Hamilton, DRS, Charouz... Deset významných momentů letošní sezony F1

  7:31
Sezona 2011 byla pro formuli 1 krokem do neznáma. Nové předpisy přinesly více předjíždění, ale nezměnily poměr sil. Red Bull byl více suverénní než o rok dříve, Sebastian Vettel obhájil titul, ale i díky mnoha změnám byla cesta za titulem zcela jiná než v sezoně 2010.

ODRAZ VÍTĚZE. Fotograf zachytil odraz Sebastian Vettela, držícího trofej pro historicky prvního vítěze Velké ceny Indie. | foto: Reuters

1. Ztráta Kubici

Nejsmutnější okamžik formule 1 roku 2011 přišel dlouho před tím, než se jel první závod. V regionální italské rallye smolně havaroval Robert Kubica. Praskla svodidla, pronikla do jeho rallyového speciálu z Mladé Boleslavi a kromě přední části vozu vážně poškodila i část jeho nohy a pravou ruku.

Robert Kubica při představení monopostu týmu Lotus Renault GP.

Italští lékaři polskému jezdci ruku zachránili. Zda se podaří vrátit úplnou hybnost, zda-li bude Kubica schopný opět závodit v tak náročné motoristické disciplíně, jakou formule 1 je, se teprve uvidí. Jeho management je přesvědčen, že ano, tým Renault už však tolik ne. Nedávno angažoval na jeho místo Fina Räikkönena.

Asi málokdo pochybuje o tom, že Kubica v plné formě by byl pro tým platnější než Räikkönen. Kromě toho, že byl spolu s Alonsem, Hamiltonem nebo Vettelem řazen mezi nejlepší závodníky seriálu, byl ceněn pro vyspělou komunikaci s inženýry a umění pomoci při vývoji vozu. Vrátí se však ještě někdy takový Robert Kubica?

2. Nevyrovnaný Hamilton

Tým McLaren i před letošní sezonou doufal, že mu největší talent britského motorsportu přiveze další mistrovský titul. Ale nestalo se, Lewis Hamilton k němu měl dál než v kterékoliv jiné sezoně ve formuli 1 a byl předstižen a poražen týmovým kolegou Jensonem Buttonem, který byl navíc v některých fázích závodu rychlejší než on. To čekal málokdo.

Sám Hamilton označil letošní rok za jeho nejslabší v Grand prix vůbec. A to samé platilo i pro jeho osobní život. Pokračoval rozkol s jeho kdysi jediným koučem i manažerem, tedy otcem Anthonym, který velmi nelibě nese, že Lewis se chce svěřovat i do jiných rukou. Ale hlavně, po čtyřech letech skončila jeho první vážná známost, tedy vztah se zpěvačkou Nicole Scherzingerovou. Jejich životy se natolik liší a dělí je i věková propast, že bylo spíše překvapením, že spolu vydrželi tak dlouho. Ale to nic nemění na faktu, že na Hamiltonově psychice se problémy a následný rozchod výrazně podepsaly.

Lewis Hamilton se svou přítelkyní a zpěvačkou skupiny Pussycat Dolls Nicole Scherzingerovou.

Ten sebejistý dravec byl pryč. Lewis Hamilton chyboval snad více než v první sezoně ve formuli 1, ve snaze být rychlejší velmi často přeceňoval své síly i možnosti vozu a soupeři ho obviňovali z přehnané agresivity. Stal se častým terčem trestů sportovních komisařů a přicházel o cenné body. V několika závodech působil jeho výkon dokonce apaticky, což je u Hamiltona věc zcela nevídaná. Tomu odpovídá až páté místo v konečném pořadí mistrovství světa.

Na druhou stranu nelze nevidět, že ve své nejhorší sezoně nedokončil pouze tři závody, třikrát dokázal vyhrát a jednou se mu podařilo vzít Red Bullu pole position. Nikdo jiný jezdce mistrovského týmu v jízdě na čas neporazil. Poprvé v kariéře sice prohrál s týmovým kolegou, ale Jenson Button je v McLarenu druhým rokem a jezdil opravdu skvěle.

Lewis Hamilton se nestal špatným jezdcem. Jen si prošel špatným obdobím. A není nemožné, že příští rok bude zpět v plné síle.

3. Webber se zklidnil

A také zpomalil, chce se dodat. Mistrovský tým vyřešil situaci, kdy jeho jezdci šli proti sobě. Kdy se přetlačovali na dráze a v Turecku byli dokonce tak neústupní, že se vzájemně vyřadili. Red Bull byl všem pro smích. Sám se připravil o body.

V sezoně 2011 se nic takového neopakovalo. Mark Webber a Sebastian Vettel se evidentně v lásce nemají, ale na trati to poznat nebylo. Také proto, že každý jezdil "jinou ligu".

DIVÁK NAVÍC. Zbloudilou sovu ale vítězný monopost Marka Webbera (v pozadí) ani

Nesetkávali se v přímých soubojích zdaleka tak často jako v minulých sezonách, a to i proto, že Australan jednoduše nestačil. Zatímco Vettel až na jednu dvě výjimky bojoval o vítězství, Webber k němu měl pokaždé daleko. Občas byl sice v kvalifikaci velmi rychlý, pravidelně však kazil starty a končil za stupni vítězů.

Zatímco Webber předchozí rok, kdy nebyl Red Bull zdaleka tak suverénní, vyhrál čtyřikrát, letos pouze jednou, a to ještě v derniéře v brazilském Interlagosu, kdy Vettelovi o nic nešlo a spokojeně kroužil na druhém místě.

Stejně jako kritici stáje tvrdí, že v Brazílii byl Webber posunut do vedení závodu týmovou režií, tak říkají, že neměl v průběhu roku k dispozici stejně špičkovou techniku jako Vettel. Vedení týmu to ale označilo za nepodložené spekulace.

4. Vzestup Schumachera

Do formule 1 se vrátil před rokem. A byl obrovským zklamáním. Nestačil v rychlosti, příliš často chyboval. Vedle týmového kolegy Nika Rosberga, který protlačil tým Mercedes několikrát i na stupně vítězů, vypadal jako outsider. Jeho fanoušci volali: "Michaeli, proč boříš vlastní pomník?"

Ani letos nebyl bezchybný. Ani letos nebyl rychlejší než Rosberg. Ale v mnoha ohledech to už byl "ten starý známý Schumi". Stačí porovnat body. 2010: Rosberg 142, Schumacher 72; 2011: Rosberg 89, Schumacher 76. Nebyl celkově lepší než Rosberg, ale rozhodně byl více vidět.

HOTOVO. Michael Schumacher se může jít převléct, třetí trénink před Velkou

Vzpomínáte na Monzu? Na Velkou cenu Itálie, kde polovinu závodu za sebou Schumacher držel bezradného Hamiltona v mnohem rychlejším McLarenu? Na to, jak tifosi v rudých dresech Ferrari volali "Schumi, Schumi" jako před deseti lety? Vzpomínáte, jak kroužil po trati plnou rychlostí při tréninku Velké ceny Koreje, zatímco jeho soupeři jen opatrně posouvali v záplavách vody své vozy? Pamatujete si několik startů letošních závodů, kdy poskočil o pět, šest míst?

Pokud se Schumacher bude zlepšovat stejným tempem, koncem příštího roku by mohl i vyhrávat. Nezapomeňte, že ve Ferrari mu trvalo 5 let, než získal mistrovský titul.

5. DRS

Byl to takový pokus. Pokus, který vzešel od technické skupiny pro zlepšení předjíždění, protože už nevěděla kudy kam. Jezdec dostane k dispozici tlačítko, kterým zvedne lamely v zadním křídle a zvýší tak průtok vzduchu spoilerem. Tím se sníží odpor a auto na rovince pojede rychleji.

Na rozdíl od KERS systém pomáhá pouze při předjíždění a není možné ho aktivovat kdekoliv na trati. Na každém okruhu vedení závodu označí jedno nebo dvě místa, kde je možné DRS použít. Navíc jezdec, který chce tlačítko zmáčknout, musí jet v závěsu za některým ze soupeřů.

Lewis Hamilton s vozem McLaren vyjíždí z boxů při tréninku Velké ceny India.

Vzhledem k celkové složitosti, nepružnosti a "umělosti", která nemá nic společného s historií formule 1, čelil systém již od prvních testů kritice. Má stále mnoho odpůrců, ale čím dál více zastánců. Je bezesporu hlavním faktorem, proč se v letošní sezoně ve formuli 1 předjíždělo. Podle někoho až příliš.

6. Vettel skončil s chybami

Sebastian Vettel se stal podruhé mistrem světa s obrovskou převahou. Asi by jím byl, i kdyby si v průběhu sezony dovolil pár chyb. I kdyby ztratil vyhraný závod nějakou hloupostí při předjíždění pomalejších jezdců, chybou na startu nebo špatně projetou zatáčkou. Ale on nic takového neudělal. Teprve čtyřiadvacetiletý Němec byl jednoduše dokonalý.

FANYNKY. Sebastian Vettel se může při Velké ceně Japonska spolehnout na velkou

Neuvěřitelnou fazonu potvrdil zejména v kvalifikacích, kde jediná špatně projetá zatáčka, většinou v jediném finálním kole, znamená konec šancí na pole position. Ale Sebastian Vettel chyby jednoduše nedělal. Proto mu patří historický rekord v počtu získaných kvalifikačních triumfů za sezonu. Proto mu jeho kolegové z kokpitu, včetně sebestředných person typu Alonsa a Hamiltona, zcela veřejně projevovali obdiv a chválili ho. I oni viděli, že Vettel se z rychlého kluka změnil ve stroj na vyhrávání.

7. Vzestup Lotusu (Caterhamu)

V roce 2010 se ve formuli 1 objevily tři nové týmy. Většinou se na ně všichni dívali s despektem a jeden z nich se podařilo udržet více méně náhodou a za cenu toho, že například před prvním letošním závodem neměl odjetý jediný testovací kilometr. Ale jeden z nováčků se chytil. A v závěru letošní sezony dokázal občas konkurovat nejslabším zavedeným stájím.

Team Lotus vznikla a existuje za peníze z Malajsie a jeho šéfem je majitel nejrychleji expandujících nízkonákladových aerolinek na světě, malajsijských Air Asia. Tony Fernandes vybudoval v britském Norfolku továrnu na stavbu šasi a dnes nikdo nepochybuje, že Caterham, jak se bude stáj od nové sezony jmenovat, se může vyhoupnout do středu závodního pole. Finanční problémy totiž nemá a ani by mít neměla. A technický šéf Mike Gascoyne byl již ve formuli 1 v těch nejvyšších patrech.

Ital Jarno Trulli (vpředu), za ním Heikki Kovalainen z Finska si projíždí trať

Stabilní výkony Heikkiho Kovalainena, který neuspěl v McLarenu zejména proto, že měl nejsilnějšího možného týmového kolegu Hamiltona (který ve své nováčkovské sezoně za sebou nechal i ceněného Alonsa), mu dávají také jistotu v kokpitu. Team Caterham je jediným úspěšným produktem dvou výběrových řízení na volná místa v mistrovství světa. A s bývalým hlavním aerodynamikem McLarenu Johnem Ileym by to mělo být v dalších sezonách ještě lepší...

8. KERS

Systém rekuperace brzdné energie byl formulí 1 po zkušební sezoně 2009 odmítnut, ale letos se vrátil v plné síle. Respektive v síle 81 koní, kterou systém může maximálně produkovat. Návrat umožnilo navýšení hmotnostního limitu vozu formule 1, ale přesto kvůli 25 kilogramům, což je průměrná hmotnost KERS, ho tři týmy vůbec nepoužily. Ušetřily tak i peníze za vývoj nebo jeho koupi.

ZÁHADA KERS. První trénink na GP Číny ukázal, že stáj McLaren má se svým pomocným zařízením problémy. Přehřívalo se i Jensonu Buttonovi.

KERS přidává výkon, spolu se systémem DRS auto zrychluje, a jezdci ho tak používají zejména při předjíždění. Je tedy jedním z důvodů, proč se do Grand prix vrátily letos změny pořadí. Systém se chytil a navíc vydělává na nálepce "ekologický". Energie navíc je zbytková síla vznikající při brzdění. A tedy vedlejší, dříve nevyužívaná.

Také proto má KERS v šampionátu zůstat. A to i s novými motory, které přijdou v sezoně 2014. Navíc má být navýšen jeho maximální výkon na 162 koní. Při předjíždění nebo kvalifikačních kolech se stane nepostradatelným pomocníkem.

9. Pneumatiky Pirelli

Překonaly očekávání. Jednoznačně. Obzvlášť z vedení Mezinárodní automobilové federace se ozývaly hlasy, že vynikající práci japonského Bridgestonu nebude možné nahradit. Před sezonou, po výběrovém řízení, kritizovali i novináři. Přáli si ve formuli 1 přece jen tradičnější a úspěšnější Michelin. Jenže Francouzi se nechtěli podrobit diktátu FIA, a tak nastoupilo Pirelli.

Italové v průběhu sezony ukázali, že jsou schopni nejen vyhovět Federaci, ale i pružněji reagovat na aktuální požadavky než jejich předchůdci. Pirelli vyrobilo podle přání pneumatiky, které vydržely mnohem méně, někdy i jen deset kol, a tak se častějšími zastávkami a také postupným zpomalováním vozů kvůli ojetým gumám změnily a zdramatizovaly závody.

Mechanici týmu Red Bull se v ulicích Londýna na výměnu pneumatik.

V polovině roku se objevilo přání, že pneumatiky by přece jen nemusely odcházet tak rychle. Pirelli zareagovalo a za měsíc otestovalo a dodalo nové směsi. Tedy udělalo to, co Bridgestone dokázal pouze mezi sezonami.

10. Druhý Čech o víkendu Grand prix

Jan Charouz se stal účastníkem Velké ceny Brazílie formule 1. Sice jezdil jen hodinu a půl v tréninku. Sice to bylo v tom nejmenším a neslabším týmu. A za jeho krátkým angažmá stály více než cokoliv jiného peníze. Ale jel. Ve stejný okamžik a po stejné trati jako nejúspěšnější závodní jezdec všech dob Michael Schumacher, nebo nejmladší mistr světa formule 1 Sebastian Vettel.

Není vůbec jasné, zda se Charouz do kokpitu formule 1 ještě vrátí. Podle jeho časů lze soudit, že talent mu nechybí, vždyť několik let závodil v podstatě jen ve sportovních prototypech. Podle výsledků ve Světové sérii Renault a podle hlasů z jeho okolí mu však chybí snaha a vůle pracovat sám na sobě. Snad se to změní a třeba v GP2 ukáže, že ve formuli 1 má na víc než páteční testy.

Jan Charouz, Hispania
Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

22. března 2024  11:59

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rekordní trest pro trenéra Radu. Za rasistickou urážku dostal osm měsíců

21. března 2024  17:12,  aktualizováno  19:43

Boj druholigových fotbalistů pražské Dukly o postup mezi elitu může jejich kouč Petr Rada sledovat...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

1. Ledecká, 2. Davidová, 3. Voborníková. Kolik si na sněhu vydělaly

25. března 2024  15:51

Z českých lyžařů, snowboardistů a biatlonistů si v uplynulé sezoně nejvíce vydělala na prémiích...

Zlatá tečka za super-G. Skvělá Ledecká triumfovala ve finále Světového poháru

22. března 2024  9:50,  aktualizováno  13:05

V novém roce potvrzovala v superobřím slalomu stoupající formu. V únoru se propracovala do první...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Norsko - Česko 1:2, rozpačitý výkon, i tak výhra. Haškovu premiéru ozdobil Barák

22. března 2024  16:49,  aktualizováno  19:52

Oslo (Od našeho zpravodaje) Fotbaloví reprezentanti se při premiéře trenéra Ivana Haška v Norsku téměř celých devadesát minut...

Prvoligoví bezdomovci. Drnovické zastupitelstvo řeklo Vyškovu ne

28. března 2024  21:02

Třetím rokem jsou fotbalisté Vyškova mezi profesionály, nikdy však nehráli doma. Přesto bojují o...

Házenkářky Kynžvartu prohrály o gól dohrávku s vedoucími Michalovci

28. března 2024  20:56

Házenkářky Kynžvartu prohrály o jediný gól domácí dohrávku interligy s vedoucím týmem a jistým...

Třinec - Budějovice 2:0. Obhájce titulu obstál a odvrátil historickou prohru

28. března 2024  16:45,  aktualizováno  20:17

Aktualizujeme Třinečtí hokejisté vyhráli 14. sérii play off v řadě a zamezili historickému obratu Českých...

Zlín porazil Litoměřice a vynutil si v semifinále první ligy sedmý zápas

28. března 2024  20:16

Zlínští hokejisté zvítězili v šestém utkání semifinále play off první ligy doma nad Litoměřicemi...

Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč
Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč

Každý týden můžete získat zajímavé balíčky od značek Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč. Hrajte s námi a získejte hlavní výhru, balíček s...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...