Hamilton drží naděje na titul, Vettel ztratil pódium dvě hodiny po závodě

  19:55aktualizováno  31. října 1:38
Velká cena Mexika se mohla stát místem obří německé radosti, ale Nico Rosberg si zatím musí počkat. Po triumfu v kvalifikaci vyhrál Lewis Hamilton i v neděli a dva závody před koncem srazil ztrátu v celkovém pořadí šampionátu na 19 bodů.
Lewis Hamilton během Velké ceny Mexika.

Lewis Hamilton během Velké ceny Mexika. | foto: Reuters

Velká cena Mexika formule 1 nabídla zajímavý start, dramatický až chaotický závěr, ale mezitím to byla jedna velká nuda. Na okruhu, kde se velmi špatně předjíždí a kde se všichni jezdci snaží maximálně šetřit pneumatiky i motory, se asi ani nic jiného čekat nedalo.

Nejméně napínavý byl závod na samotném čele. Lewis Hamilton byl po kvalifikaci nejrychlejší i v závodě a úsporným tempem si nikým neohrožován dojel pro vítězství.

Jaké bylo 51. vítězství kariéry pro Lewise Hamiltona? „Bylo to úžasné, hlavně pro tyto skvělé lidi. Děkuji obecenstvo! Jsem rád, že sem jezdím, jsou tady velmi dobré večeře a výborné závody. Je škoda, že nemám sombrero, ale moc to tady mám rád a doufám, že se příští rok vrátím,“ nebyl moc konkrétní stále ještě úřadující šampion.

Podobně na tom byl Nico Rosberg, který s vědomím, že mu druhá místa stačí k zisku titulu, nijak nebažil po souboji s týmovým kolegou z Mercedesu. Z ostatních soupeřů se pouze jednou střetl s Maxem Verstappenem, ale hladce jeho pokud o předjetí odrazil.

Nico Rosberg musel akceptovat druhé místo. A po pravdě nevypadal příliš nespokojeně. Byl si vědom, že i díky této pozici může za měsíc slavit titul mistra světa. „Byl to dobrý den, Lewis Hamilton byl přece jen trochu rychlý, první místo si dnes zasloužil. Jel jsem dobře, bezpečně, potom se pokusil Max zaútočit, takže nakonec bych měl být za druhé místo rád.“

Právě s mladým Nizozemcem byl spojen kontroverzní konec závodu. Verstappen projel ve svém red bullu cílem jako třetí, dokonce si už šel pro trofej na stupně vítězů, ale nakonec ho penalizace srazila na páté místo a na pódiu se radoval jako třetí Sebastian Vettel z týmu Ferrari.

„Bylo to hodně napínavé, byl jsem naštvaný, nakonec jsem použil hodně sprostých slov, byl jsem jako ty, když jsi měl problém,“ oslovil Sebastian Vettel bývalého závodníka F1 Juana Pabla Montoyu, který debatu na stupních vítězů moderoval. „Ale nakonec to dobře dopadlo a můžu tady shora vidět všechny ty skvělé diváky.“

Ale Vettelovi třetí místo nezůstalo. Byl povolán před sportovní komisaře a za nebezpečný manévr v souboji s Ricciardem ho stihla desetivteřinová penalizace. Třetí místo tak nakonec patřilo Danielu Ricciardovi.

Jen start a cíl

71 kol, více než tři sta kilometrů a pořádná porce nudy. To byla Velká cena Mexika 2016. Přesněji řečeno, bylo to 67 kol nudy a čtyři kola, kdy bylo na co koukat. Závodění bylo opravdu závoděním jedno kolo po startu a tři před cílem. Co se dělo v prvních metrech?

Vítěz kvalifikace Lewis Hamilton v první zatáčce hodně probrzdil a musel se projet únikovou zónou. O pozici však nepřišel. Měl trochu štěstí, že se jeho týmový kolega Nico Rosberg musel bránit útoku Maxe Verstappena, kterému vyšel start asi nejlépe. Poprvé v závodě, a ne naposledy, se ti dva střetli kolo na kolo.

PODIOVÉ OSLAVY. Lewis Hamilton drží s Nikem Rosbergem technického ředitele Mercedesu Paddyho Lowera na stupních vítězů po Velké ceně Mexika. Přihlíží Sebastian Vettel.

Do problému se v hustém provozu dostal také Daniel Ricciardo, který se propadl se svým red bullem propadl na zadní pozice. Jakmile na konci prvního kola vyrazil na dráhu zpomalovací vůz, který byl povolán po nehodě Pascala Wehrleina s vozem Manor, objevil se Ricciardo v boxech, kde nazul tvrdé pneumatiky. Red Bull měnil strategii, což byl správný tah. Ač byl Ricciardo po návratu na dráhu sedmnáctý, v posledním kole se ocitl dokonce v souboji o třetí příčku.

Ve čtvrtém kole se zpomalovací auto vrátilo do boxů a začalo se závodit. Verstappen tlačil na Rosberga, Räikkönen na Hülkenberga, Pérez na Bottase, Vettel na Massu... Ale brzo všichni zjistili, že předjíždění není v Mexiku snadné. Dařilo se jen Ricciardovi, který si díky své rychlostní převaze pochutnával na jednom soupeři za druhým.

Závod jsme sledovali minutu po minutě

Úvodní zastávky v boxech posunuly Räikkönena před Hülkenberga a Ricciarda před oba jmenované. A pomohly i Vettelovi, který držel po startu sedmé místo, ale na dráze vydržel na měkkých gumách nečekaně dlouho, až do 33. kola, a ocitl se těsně za Räikkönenem a nedaleko za oběma jezdci Red Bullu.

Ve 47. kole podruhé měnil gumy Kimi Räikkönen, zatímco jeho týmový kolega Sebastian Vettel si vystačil za celý závod s jedinou zastávkou. A stejně tak Max Verstappen nebo jezdci Mercedesu. K mechanikům podruhé zamířil i Daniel Ricciardo, ale zatímco jeho nové gumy nakoply k nejrychlejším časům závodu, Kimi Räikkönen se protrápil do cíle s konečnou ztrátou téměř padesáti vteřin.

O tři okruhy později zkusil Verstappen předjet na konci cílové rovinky Nika Rosberga, ale probrzdil a Němec si vzal pozici zpět. To byl pro Verstappena začátek pádu. Zadní křídlo Němcova mercedesu se mu od té chvíle už jen vzdalovalo, naopak zezadu se mu blížil rudý monopost jiného Němce. A potom přišla poslední tři kola.

Nejdřív Kimi Räikkönen v ostrém souboji předjel Nika Hülkenberga. Jezdec stáje Force India se po střetu kolo na kolo roztočil se svým vozem na dráze a ztratil přibližně deset vteřin. Fin šel po odvážném manévru na 6. místo.

Lewis Hamilton slaví vítězství ve Velké ceně Mexika.

Pascal Wehrlein a jeho monopost po prvním kole Velké ceny Mexika.

Poté Vettel zatlačil na konci cílové rovinky na Verstappena a Nizozemec vyjel po probrzdění mimo dráhu. Třetí příčku si udržel jen za cenu zkrácení si trati. Z trávy vypálil až drny létaly zpět na asfalt před naštvaného Vettela. Jezdec Ferrari zuřil a nadával, ale zdálo se, že mu to nebude nic platné, Verstappen dokonce odmítl příkaz, tedy spíš dotaz, aby pustil Němce vpřed.

Také čtyřnásobný mistr světa asi nevěřil, že by mu sportovní komisaři nějak pomohli, a tak také on předvedl nefér „verstappenovský“ manévr. I kvůli pomalému Nizozemci ho dvě kola před cílem dorazil Daniel Ricciardo. Australan na Vettela hned zaútočil, ale Němec se nedal. Zakázaným manévrem v brzdné zóně svého soupeře zablokoval a může děkovat jen rychlé reakci Ricciarda, že vše neskončilo nehodou.

O pětivteřinové penalizaci pro Maxe Verstappena bylo rozhodnuto až několik minut po průjezdu cílem a Nizozemec musel být pořadateli vypoklonkován ze zázemí pódia, kde se předávají ceny vítězům. To vše před zraky televizních kamer. Podle mnohých přespříliš sebevědomý teenager takovou lekci potřeboval. Na jeho místo přisprintoval šťastný Sebastian Vettel.

Německý jezdec se až více než hodinu po závodě dozvěděl, že ani on třetí nebude. Desetivteřinová penalizace za počínání v souboji s Ricciardem ho srazila na páté místo, ze třetí příčky se tak radoval právě australský pilot Red Bullu.

Předposlední závod letošního šampionátu formule 1 se jede za 14 dní v brazilském Sao Paulu.

Výsledky Velké ceny Mexika formule 1:
1.Lewis HamiltonMercedes1h40:31.402 min.
2.Nico RosbergMercedes+8.354 sek.
3.Daniel RicciardoRed Bull/Renault+20.858
4.Max VerstappenRed Bull/Renault +21.323
5. Sebastian VettelFerrari+27.313
6.Kimi RaikkonenFerrari+49.376
7.Nico HulkenbergForce India/Mercedes+58.891
8.Valtteri BottasWilliams/Mercedes+1:05.612 min.
9.Felipe MassaWilliams/Mercedes+1:16.206 min.
10.Sergio PerezForce India/Mercedes+1:16.798 min.
11.Marcus EricssonSauber/Ferrari+1 kolo
12.Jenson ButtonMcLaren/Honda+1 kolo
13.Fernando AlonsoMcLaren/Honda+1 kolo
14.Jolyon PalmerRenault+1 kolo
15.Felipe NasrSauber/Ferrari+1 kolo
16.Carlos SainzToro Rosso/Ferrari+1 kolo
17.Kevin MagnussenRenault+1 kolo
18.Daniil KvyatToro Rosso/Ferrari+1 kolo
19.Esteban GutierrezHaas/Ferrari+1 kolo
20.Romain GrosjeanHaas/Ferrari+1 kolo
21.Esteban OconManor/Mercedes+2 kola
22.Pascal WehrleinManor/MercedesDNF - 0 kol
Mistrovství světa jezdců:
1.Nico Rosberg349
2.Lewis Hamilton330
3.Daniel Ricciardo242
4.Sebastian Vettel187
5.Kimi Raikkonen178
6.Max Verstappen177
7.Sergio Perez85
8.Valtteri Bottas85
9.Nico Hulkenberg60
10.Fernando Alonso52
11.Felipe Massa51
12.Carlos Sainz38
13.Romain Grosjean29
14.Daniil Kvyat25
15.Jenson Button21
16.Kevin Magnussen7
17.Jolyon Palmer1
18.Pascal Wehrlein1
19.Stoffel Vandoorne1
20.Esteban Gutierrez0
21.Marcus Ericsson0
22.Felipe Nasr0
23.Rio Haryanto0
24.Esteban Ocon0
Pohár konstruktérů:
1.Mercedes679
2.Red Bull/Renault427
3.Ferrari365
4.Force India/Mercedes145
5.Williams/Mercedes136
6.McLaren/Honda74
7.Toro Rosso/Ferrari55
8.Haas/Ferrari29
9.Renault8
10.Manor/Mercedes1
11.Sauber/Ferrari0
Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Když tenisem žije náměstí i Magická krabice, kde modrý kurt děsil Nadala

24. dubna 2024

Premium Madrid (Od naší zpravodajky) Čtyři hodiny odpoledne. Někde čas na kávu, v Madridu ideální doba oběda. Uprostřed obdélníkového...

Arsenal v anglické lize naložil Chelsea pět gólů a má nový rekord

23. dubna 2024  21:01,  aktualizováno  22:55

Fotbalisté Arsenalu deklasovali 5:0 Chelsea a připsali si rekordní ligové vítězství nad londýnským...

Paulovi na MS v curlingu dvakrát prohráli a k postupu mají daleko

23. dubna 2024  21:53

Zuzana a Tomáš Paulovi na světovém šampionátu dvojic v curlingu v Östersundu dnes dvakrát prohráli...

Ostrava sestřelila mistra v prodloužení a má mečbol. Nymburk slaví postup

23. dubna 2024  20:58,  aktualizováno  21:18

Nymburští basketbalisté suverénně zvítězili na palubovce Olomoucka 107:72 a čtvrtfinálovou sérii...

Prodej rodinného domu, 186 m2, Bystřice nad Pernštejnem
Prodej rodinného domu, 186 m2, Bystřice nad Pernštejnem

Koželužská, Bystřice nad Pernštejnem, okres Žďár nad Sázavou
3 800 000 Kč

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...