..... Ale byl to nádherný týden. Celá zkušenost byla úžasná, olympijská vesnice, všichni sportovci. Na hřištích nás povzbuzovalo 15 tisíc lidí. Přestože jsem skončil čtvrtý, užil jsem si to. A i další kluci říkali, že to je nejlepší týden jejich života,“ usmál se.

Bývalá světová jednička Lee Westwood zase bude chtít zabojovat o další účast v Ryder Cupu, který už vyhrál sedmkrát.

„Dlouho se mi nepovedlo vyhrát žádný turnaj, třeba to přijde tady. I kvůli Ryder Cupu by se mi to hodilo,“ přiznal.

Zůstat vzadu nebude chtít ani vůbec první vítěz Czech Masters Jamie Donaldson, nebo další z nastupujících hvězd Matthew Fitzpatrick.

Je na co se těšit.