Typický obrázek z brazilského golfového hřiíště: palmové aleje jsou všude.

Typický obrázek z brazilského golfového hřiíště: palmové aleje jsou všude. | foto: Profimedia.cz

Brazílie má novou výzvu: vybudovat olympijské golfové hřiště

  • 0
Okamžitě po kladném výsledku hlasování kongresu Mezinárodního olympijského výboru v Kodani o přijetí golfu na program letních her se pozornost upřela do Brazílie. Rio de Janeiro bude prvním městem v novodobé olympijské historii, kde se uskuteční mužský i ženský turnaj o medaile. Jestli je dost času i na to, aby vzniklo úplně nové hřiště, to se teprve ukáže.

Brazilci totiž milují fotbal, ale golfu na chuť teprve přicházejí. V celé Brazílii je přibližně 25 000 registrovaných golfistů a 100 znormovaných hřišť. Jen pro srovnání - Česká republika je mnohem menší, a přitom zde téměř dvojnásobný počet hráčů trénuje a hraje na 80 golfových hřištích. Přestože Brazílie nepatří ke golfovým velmocím, sport v zemi určitou tradici má.

Kořeny brazilského golfu sahají do roku 1901. Britští inženýři, kteří pomáhali v Brazílii s výstavbou železnice, založili tehdy nedaleko Sao Paula první golfové hřiště v zemi. Dnes je většina brazilských golfových klubů privátních. Zahrát si na nich tak mohou jen členové, jejich hosté a turisté.

Nedaleko Ria de Janeiro se nacházejí dvě golfová hřiště, na kterých by olympionici teoreticky mohli změřit své síly. Itanhanga Golf Club ani Gavea Golf and Country Club ale nesplňují nejvyšší parametry mistrovských golfových hřišť. Musely by se podrobit rozsáhlým úpravám, aby byly opravdovou výzvou pro světovou golfovou špičku.

Osmnáctijamkové hřiště Gavea Golf and Country Club patří k nejstarším v Brazílii. Říká se o něm, že je nejkrásnějším brazilským hřištěm. Magazín Golf Illustrated dokonce označil jamku číslo pět za nejhezčí na světě. První devítka, která je hodně kopcovitá, prochází džunglí. Druhá devítka se zase rozprostírá podél pláže.

Gavea Golf and Country Club má s velkými turnaji zkušenosti, konkrétně s Brazilian Open, patřícím do série International PGA Tour. Samotné zkušenosti ovšem nestačí. Hřiště s parem 69 je dlouhé pouze 5 486 metrů z pánských odpališť. Před olympiádou by se tak muselo s nejvyšší pravděpodobností částečně přestavět.

Podobný problém má i druhé hřiště blízko Ria. Itanhanga Golf Club je dlouhé jen 6 035 metrů. Areál se nachází 20 kilometrů od centra olympijského města. Hřiště je celkem náročné, většina golfistů na něm nevytáhne driver z bagu. Úzké fairwaje lemují stoleté stromy, rychlé greeny potrápí i zkušené hráče. V roce 2000 se na hřišti konal jeden z dílů European PGA Tour. Titul si z Brazílie přivezl irský golfista Padraig Harrington.

Nejlepší předpoklady pro pořádání velkého turnaje má asi Buzios Golf Club, třetí golfové hřiště v okolí Ria. Osmnáctijamkové linksové hřiště s parem 72 je dlouhé 6 467 metrů. Je charakteristické množstvím vodních překážek, na druhé devítce je voda na šesti jamkách. Silný vítr a těžké roughy, které jsou pro linksová hřiště typické, si pohrají i s profesionálními golfisty.

Jakou cestou se organizační výbor her vydá, bude golfovým světem ostře sledováno. Na rozdíl od projektů, jakými jsou například umělý vodní kanál, lukostřelecký areál nebo tratě pro jezdecké závody se žádné golfové hřiště nemusí bát o budoucí využití a je-li dobře spravováno, ani o návratnost investic.