V Maďarsku vládne Hamilton, v kvalifikaci nedal soupeřům šanci

  15:14aktualizováno  16:41
Nejlepším časem víkendu a prvními místy ve všech částech kvalifikace předvedl Lewis Hamilton, že tým McLaren je opět připraven vyhrávat. Největším soupeřem na startu by mu měl být Romain Grosjean, který dovezl svůj Lotus až na druhou kvalifikační příčku.
Lewis Hamilton na Hungaroringu

Lewis Hamilton na Hungaroringu | foto: Reuters

Sebevědomý Brit by rád na Hungaroringu vyhrál a výsledky kvalifikace mu nahrávají. Ve druhé řadě mu může krýt záda týmový kolega Jenson Button, který na Hungaroringu obhajuje vítězství. Na startovním roštu vždy rychlá Ferrari jsou až na šestém a sedmém místě. Fernando Alonso a Felipe Massa si nechali rozhodující měřené kolo na samotný závěr a s výkonem spokojeni nebyli.

Lewis Hamilton se radoval z již čtvrté pole position v sezoně, zatímco v jeho stáji slavili jubileum - vůz McLarenu odstartuje z prvního místa do závodu již po 150. Hamilton bude útočit na druhý letošní triumf po červnovém úspěchu v Kanadě. Maďarskou Grand Prix vyhrál v letech 2007 a 2009.

Největším soupeřem Hamiltona by měl být v neděli Sebastian Vettel, který bude útočit ze čtvrté příčky. Jak však ukázalo jedenácté místo Marka Webbera, tedy největšího zklamání kvalifikace, mistrovskému Red Bullu pomalý maďarský okruh tak úplně nesedí.

Nesmí se však zapomenout na zástupce stáje Lotus, se stoupajícími teplotami, které vyhovují jejich vozům, postupují pravidelně Romain Grosjean a Kimi Räikkönen vzhůru. Francouz druhým místem potvrdil, že na jedno kolo je o něco málo rychlejší než Fin, ten však nekazí a z páté příčky bude v neděli bojovat o stupně vítězů. V prvních metrech si však bude muset hlídat jezdce Ferrari za svými zády, i na úzké trati v Maďarsku je nebude snadné udržet.

Finálovou desítku kvalifikace doplnili zástupci stáje Williams, přičemž Bruno Senna se mezi nejlepší kvalifikační desítkou ukázal úplně poprvé v sezoně. Rychlost vozu Force India potvrdil desátý Nico Hülkenberg.

Kromě Marka Webbera mohli být zklamaní zástupci Mercedesu. Ale o průšvih rozhodně nešlo, maďarský okruh jejich monopostu neměl sedět. A také neseděl. Nico Rosberg začne závod třináctý, Michael Schumacher až šestnáctý.

Závod startuje v neděli ve 14.00 SELČ, v Budapešti má vydržet horké počasí, hrozí však bouřky.

První část kvalifikace (20 minut, 7 nejpomalejších končí)

Předpověď se vyplnila a za teplot přes třicet stupňů Celsia vyrazili jezdci na trať. Teplota povrchu dráhy dosahovala dokonce 46°C.

Stabilní podmínky, stabilní výsledek. Úvodní část kvalifikace na pomalé, klikaté dráze, žádné překvapení hloučkům diváků na Hungaroringu nepřinesla. Snad i fakt, že Lewis Hamilton své soupeře jasně převálcuje a bude na prvním místě, se očekával. Ne snad, že by jeho náskok před druhým di Restou byl nějak velký, ale na rozdíl od svých soupeřů si Brit vystačil s tvrdší sadou pneumatik a měkké pošetřil pro další průběh víkendu.

Třetí Jenson Button potvrdil, že stáj McLaren snad po delší době potvrdí ambice a bude se v posledním závodě před letní pauzou radovat z dominance, o jakou usiluje již dlouhé roky.

Všichni favorité postupovali hladce. Až na jednoho. Sebastian Vettel málem skončil v úvodní části kvalifikace, což by bylo obrovské překvapení. Tým Red Bull nechal v závěru své piloty v boxech, protože podle propočtů jim měly jejich výkony o více než vteřinu za Hamiltonem stačit k tomu, aby šli dál.

SLUNCE MI NEVADÍ. Lewis Hamilton ovládl v Maďarsku kvalifikaci Velké ceny formule 1.

PRO VÍTĚZSTVÍ. Lewis Hamilton v kvalifikaci Velké ceny Maďarska formule 1.

Na poslední chvíli však jejich soupeři přidali a v garáži mistrovské stáje všichni s napětím sledovali, zda-li Daniel Ricciardo ze stáje Toro Rosso sundá mistra světa Vettela do poslední sedmičky. Nepovedlo se mu to, ale chybělo mu méně než tři desetiny vteřiny. Webber s Vettel tedy, stejně jako Hamilton, Räikkönen a Grosjean, pošetřili sadu měkkých gum, ale málem se jim to nevyplatilo.

Spolu s Ricciardem končili tradičně jezdci tří nejpomalejších stájí a zároveň stájí, které jako jediné ve startovním poli ještě nikdy nezískaly ve formuli 1 ani bod. Hispanie, Marussie a Caterhamu.

Druhá část kvalifikace (15 minut, 7 nejpomalejších končí)

Hned na úvod druhé části boje o místa na startu se v čele objevilo stejné jméno. Lewis Hamilton. Mistr světa sezony 2008 všem ukazoval, že pokud získá pole position někdo jiný než on, bude hodně zklamaný.

Za favoritem kvalifikace se před závěrečnými letmými koly "zachytili" zástupci stáje Lotus. Také Räikkönen a Grosjean mohou za maďarských vysokých teplot pomýšlet na příčky nejvyšší.

Naopak duo Mercedesu čekal boj o holou existenci. Respektive o účast ve finálové desítce. Přičemž se to týkalo zejména Michaela Schumachera, který byl dlouho o téměř dvě vteřiny pomalejší než lídr pole Lewis Hamilton.

A Schumacher se zlepšit nedokázal. Maďarská kvalifikace Mercedesu vůbec nesedla. Legendární Němec skončil poslední ve druhé části a odstartuje sedmnáctý, jeho týmový kolega Nico Rosberg byl sice o něco rychlejší, ale patří mu až třináctá příčka.

Zlobil se také Mark Webber, pro kterého je jedenáctá příčka na startu pořádným průšvihem a další ranou jeho mistrovským ambicím. Jemu však k postupu chybělo pouhých osmnáct tisícin vteřiny, o něž ho porazil Bruno Senna ze stáje Williams. Brazilec postoupil do finále kvalifikace poprvé v letošní sezoně, ale jak ukázal třetí nejlepší čas jeho kolegy Maldonada, je to zejména díky výborně připravenému autu.

VÝJEZD Z BOXŮ. Mark Webber s vozem Red Bull v kvalifikaci Velké ceny Maďarska formule 1.

PRO VÍTĚZSTVÍ. Lewis Hamilton v kvalifikaci Velké ceny Maďarska formule 1.

Další favorité si postup pohlídali bez viditelných potíží, druhý za Hamiltonem skončil Vettel, pátý byl Räikkönen, šestý Alonso a sedmý Button, který snad již zažehnal potíže se svým vozem. To ovšem neplatí pro stáj Sauber, jejíž dva jezdci opět uvízli ve středu pole. Ačkoliv jsou Kamuj Kobajaši a Sergio Pérez v závodech pravidelně mezi nejlepšími, pokažené kvalifikace jim kazí výsledky.

Třetí část kvalifikace (10 minut)

Lewis Hamilton začal na sjetých tvrdších pneumatikách a jasně tak naznačil, že si věří a měla by mu stačit závěrečná dvě kola na nových měkkých gumách. Rozhodně však nemohl ubrat plyn, v závěru kvalifikace pravidelně Vettel i Alonso předvádějí svá nejdokonalejší kola víkendu.

Dvě minuty před koncem kvalifikace, před závěrečnými letmými koly, měli na kontě měřená kola pouze čtyři jezdci. Hamilton, Grosjean, Button a Räikkönen. Bylo však jasné, že poslední vteřiny přinesou řadu změn.

Zlepšili se všichni jezdci, ale protože byl mezi nimi i Hamilton, potvrdily se předpoklady a Brit se radoval ze suverénní pole position. Již ze čtvrté v sezoně.

Šance Lotusu potvrdil druhým nejlepším výkonem Romain Grosjean, porazil Sebastiana Vettela i Jensona Buttona, kteří budou ve druhé řadě na startu.

Výsledky kvalifikace Velké ceny Maďarska F1:

Pořadí Jezdec / Tým 1. část 2. část 3. část
1. Lewis Hamilton
McLaren
1:20.953
2. Romain Grosjean
Lotus
+ 0.413
3. Sebastian Vettel
Red Bull
+ 0.463
4. Jenson Button
McLaren
+ 0.630
5. Kimi Räikkönen
Lotus
+ 0.777
6. Fernando Alonso
Ferrari
+ 0.891
7. Felipe Massa
Ferrari
+ 0.947
8. Pastor Maldonado
Williams
+ 0.986
9. Bruno Senna
Williams
+ 1.390
10. Nico Hülkenberg
Force India
+ 1.894
11. Mark Webber
Red Bull
1:21.715
12. Paul di Resta
Force India
+ 0.753
13. Nico Rosberg
Mercedes
+ 0.835
14. Sergio Pérez
Sauber
+ 0.835
15. Kamuj Kobajaši
Sauber
+ 1.240
16. Jean-Éric Vergne
Toro Rosso
+ 1.320
17. Michael Schumacher
Mercedes
+ 1.663
18. Daniel Ricciardo
Toro Rosso
1:23.250
19. Heikki Kovalainen
Caterham
+ 1.782
20. Vitalij Petrov
Caterham
+ 2.373
21. Charles Pic
Marussia
+ 3.450
22. Timo Glock
Marussia
+ 3.682
23. Pedro de la Rosa
Hispania Racing
+ 4.122
24. Narain Karthikeyan
Hispania Racing
+ 4.384
Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Třinec - Sparta 2:1. Sekunda od prohry, domácí zázračně vybojovali sedmý zápas

11. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:17

O první branku se oba semifináloví soupeři přetahovali až do třetí části. Vstřelila ji sice Sparta,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Pánikovy zákeřnosti vytočily i Zadinu. To se v našem týmu dělat nebude, řekl kouč

18. dubna 2024  12:40

Ani ve druhém utkání si neodpustil zkrat. Pardubický útočník Richard Pánik se ve finálovém souboji...

Zmrzlý Skjelmose vyděsil diváky na Valonském šípu. Už je v pořádku, oznámil tým

18. dubna 2024

Těžkou hypotermií skončil středeční klasický závod Valonský šíp pro dánského cyklistu Mattiase...

Fiorentina přestala existovat. Proč? A jak se vyškrábala mezi elitu?

18. dubna 2024

Premium Hodinu a půl pročesávali honosné římské sídlo Palazzo Borghese, než našli to, co hledali – a ještě...

Formule 1 se vrací do Číny, samostatně bodovaný sprint budí rozpaky

18. dubna 2024  11:39

Po pětileté pauze se o víkendu pojede Velká cena Číny vozů formule 1. Lídr průběžného pořadí...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...