Bravo, Čejka! Na US Open se drží mezi nejlepšími

  6:38
Různorodá trojice s nejlepším výsledkem prvního kola US Open - Shaun Micheel, Paul Casey, Brendon de Jonge - má náskok jedné rány před šesticí hráčů na děleném čtvrtém místě a mezi těmi je i Alex Čejka. Muž, jenž se do soutěže dostal z kvalifikace, zahrál soustředěně a uvolněně zároveň, což se nedá říct třeba i Tigeru Woodsovi.

Alex Čejka, první kolo US Open 2010. | foto: AP

Ostře sledovaný trojnásobný vítěz jednoho z nejvýznamnějších turnajů sezony po prvním kole figuruje na dělením 49. místě a největší favorit sázkových kanceláří Phil Mickelson se dokonce dělí až o 67. pozici.

Zatímco oba Američané si pochvalovali kvalitní trénink, Casey uvedl, že se mu v něm nepodařilo dát pořádně ránu. A to byla v soutěži jeho výhoda. "Šel jsem na to nádherné hřiště s tím, že je to skvělé tady hrát, že si užiju diváků, a tak," upozornil, jak je důležité mít čistou hlavu.

"Příšerné" greeny

Tak tohle je major! Říkali si diváci už po ranním programu úvodního dne, v němž pouze čtyři golfisté zahráli pod par. A všichni jen jednu ránu. Těžké hřiště, i když na startu celá světová špička. Co udělají favorité v odpoledních flightech?

Nic moc. Nazvat příčinu jménem hřiště by bylo možná prvoplánové. Vždyť Pebble Beach již bylo zdoláno na nižších číslech. A přece...

Hřiště Pebble Beach, dějiště US Open 2010.

Tohle je turnaj turnajů, větší už se tady sotva může konat. A tomu odpovídá obtížnost přímořského podnebí, jak je připraven pro nejlepší z nejlepších. Drsně hustý rough číhá kousek od greenů, terén neodpustí ani drobnou odchylku od ideální letové křivky míče.

"Každý even par tady bude dobrý," řekl v klubovně Čche Kjong-ču, jeden z těch, jimž se ráno podařilo přinést minusové skóre.

Korejec zahrál šest birdie a dokázal, že kalifornský links není extrémně nepřátelský. Byl už na bilanci -3, ale dvě chyby se mu vymstily. Potvrdil, že na letošním turnaji bude důležitá práce s putterem. Jen ten, kdo se vyvaruje častějších třípatů, může pomýšlet na přední umístění. Woods si později ulevil: "Greeny jsou příšerné."

Trio z univerzit

A také ten, kdo vymodeluje ty správné rány do větru. Hráčům v poobědovém programu musel fičet v uších ještě když uléhali ke spánku. Ale našli se takoví, co zahráli aspoň minus dva.

Američan Micheel je znám jako jeden z nejpřekvapivějších vítězů jednoho z major turnajů. To když v roce 2003 předčil konkurenci na PGA Championship. Předtím ani potom na velkém okruhu nic nevyhrál, letos už má ale dvě umístění v top 10 a formu si přivezl ze St. Jude Classic, kde před necelým týdnem skončil čtvrtý.

Paul Casey, první kolo US Open 2010.Shaun Micheel, první kolo US Open 2010.Brendon de Jonge, první kolo US Open 2010.

Lídři US Open (zleva): Paul Casey, Shaun Micheel, Brendon de Jonge.

Vítr zesílil zrovna když šel do hry, ale Micheel zdůraznil, že v takovém případě je důležité nemyslet na to, jak to bude těžké. "Podmínky byly takové, jaké v tom počasí mohly být. Taky jsem v nich mohl trefit o pár fairwají míň," doplnil.

De Jonge je ze Zimbabwe ale prošel americkým univerzitním golfem a několikrát naznačil, že také on by se mohl dočkat svého velkého vítězství. Angličan Casey rovněž graduoval v USA a je to těžší kalibr. Loni vyhrál Houston Open a přestože často létá hrát evropský okruh, na americkém už vydělal přes sedm milionů dolarů.

Muži v plusu

Případným úspěchem na US Open by tuto hranici překonal i Čejka, ovšem ten hraje ve Státech déle a víc. Německý rodák českého původu se na Peble Beach drží skvěle. Začal z desátého odpaliště, na první devítce sice chytil bogey, ale vzápětí přišlo první birdie a druhé přidal na třetí jamce před koncem, na nejkratším tříparu hřiště.

Alex Čejka, první kolo US Open 2010.

Alex Čejka, první kolo US Open 2010.

O takovém výsledku se favoritům jen sní. Mickelson hrál už dopoledne a jeho skórkarta +4 neodpovídá tomu, že by měl útočit na Woodsovu pozici světové jedničky. Zástupci médií mu samozřejmě připomněli, že když naposledy v prvním kole US Open nedokázal zahrát ani jedno birdie (což bylo v roce 2007 v Oakmontu), neprošel pak cutem.

Phil Mickelson, první kolo US Open 2010.

Phil Mickelson, první kolo US Open 2010.

Mickelson nehledal pro svůj výkon žádné výmluvy: "Hřiště je připraveno perfektně. Když hrajete perfektně, možnosti skórovat nabízí."

Woods je na tom co do birdie podobně. "Uvidíme, jaké budou podmínky v pátek. Celkově jsem s hrou spokojený. Nebýt třípatů a míče v bunkeru, mohlo to být lepší," prohlásil vlažně. Ještě do patnácté jamky se držel na bilanci +1, ale v závěr zahrál neslavnou minisérii bogey - par - bogey a klesl celkově na dvě rány pod.

Tiger Woods, první kolo US Open 2010.

Tiger Woods, první kolo US Open 2010.

Úplně stejně je na tom spolufavorit Angličan Lee Westwood, jenž je Woodsovým partnerem ve flightu. Jeho třetí člen Ernie Els byl pouze o úder lepší, což Jihoafričanovi stačí na dělené 29. místo.

Výsledky

Golfové US po 1. kole (par 71, dotace 7,5 mil. dolarů): 1. Micheel (USA), Casey (Brit.) a De Jonge (Zimb.) všichni 69 ran, 4. m. j. Čejka (Něm.) 70, ...47. Woods (USA), Westwood (Brit.) 74, 66. Mickelson (USA) 75.

Autor:
  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plzeň - Slavia 1:0, šlágr rozhodl v závěru Šulc, hosté po týdnu spadli z čela

14. dubna 2024  17:09,  aktualizováno  19:59

Zásadní zpráva ze šlágru fotbalové ligy z Plzně, kde se představila první Slavia: největší radost...

Moje Plzeň to není, ale... Horváth o historickém tažení a proč u něj chyběl

20. dubna 2024

Premium On byl Plzeň. Ještě loni patřil na plakáty. „Že už teď do Plzně nepatřím, neznamená, že bych...

Perušič se Schweinerem v Tepicu přehráli Poláky, s Brazilci následně vzdali

19. dubna 2024  7:27,  aktualizováno  22:15

Ondřej Perušič a David Schweiner postoupili na turnaji plážového volejbalu Pro Tour kategorie Elite...

Rachůnek odchází z Karlových Varů, klub s ním už nepočítá

19. dubna 2024  22:11

Tomáš Rachůnek opouští hokejové Karlovy Vary, kde působil od roku 2015 s krátkou pauzu pro angažmá...

Chorvatskou rallye vedou po první etapě ve stejném čase Neuville a Evans

19. dubna 2024

Úvodní etapa Chorvatské rallye se nesla v duchu vyrovnaného souboje mezi vedoucím mužem mistrovství...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...