Drama F1 v Belgii: Kolize, havárie, zastavení závodu a triumf Rosberga

  13:50aktualizováno  17:41
Kolize tří favoritů v první zatáčce Velké ceny Belgie F1 změnila poměr sil a umožnila Niku Rosbergovi dojet si pro suverénní vítězství. Nezastavily ho ani těžká havárie Kevina Magnussena a přerušení závodu. Lídr šampionátu Lewis Hamilton skončil třetí.
Nico Rosberg slaví na pódiu vítězství ve Velké ceně Belgie.

Nico Rosberg slaví na pódiu vítězství ve Velké ceně Belgie. | foto: Reuters

Německý pilot vyhrál šestý závod v sezoně a opět trochu zdramatizoval souboj o mistrovský titul sezony 2016. Rozdíl mezi ním a Hamiltonem je nyní pouhých devět bodů.

Závod jsme sledovali minutu po minutě

„Byl to úžasný víkend, mám z tohoto výsledku radost. Chápu, že někteří jste zklamáni, Maxe Verstappena jste si přáli na pódiu, ale je ještě mladý a bude mít spoustu času. Za mě můžu říct, že to byl dlouhý, ale bezproblémový závod,“ zmínil Rosberg mladého pilota Red Bullu, který má matku Belgičanku a v zemi se také narodil.

„Hodně mi pomohlo, že Lewis startoval zezadu, ale myslím, že v Monze bude zase zpátky vpředu a čeká nás další velký souboj mezi mnou a ním,“ plánuje závodník. „Gratuluji Lewisovi. Zezadu až na třetí místo, to je působivé,“ řekl Rosberg.

Na druhé příčce za Nikem Rosbergem z Mercedesu dokončil napínavý závod Daniel Ricciardo s vozem Red Bullu, který startoval pátý, ale také on měl štěstí a vyhnul se všem kolizím a problémům na dráze.

„Byl to těžký start, poté vyjel safety car, bylo tam hodně vlajek a možná jsem měl trochu poškozené auto, ale nakonec jsem jel závod sám pro sebe a bylo to výborné. Na Nika Rosberga v předu jsem ale neměl. S druhým místem musím být spokojen,“ uvedl australský pilot, který drží třetí místo v šampionátu před oběma zástupci Ferrari.

Lídr mistrovství světa Lewis Hamilton, který po řadě penalizací za výměnu náhradních dílů startoval z poslední řady na startovním roštu, se musel po startu vyhýbat roztočenému vozu Ferrari a udělal v závěru strategickou chybu, přesto může být po třetí příčce spokojen. Zůstává v čele šampionátu.

Posunem z 21. místa na třetí v cíli zaznamenal největší posun ze všech závodníků. „Musím poděkovat všem fanouškům, že mě tak vítali, ale byl to pro mě úžasný závod, vyšlo i počasí a myslím, že můžu být maximálně spokojen,“ uvedl na pódiu Lewis Hamilton v rozhovoru s bývalým jezdcem formule 1 Markem Webberem.

Seriál formule 1 pokračuje už za týden Velkou cenou Itálie na dalším legendárním okruhu v Monze.

O vítězství Rosberga rozhodl start
V Belgii se Nico Rosberg neobával ani tak týmového kolegy Lewise Hamiltona, který startoval po řadě penalizací z poslední řady, ale jiných soupeřů. V posledním tréninku byl nejrychlejší Kimi Räikkönen s Ferrari, a pokud by nechyboval v poslední zatáčce kvalifikačního kola, mohl být i na pole position. Takhle byl až třetí.

Vedle Rosberga stál v první řadě Max Verstappen, který byl díky problémům Daniela Ricciarda v kvalifikaci rychlejším z obou jezdců Red Bullu. Za Räikkönenem poté číhali Sebastian Vettel s druhým vozem Ferrari a právě Daniel Ricciardo.

Rosberg vyrazil suverénně na prvním místě, zaostal však Verstappen. V první zatáčce došlo k souboji Verstappena s Räikkönenem a Vettelem.

ÚVODNÍ ZATÁČKA. Nico Rosberg v čele Velké ceny Belgie.

Vettel s Ferrari se roztočil s vozem a propadl na konec startovního pole, poškozené vozy měli také Räikkönen a Verstappen a propadli se celým startovním polem. Viníkem kolize byl čtyřnásobný mistr světa Vettel, který zvenku první zatáčky nesmyslně vlétl na vnitřek a vrazil do Räikkönena jedoucího těsně vedle Verstappena.

Nejhorší následky měla kolize pro Fina, který dokázal sice, stejně jako jeho soupeři, dojet až do boxů, ale celý sedm kilometrů dlouhý okruh brousil spodkem vozu o asfalt a prkno na podlaze začalo hořet. Kromě oprav měli jeho mechanici v boxech plné ruce práce s hašením. Výsledkem bylo, že vítěz posledního tréninku se vrátil na trať se ztrátou celého kola.

Neřešitelná situace a konec šancí na body. Tak to vypadalo. Ferrari však pomohl chybou Kevin Magnussen s vozem Renault. Na vrcholu slavné zatáčky Eau Rouge ztratil přítlak a v rychlosti přes 200 km/h vlétl do bariéry. Z hromady trosek žlutého vozu odkráčel jako zázrakem po svých, ale kulhal a byl převezen na vyšetření do nemocnice.

Po výjezdu zpomalovacího vozu zajeli někteří piloti ke svým mechanikům a přezuli na nové pneumatiky, čímž přišli o pár míst. To se však ukázalo jako chyba. Bezpečnostní bariéra byla nárazem tak poškozená, že oprava zabrala více času a závod byl zastaven. Všichni jezdci zaparkovali v boxech a nové gumy nasadily na své vozy všechny týmy. Nejdéle trvaly práce na voze Kimiho Räikkönena, kterému mechanici dokonce formuli zpevnili lepící páskou.

Závod pokračoval v 9. kole po druhé startu, tentokrát za zpomalovacím vozem. Nico Rosberg v čele přišel o získaný náskok a Kimi Räikkönen se dotáhl na chvost celého pole.

VÍTĚZ. Nico Rosberg projíždí cílem Velké ceny Belgie.

V ČELE. Nico Rosberg při Velké ceně Belgie před Danielem Ricciardem.

Fin s opraveným vozem se rychle ze sedmnáctého místa dral vpřed, ale zastavil se za patnáctým Maxem Verstappenem. Jednou už mířil před něj, ale Nizozemec ho neférově vytlačil z trati. Nebylo to poprvé, co holandský teenager někoho blokoval. Mění směr jízdy i při brzdění a to není v souladu s pravidly. Malou náplastí pro Räikkönena může být, že nakonec bral alespoň dva body za deváté místo, zatímco Verstappen nebodoval.

Vpřed se dral nejrychleji Lewis Hamilton. Po restartu byl jedenáctý, ale předjel několik jezdců a brzo byl na třetí příčce. Po výměně pneumatik však ztratil na Australana Ricciarda další čas a do cíle už neměl šanci, aby ho dostihl a případně předstihl. Ve Spa neměly mercedesy nad konkurencí tak výrazný výkonnostní náskok jako v některých předchozích závodech. Otázkou zatím je, zda to bylo pouze netypickou charakteristikou okruhu, nebo zda-li dokázaly technici Red Bullu a Ferrari stáhnli výkonnostní ztrátu na favorita šampionátu.

V Belgii se i díky okolnostem skvěle dařilo jezdcům Force India. Nico Hülkenberg a Segio Pérez zakončili závod na čtvrtém a pátém místě, což jim stačilo k předstižení Williamsu v Poháru konstruktérů. Vzhledem k aktuální výkonnosti nebude pro tradiční britský tým snadné se na něj vrátit.

NEJRYCHLEJŠÍ. Německý jezdec Nico Rosberg z týmu Mercedes vyhrál kvalifikaci na...

V závodě plném předjížděcích manévrů a tvrdých soubojů se na šesté místo probil čtyřnásobný mistr světa Sebastian Vettel. „Nakonec to šesté místo zmírnilo způsobené škody. Můžeme Spa opustit se vztyčenou hlavou. Měli jsme rychlost a za normálních okolností bychom dojeli za mercedesy,“ uvedl na tiskové konferenci.

Pro body so dojel i Fernando Alonso, který startoval úplně poslední. Také on dostal, stejně jako Hamilton, celou řadu penalizací za výměnu dílů, takže konečná sedmá příčka je pro něj výrazným úspěchem.

Výsledky Velké ceny Belgie F1:
1.Nico Rosberg(Mercedes)1h44m51.058s
2.Daniel Ricciardo(Red Bull/Renault)14.113s
3.Lewis Hamilton(Mercedes)27.634s
4.Nico Hülkenberg(Force India/Mercedes)35.907s
5.Sergio Pérez(Force India/Mercedes)40.660s
6.Sebastian Vettel(Ferrari)45.394s
7.Fernando Alonso(McLaren/Honda)59.445s
8.Valtteri Bottas(Williams/Mercedes)1m00.151s
9.Kimi Räikkönen(Ferrari)1m01.109s
10.Felipe Massa(Williams/Mercedes)1m05.873s
11.Max Verstappen(Red Bull/Renault)1m11.138s
12.Esteban Gutierrez(Haas/Ferrari)1m13.877s
13.Romain Grosjean(Haas/Ferrari)1m16.474s
14.Daniil Kvjat(Toro Rosso/Ferrari)1m27.097s
15.Jolyon Palmer(Renault)1m33.165s
16.Esteban Ocon(Manor/Mercedes)+1 kolo
17.Felipe Nasr(Sauber/Ferrari)+1 kolo
18.Kevin Magnussen(Renault)DNF
19.Marcus Ericsson(Sauber/Ferrari)DNF
20.Carlos Sainz(Toro Rosso/Ferrari)DNF
21.Jenson Button(McLaren/Honda)DNF
22.Pascal Wehrlein(Manor/Mercedes)DNF
Pořadí MS jezdců:
1. Lewis Hamilton232
2. Nico Rosberg223
3. Daniel Ricciardo151
4. Sebastian Vettel128
5. Kimi Raikkonen124
6. Max Verstappen115
7. Valtteri Bottas62
8. Sergio Perez58
9. Nico Hulkenberg45
10. Felipe Massa39
11. Fernando Alonso30
12. Carlos Sainz30
13. Romain Grosjean28
14. Daniil Kvyat23
15. Jenson Button17
16. Kevin Magnussen6
17. Pascal Wehrlein1
18. Stoffel Vandoorne1
19. Esteban Gutierrez0
20. Jolyon Palmer0
21. Marcus Ericsson0
22. Felipe Nasr0
23. Rio Haryanto0
24. Esteban Ocon0
Pořadí Poháru konstruktérů:
1.Mercedes455
2.Red Bull/Renault274
3.Ferrari252
4.Force India/Mercedes103
5.Williams/Mercedes101
6.McLaren/Honda48
7.Toro Rosso/Ferrari45
8.Haas/Ferrari28
9.Renault6
10.Manor/Mercedes1
11.Sauber/Ferrari0
Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

9. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Třinec - Sparta 2:1. Sekunda od prohry, domácí zázračně vybojovali sedmý zápas

11. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:17

O první branku se oba semifináloví soupeři přetahovali až do třetí části. Vstřelila ji sice Sparta,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sparta - Třinec 2:3. Série se vrací do Slezska, domácí stíhací jízdu nedotáhli

9. dubna 2024  18:20,  aktualizováno  22:27

Hokejisté Sparty nevyužili ani druhý mečbol na postup do finále. Po nevydařené úvodní třetině...

Slavia si pojistila univerzála Douděru. Podepsal smlouvu do konce června 2028

16. dubna 2024  12:33

Český reprezentant David Douděra prodloužil s fotbalisty Slavie smlouvu. Pětadvacetiletý obránce či...

Volejbalová Evropská liga v novém formátu. Ta ženská vyvrcholí v Ostravě

16. dubna 2024  12:27

Zlatá Evropská liga volejbalistek letos vyvrcholí v Ostravě, kde má tudíž česká reprezentace jistý...

V Olympii zapálili oheň pro Paříž. Obešli se i bez pomoci boha Slunce

16. dubna 2024  10:25,  aktualizováno  12:03

Zatažená obloha sice znemožnila, aby olympijskou pochodeň zapálily přímo sluneční paprsky, to však...

Český šerm má ve světě respekt. Jsme féráci, říká Jurka. V Paříži vyrovná dědu

16. dubna 2024

Premium Jakub Jurka při focení v olomoucké kavárně otevírá pusu, aby se zakousl do máslového croissantu....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Čechy poznám podle outdoorové módy. Nosí ji bohužel i ženy, říká Kerekes

Vica Kerekes (43) si postěžovala na to, že Češi nosí outdoorové oblečení často i na místa, která k tomu nejsou vhodná...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Roman Šebrle ukázal novou lásku, s kolegyní z práce vyrazili do Málagy

Roman Šebrle (49) je po čase opět šťastně zadaný. Jeho partnerka se na Instagramu pochlubila společnou fotkou z...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...