Nehoda po startu, chaos a potom nuda. Nico Rosberg vyhrál také v Rusku

  13:55aktualizováno  17:29
Velká cena Ruska formule 1 byla navzdory dramatickému startu nejnudnějším závodem dosavadního průběhu sezony 2016. Stylem start-cíl vyhrál lídr šampionátu Nico Rosberg, druhý projel cílem po startu z desáté příčky Lewis Hamilton a třetí skončil Kimi Räikkönen s Ferrari.
Start Velké ceny Ruska formule 1 v Soči.

Start Velké ceny Ruska formule 1 v Soči. | foto: Reuters

Čtvrtý závod, čtvrté vítězství. Nico Rosberg svou „misi titul mistra světa“ plní zatím na jedničku. Opět vyhrál zcela hladce, neměl na trati soupeře a navýšil vedení v celkovém pořadí. A opět mu pomohly technické problémy na voze jeho týmového kolegy Lewise Hamiltona.

„Děkuji vám všem, bylo to úžasný víkend. Byl to skvělý závod, výborná atmosféra a potěšilo mě, že na tribunách bylo šedesát tisíc lidí. Je vidět, že formule 1 táhne,“ uvedl vítěz.

Závod jsme sledovali minutu po minutě

Před Velkou cenou Španělska má Nico Rosberg v čele šampionátu již náskok čtyřiceti tří bodů. Cítí, že letos by to mohla být jeho sezona. „Budeme k tomu přistupovat závod po závodě, mám skvělé auto a uvidíme, jestli uděláme po závodě nějaké změny. Do Barcelony se těším, tu trať známe všichni díky testům hodně dobře. Chci opět vyhrát,“ předložil německý jezdec plán na příští Grand prix. ̈

Rosberg čtvrtým triumfem v úvodu sezony vyrovnal výkony legendárních Michaela Schumachera (1994) a Ayrtona Senny (1991). Pouze Nigel Mansell (1992) a znovu Schumacher (2004) dokázali vstoupit do MS pěti výhrami. Sedmým vítězstvím za sebou se Rosberg zařadil rovněž na druhé místo historického pořadí po bok Schumachera (2004) a Alberta Ascariho (1952/53). Rekordmanem je s devíti triumfy v řadě Vettel.

Po osmnáctém vítězství v kariéře vede Rosberg šampionát už o propastných 43 bodů před Hamiltonem. Čtyřnásobný mistr světa Vettel ztrácí na pátém místě dokonce 67 bodů.

Vítěze obou dosavadních závodů v Soči Hamiltona zradil v kvalifikaci stroj podobně jako v minulém závodě v Číně, kde dokonce neodjel ani jedno měřené kolo a odstartoval z posledního místa. Nyní byl na startu desátý, lépe než druhý být nemohl. Jeho frustrace byla patrná i na stupních vítězů. Druhou příčku nijak neslavil, ani se neusmál.

„Jsem rád, že jsem se vyhnul problémům v úvodním kole. Nebylo to vůbec jednoduché, ale na dráze mi všechno vycházelo. Kimiho jsem předjel na místě, kde to asi úplně neočekával, s Valterim to byl boj, dobře se bránil, ale nakonec jsem ho také dostal.“

Hamilton vysvětlil, proč před cílem hodně zpomalil a odstup sedmi vteřin na Rosberga se změnil ve čtvrt minuty: „Musel jsem snížit hodně výkon, dokonce jsem ani nedával plný plyn. Naštěstí jsem do cíle dojel bez problémů.“

Kimi Räikkönen získal sedmisté stupně vítězů pro Ferrari, což je samozřejmě rekord Grand prix. Po startu se sice potýkal s Valterim Bottasem z Williamsu, před kterého se dostal až při jediných zastávkách v boxech, předjel ho Lewis Hamilton, ale jinak se i on musel nudit stejně jako diváci u televizních obrazovek.

„Není to přesně to, co jsme chtěli. Měli jsme tento závod vyhrát, takže spokojený úplně nejsem,“ začal finský jezdec. „Po restartu to nebylo ono, v této fázi nemáme rychlost, Bottas mě předjel, potom i Hamilton a musel jsem bojovat i o třetí místo. Potřebujeme pár nových dílů, abychom přidali, jinak auto bylo dobré.“

O ohromných rozdílech mezi jezdci vypovídá i fakt, že pouze pět pilotů projelo cílem bez ztráty celého kola. Ve stejném kole jako mercedesy se udržely pouze williamsy a ferrari. V ruském olympijském parku seriál formule 1 předvedl zatím nejslabší show letošní sezony.

Jediné drama přinesl start

Na dráze v Soči se ukázalo, jak je start pro formuli 1 důležitý. Pokud by závod začínal například po zahřátí pneumatik za safety car, jak už se také stalo, neodehrálo by se v průběhu Grand prix nic zajímavého. A také se potvrdilo, jak zásadní význam mají mladí, nezkušení jezdci, kteří ještě neznají správnou hranici rizika.

Daniil Kvjat, který po minulém závodě v Číně čelil neoprávněné kritice Sebastiana Vettela dal dnes hvězdě Ferrari další důvod, aby na něj byla naštvaná. Po startu do Němce narazil zezadu hned dvakrát! Ve druhé zatáčce mu poničil spoiler, ve třetí ho už poslal do hodin, které skončily v bariéře.

Ruský prezident Vladimír Putin během Velké ceny Ruska formule 1.

Vladimír Putin gratuluje Nicu Rosbergovi za vítězství ve Velké ceně Ruska.

Domácí mladíček chtěl být v Soči vidět. To se mu povedlo, ale jinak, než plánoval. Vůz Vettela navíc po nárazu strčil také do monopostu Red Bull Daniela Ricciarda, takže Kvjat připravil o body nejen sebe a Vettela, ale také týmového kolegu.

V další kolizi po startu skončil závod pro Nika Hülkenberga se strojem Force India. Toho Esteban Gutierrez s vozem Haas. Ten v závodě pokračoval, ale byl opět daleko od bodů.

Vettel vyšel naprázdno už podruhé v sezoně. Do předminulé Velké ceny Bahrajnu ani neodstartoval kvůli poruše v zaváděcím kole. „Závod měl mít 53 kol, ne dvě zatáčky,“ zlobil se. „Viděl jsem video, co jsem mohl dělat? Už první rána mě překvapila. Byl jsem na tom dobře a na brzdy mířil před Ricciarda. Pak přišla druhá rána a bylo po všem,“ konstatoval Vettel.

Na dráhu musel hned na konci prvního kola zpomalovací vůz a vydržel na v čele vláčku závodníků tři kola, než byly odklizeny trosky monopostu Ferrari. Po restartu vrátil Valteri Bottas předjížděcí manévr z úvodu Velké ceny Kimimu Räikkönenovi a až do zastávek v boxech se usadil na druhé příčce.

Právě jezdci Williamsu může Rosberg děkovat za rozhodující náskok. Lewis Hamilton s druhým strojem Mercedesu totiž hladce překonal chybujícího Fina, skvěle defenzivně jedoucího Bottase však dlouho nemohl předjet. Prohnal se kolem něj až v 18. kole na nových pneumatikách, to už Rosberg měl náskok téměř patnáct vteřin. O kolo později vyšla zastávka u mechaniků skvěle Kimimu Räikkönenovi a také on se posunul před Bottase.

Do cíle v tu chvíli zbývalo 34 kol a diváci se těšili na další drama. Žádné však nepřišlo a ve zmiňovaném pořadí dokroužili jezdci až do cíle. Na vině byly mimo jiné pneumatiky Pirelli, které se letos v Soči minimálně opotřebovávaly, takže pohodlně všem stačila jediná zastávka v boxech za celý závod. Dvakrát měnil gumy jen v cíli pátý Felipe Massa, ale to si mohl díky rozestupům před i za sebou bez problémů dovolit.

Velká cena Ruska v Soči. V pozadí stožár, na kterém plál olympijský oheň.

Nico Rosberg během Velké ceny Ruska v Soči.

Pohledný byl snad jen souboj o sedmé až dvanácté místo, kde se střídali a snažili předjíždět jezdci týmů Renault, Haas, McLaren, Force India nebo Toro Rosso. Nakonec z nich byl nejlepší Kevin Magnussen a vybojoval pro francouzskou stáj první bodovanou příčku sezony. Za ním uspěl Romain Grosjean s americkým Haasem.

Poslední bod bral Jenson Button s vozem McLarenu, přesto za šestým v cíli Alonsem výrazně zaostával. Španělský jezdec snad poprvé ukazoval potenciál motoru Honda, koncem závodu byl dokonce rychlejší než oba jezdci Mercedesu v čele.

Za čtrnáct dní se pojede Velká cena Španělska v Barceloně, kde bude opět favoritem tým Mercedes. V tamních rychlých zatáčkách však budou mít více šancí jezdci Ferrari a zrychlí také Red Bull. Bude to však stačit?

Výsledky Velké ceny Ruska F1:
1.Nico Rosberg(Mercedes)1h32:41.997 min.
2.Lewis Hamilton(Mercedes)25.022 sek.
3.Kimi Raikkonen(Ferrari)31.998 s.
4.Valtteri Bottas(Williams)50.217 s.
5.Felipe Massa(Williams)+1:14.427 min.
6.Fernando Alonso(McLaren)+1 kolo
7.Kevin Magnussen(Renault)+1 kolo
8.Romain Grosjean(Haas)+1 kolo
9.Sergio Perez(Force India)+1 kolo
10.Jenson Button(McLaren)+1 kolo
11.Daniel Ricciardo(Red Bull)+1 kolo
12.Carlos Sainz(Toro Rosso)+1 kolo
13.Jolyon Palmer(Renault)+1 kolo
14.Marcus Ericsson(Sauber)+1 kolo
15.Daniil Kvyat(Red Bull)+1 kolo
16.Felipe Nasr(Sauber)+1 kolo
17.Esteban Gutierrez(Haas)+1 kolo
18.Pascal Wehrlein(Manor)+2 kola
19.Max Verstappen(Toro Rosso)závada
20.Sebastian Vettel(Ferrari)nehoda
21.Rio Haryanto(Manor)nehoda
22.Nico Hulkenberg(Force India)nehoda
Pořadí MS jezdců:
1.Nico Rosberg100
2.Lewis Hamilton57
3.Kimi Raikkonen43
4.Daniel Ricciardo36
5.Sebastian Vettel33
6.Felipe Massa32
7.Romain Grosjean22
8.Daniil Kvyat21
9.Valtteri Bottas19
10.Max Verstappen13
11.Fernando Alonso8
12.Kevin Magnussen6
13.Nico Hulkenberg6
14.Carlos Sainz4
15.Sergio Perez2
16.Jenson Button1
17.Stoffel Vandoorne1
18.Jolyon Palmer0
19.Marcus Ericsson0
20.Pascal Wehrlein0
21.Felipe Nasr0
22.Esteban Gutierrez0
23.Rio Haryanto0
Pohár konstruktérů:
1.Mercedes157
2.Ferrari76
3.Red Bull/TAG Heuer57
4.Williams/Mercedes51
5.Haas/Ferrari22
6.Toro Rosso/Ferrari17
7.McLaren/Honda10
8.Force India/Mercedes8
9.Renault6
10.Sauber/Ferrari0
11.Manor/Mercedes0
Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Třinec - Sparta 2:1. Sekunda od prohry, domácí zázračně vybojovali sedmý zápas

11. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:17

O první branku se oba semifináloví soupeři přetahovali až do třetí části. Vstřelila ji sice Sparta,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Trenér Nagelsmann se do Bayernu nevrátí, zůstává u německé reprezentace

19. dubna 2024  11:52

Trenér Julian Nagelsmann i nadále povede německou fotbalovou reprezentaci. Svaz v pátek informoval...

Tělo rozhodlo za mě. Francouz ukončil kariéru, během MS si zkusí roli experta

19. dubna 2024  10:49,  aktualizováno  11:24

Naposledy chytal v dubnu minulého roku, do aktuální sezony NHL kvůli problémům s kolenem nezasáhl....

Deštivou kvalifikaci na sprint Velké ceny Číny F1 vyhrál Norris před Hamiltonem

19. dubna 2024  7:39,  aktualizováno  11:14

Deštivou kvalifikaci na sprint ve Velké ceně Číny formule 1 vyhrál po chaotickém závěru Lando...

Kučerov ovládl produktivitu NHL a má druhou Art Ross Trophy, Pastrňák pátý

19. dubna 2024  11:09

Ruský útočník Nikita Kučerov z Tampy Bay ovládl produktivitu základní části NHL o čtyři body před...

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...