Velkou cenu Evropy F1 vyhrál veterán Barrichello. Hamilton mu nestačil

  13:30aktualizováno  15:52
Bezchybný výkon a bleskově rychlá kola před každou zastávkou v boxech. První ho posunula před Kovalainena, druhá před Hamiltona. Rubens Barrichello se ve Valencii zdatně vypořádal s oběma mclareny a po pěti letech slavil triumf v F1. V celkovém pořadí šampionátu se posunul na druhé místo za týmového kolegu z BrawnGP Jensona Buttona.
Velká cena Evropy: druhý Hamilton (vlevo) slaví na pódiu s vítězem Barrichellem

Velká cena Evropy: druhý Hamilton (vlevo) slaví na pódiu s vítězem Barrichellem | foto: AP

Po kvalifikaci se mohlo zdát, že Lewis Hamilton si jede pro druhé vítězství za sebou. Na startu byl první, navíc mu kryl záda týmový kolega Kovalainen.

Jenže Barrichello na třetím místě měl v nádrži víc paliva a navíc k dispozici rychlejší monopost, to dobře věděl i úřadující mistr světa, který v sobotu odpoledne poznamenal, že Mclaren na Brawn stále výkonnostně ztrácí.

Závod jsme sledovali v on-line reportáži.

Jeho slova se v závodě potvrdila. Ačkoliv jel Kovalainen úvodní úsek pomalu, aby veterána v kokpitu Brawnu brzdil, nestačilo to. Rubens Barrichello měl čtyři kola na dráze navíc, a když poprvé vyjel z boxové uličky, byl Heikki Kovalainen daleko za ním. Vydal se na stíhací jízdu vedoucího Hamiltona.

Dva soupeři v čele zajížděli přibližně stejně kvalitní časy, jenže Barrichello měl opět v nádrži víc paliva. Tankovat jel o tři kola později. Volné dráhy využil ke svým nejlepším kolům v závodě, ale pomohli mu také mechanici McLarenu. Hamilton zůstal na svém stání o 4 možná 5 vteřin déle, než bylo třeba.

Na dráhu se brazilský pilot vrátil 17 kol před cílem šest vteřin před svým sokem s Mclarenem. Bylo rozhodnuto. Rubens Barrichello si ve Valencii dojel pro desátý triumf kariéry formule 1. Naposledy se radoval před dlouhými pěti lety, v sezoně 2004 vyhrál s vozem Ferrari v Číně.

Díky Barrichellovi navýšil BrawnGP svůj náskok v čele mistrovství světa. V Poháru konstruktérů vede před Red Bullem už o 27,5 bodu. Povedlo se to hlavně díky špatné formě rakouského týmu ve Valencii. Okruh mu nesedl. Webber se v průběhu závodu postupně propadal z bodů, Vettel doplatil na nepovedené tankování, ale vzápětí ho definitivně vyřadila závada motoru.

Velká cena Evropy: vítěz Rubens Barrichello

V mistrovství světa jezdců jsou na prvních dvou místech Button a Barrichello. Pronásledovatelé Vettel a Webber ztratili na první místo dva body, na Barrichella dokonce deset.

Mclaren se díky druhému místu Hamiltona a čtvrtému Kovalainena posunul v Poháru konstruktérů na čtvrtou pozici těsně za Ferrari. Japonská Toyota se trápí, opět nebodovala a v celkovém pořadí padá dolů jako kámen. Nejrychlejší kolo závodu Timo Glocka je chabou útěchou.

Prapor slavné stáje z Maranella držel nahoře jen Kimi Räikkönen. Finský pilot skvěle odstartoval a v průběhu závodu se posunul před Heikkiho Kovalainena. Ferrari výborně vyšla strategie zastávek v boxech.

Ale vysoká absolutní rychlost auta a kvalitní práce týmu nebyly nic platné Lucovi Badoerovi. Dlouholetý testovací pilot a náhradník za zraněného Massu se trápil. V kvalifikaci skončil úplně poslední, cílem závodu projel také jako poslední. Za ním byli pouze tři jezdci, kteří Velkou cenu Evropy nedokončili.

Badoer prohrál i s dalšími dvěma nováčky Grosjeanem a Alguersuarim. Ti však seděli v pomalejších autech a mají mnohem méně zkušeností. V jejich prospěch mluví jen věk - Ital byl v osmatřiceti letech nejstarším jezdcem na startu.

Pátým místem bodoval spolehlivý Rosberg, šestým domácí Alonso. Lídr šampionátu Button dokázal zrychlit až v závěru, ale na lepší než sedmé místo to nestačilo. Zkušený Brit mohl litovat startu a začátku závodu, kdy se z páté pozice po kvalifikaci propadl až na devátou.

Velká cena Evropy: vítěz Rubens Barrichello

Jeden bod Kubici je povzbuzením do další práce pro tým BMW-Sauber, který momentálně hledá kupce, protože mnichovská automobilka po letošní sezoně ve formuli 1 končí.

Dalším podnikem šampionátu F1 je Velká cena Belgie na skvělém přírodním okruhu ve Spa-Francorchamps. Jede se už za týden.

Zasloužený triumf Barrichella

"Uvidíte, brzo vyhraju," přesvědčoval od začátku sezony každého Rubens Barrichello a ve Valencii se ukázalo, že to nebyla slova do větru. Narozdíl od týmového kolegy Buttona mu dokonale sedl přestavěný monopost nejlepšího týmu letošní sezony. Ačkoliv v celkovém pořadí na Brita ztrácí ještě osmnáct bodů, při Velké ceně Evropy byl ve všech směrech lepším závodníkem.

Ačkoliv měl v nádrži více paliva než Button, jasně ho v kvalifikaci porazil. Těsně prohrál s jezdci Mclarenu, ale ti měli mnohem lehčí auta. BrawnGP viděl své šance v zastávkách v boxech. A jeho předpoklady se splnily.

Rubens Barrichello na startu na mclareny se systémem KERS neměl, ale když má někdo osmdesát koní navíc, musí se to při akceleraci projevit. V prvním úseku závodu zůstal viset za Kovalainenem, takže Hamilton dostal možnost trochu mu poodjet. Jenže čtyři kola navíc využil Brazilec dokonale - zajížděl rekordní kola závodu a po návratu na trať byl jen kousek za Hamiltonem.

Rubens Barichello, vítěz Velké ceny Evropy

Úřadující mistr světa jel však výborně, když ve 37. kole zatočil podruhé do boxové rovinky, měl na Barrichella náskok čtyři vteřiny. Teď záleželo na každé setině, jenže ouha. Mechanici Mclarenu neměli připravená kola k výměně, a než dali všechno do pořádku, uplynulo moře času, Alespoň v měřítkách formule 1.

Hamilton strávil v pitlane 25,599 vteřiny. Jeho týmový kolega Kovalainen, který tankoval o kolo později, pouze 20,407 vteřiny. Když vezmeme v úvahu, že musel tankovat o něco méně paliva než mistr světa, ztratil Hamilton chybou mechaniků téměř přesně 5 vteřin.

Rubens Barrichello jel tankovat o tři kola později než jeho sok v boji o vítězství. Přimáčkl plyn až na podlahu a předložil divákům tři dokonalá kola. Na dráhu se Brazilec vrátil šest vteřin před Hamiltonem. Ačkoliv by to bylo těsné, pravděpodobně by vedl i bez chyby mechaniků Mclarenu. A protože se ve Valencii opravdu špatně předjíždí, také by vyhrál.

To potvrdil po závodě i šéf McLarenu. "Snažili jsme se, aby Lewis zůstal na dráze co nejdéle, a proto došlo k jeho zavolání do boxů na poslední chvíli a nebyly připraveny pneumatiky. Nějaký čas to stálo, ale na celkový výsledek to nemělo vliv. Barrichello byl prostě rychlejší," přiznal Martin Whitmarsh.

Trápení lídra Buttona

Rubens Barrichello

Jenson Button prožil další závod zcela nehodný adepta na titul. Na Barrichella neměl jak v kvalifikaci, tak v závodě. Hlavně pokazil start. Propadl se o tři místa na osmou příčku, a navíc uslyšel ve třetím kole ve sluchátkách pokyn, aby před sebe pustil Marka Webbera. Tým Red Bull si totiž všiml, že předjel Australana díky zkrácení zatáčky, a chtěl podat protest,. Pro Brita začala Velká cena Evropy na 9. místě.

Zrychlovat začal až po první výměně pneumatik a díky pozdní druhé zastávce v boxech se posunul na sedmou příčku před Kubicu a právě před Webbera. Chvíli byl dokonce držitelem nejrychlejšího kola závodu.

Na své největší soupeře v boji o titul tak získal dva body, ale pokud se nevrátí v posledních šesti velkých cenách do bývalé formy, z titulu by se mohl radovat někdo jiný. Třeba veterán Barrichello, který ztrácí už jen osmnáct bodů. A Webber s Vettelem nejsou o moc dál...

McLaren - nejlepší tým závodu

"Druhé místo je maximum, víc jsme dělat nemohli," řekl po Velké ceně Evropy šéf McLarenu Martin Whitmarsh. Ve Valencii byly rychlejší auta než mclareny, ale ty se díky systému KERS a vydařené strategii rvaly do poslední chvíle o vítězství. Tedy jednička týmu Lewis Hamilton

Velká cena Evropy: druhý Hamilton (vlevo) gratuluje vítězi Barrichellovi

Heikki Kovalainen se předvedl jako skutečný týmový hráč, snažil se zpomalit v prvním úseku Barrichella, což ho ve výsledku stálo třetí místo. Přesto McLaren získal v závodě víc bodů, než kterýkoliv jiný tým.

McLarenu patřila první dvě místa na startu. Hamilton s Kovalainem dostali natankováno přesně tolik paliva, aby je nikdo v kvalifikaci neporazil. Propočty stratégů Mclarenu byly dokonalé, Barrichello zůstal za finským pilotem pouhé tři setiny vteřiny.

Start se systémem KERS byl bez problémů. Hamilton od prvních metrů ujížděl, Kovalainen brzdil Barrichella. Víc jezdci McLarenu dělat nemohli. Jenže to nestačilo.

První zastávky - Barrichello postupuje na druhé místo, druhé zastávky - Barrichello je první. Nebýt poslední nepřipravené výměny pneumatik na voze Hamiltona, byl by závěr závodu neporovnatelně dramatičtější. Ale další vítězství by Mclarenu podle všeho dopřáno nebylo.

Hamilton projel cílem 2,4 vteřiny za vítězem, ale ten v závěru jen jistil první místo. Přesto mohl Brit pochválil svůj tým za další zlepšení monopostu. "S autem jsem spokojen, sice ještě nejsme nejrychlejší, ale věřím, že to nebude dlouho trvat, a budeme zase vyhrávat," řekl úřadující mistr světa.

Lewis Hamilton

Heikki Kovalainen nestačil v závěru na rychlého Räikkönena, který dokázal při posledním dotankování posunout Ferrari na stupně vítězů.

Ferrari - třetí nejlepší

Když před Velkou cenou Evropy řekl Niki Lauda, že Ferrari pojede závod jen s jedním autem, a že v Maranellu mohli angažovat místo Badoera něj, protože výsledek by byl stejný, tedy poslední místo, sklidil vlnu kritiky. Jenže, jak se ve Valencii ukázalo, měl pravdu.

Italský testovač nestačil od prvních tréninků. Nestačil v kvalifikaci, kdy atakoval dlouholeté rekordy ve ztrátě na týmového kolegu, a cílem závodu projel jako poslední. Ano, má pravdu, že se musí hlavně učit. Má pravdu, že zná málo současný model monopostu Ferrari F60 i okruh ve Valencii. Ale další dva nováčci Alguersuari a Grosjean na tom byli podobně, a vedli si s horšími auty lépe.

Badoer bavil fandy, kteří nemají rádi Ferrari, smyky a dalšími důkazy "nevyjezděnosti", jako například při druhé zastávce v boxech, kdy se propadl za Romaina Grosjeana z Renaultu. Ferrari ho vypustilo do boxové uličky kousek před Renaultem Francouze, ale Badoer zazmatkoval, strhl volant stranou, dostal smyk a mladík Grosjean kolem něj pohodlně projel.

Ital byl navíc protestán závodními komisaři za to, že během zmiňované zastávky přejel bílou nepřerušovanou čáru. Badoer prožil debut z říše snů, ale z těch nejhorších snů. Ze snů, kterým se říká noční můra.

VÝSLEDKY ZÁVODU

POŘADÍ JMÉNO NÁRODNOST TÝM ČAS
1. Rubens Barrichello Brazílie Brawn GP 1h35:51,289
2. Lewis Hamilton Velká Británie McLaren +2,358
3. Kimi Räikkönen Finsko Ferrari +15,994
4. Heikki Kovalainen Finsko McLaren +20,032
5. Nico Rosberg Německo Williams +20,870
6. Fernando Alonso Španělsko Renault +27,744
7. Jenson Button Velká Británie Brawn GP +34,913
8. Robert Kubica Polsko BMW Sauber +36,667
9. Mark Webber Austrálie Red Bull +44,910
10. Adrian Sutil Německo Force India +47,935
11. Nick Heidfeld Německo BMW Sauber +48,822
12. Giancarlo Fisichella Itálie Force India +1:03,614
13. Jarno Trulli Itálie Toyota +1:04,527
14. Timo Glock Německo Toyota +1:26,519
15. Romain Grosjean Francie Renault +1:31,774
16. Jaime Alguersuari Španělsko Toro Rosso +1 kolo
17. Luca Badoer Itálie Ferrari +1 kolo
18. Kazuki Nakadžima Japonsko Williams +3 kola
19. Sébastien Buemi Švýcarsko Toro Rosso +15 kol
20. Sebastian Vettel Německo Red Bull +33 kol

Nejrychlejší kolo: Timo Glock - 1:38,683

Mistrovství světa jezdců:

POŘADÍ JMÉNO STÁT TÝM BODY
1 Jenson Button Velká Británie Brawn GP 72
2 Rubens Barrichello Brazílie Brawn GP 54
3 Mark Webber Austrálie Red Bull 51,5
4 Sebastian Vettel Německo Red Bull 47
5 Nico Rosberg Německo Williams 29,5
6 Lewis Hamilton Velká Británie McLaren 27
7 Kimi Räikkönen Finsko Ferrari 24
8 Jarno Trulli Itálie Toyota 22,5
9 Felipe Massa Brazílie Ferrari 22
10 Timo Glock Německo Toyota 16
11 Fernando Alonso Španělsko Renault 16
12 Heikki Kovalainen Finsko McLaren 14
13 Nick Heidfeld Německo BMW Sauber 6
14 Robert Kubica Polsko BMW Sauber 3
15 Sébastien Buemi Švýcarsko Toro Rosso 3
16 Sebastién Bourdais Francie Toro Rosso 2

Pohár konstruktérů:

POŘADÍ JMÉNO STÁT BODY
1 Brawn GP Velká Británie 126
2 Red Bull Rakousko 98,5
3 Ferrari Itálie 46
4 McLaren Velká Británie 41
5 Toyota Japonsko 38,5
6 Williams Velká Británie 29,5
7 Renault Francie 16
8 BMW Sauber Německo 9
9 Toro Rosso Itálie 5
Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

22. března 2024  11:59

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rekordní trest pro trenéra Radu. Za rasistickou urážku dostal osm měsíců

21. března 2024  17:12,  aktualizováno  19:43

Boj druholigových fotbalistů pražské Dukly o postup mezi elitu může jejich kouč Petr Rada sledovat...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

1. Ledecká, 2. Davidová, 3. Voborníková. Kolik si na sněhu vydělaly

25. března 2024  15:51

Z českých lyžařů, snowboardistů a biatlonistů si v uplynulé sezoně nejvíce vydělala na prémiích...

Zlatá tečka za super-G. Skvělá Ledecká triumfovala ve finále Světového poháru

22. března 2024  9:50,  aktualizováno  13:05

V novém roce potvrzovala v superobřím slalomu stoupající formu. V únoru se propracovala do první...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Norsko - Česko 1:2, rozpačitý výkon, i tak výhra. Haškovu premiéru ozdobil Barák

22. března 2024  16:49,  aktualizováno  19:52

Oslo (Od našeho zpravodaje) Fotbaloví reprezentanti se při premiéře trenéra Ivana Haška v Norsku téměř celých devadesát minut...

Čekání na životní slalom. Sen jsem si ještě nesplnila, říká Dubovská

29. března 2024

Premium Už dlouho sní o tom, že se jednou probojuje na stupně vítězek. I před touto zimou lyžařka Martina...

Barcelona se chytla a vyhrála na Bayernu. Němci ztratili šanci na play off

28. března 2024  23:18

Basketbalisté FC Barcelona s Janem Veselým a Tomášem Satoranským zvítězili v 32. kole Euroligy v...

Střešovice i podruhé v semifinále uspěly, Boleslav s Vítkovicemi srovnala

28. března 2024  22:13

Florbalisté mistrovského týmu a vítěze základní části Tatranu Střešovice vyhráli v druhém duelu...

Třinec se vyvaroval nemožného. Obhájci „ufackovali“ gól a Mazanec si oddechl

28. března 2024  21:58

Třinec v sedmém čtvrtfinálovém utkání porazil hokejisty Českých Budějovic 2:0. Celkově vyhrál 4:3...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...