Formulovou premiéru v Indii ovládl Vettel, stačil mu pouze Button

  10:20aktualizováno  14:10
V sobotu vyhrál kvalifikaci, v neděli vedl od startu do cíle a navrch přihodil nejrychlejší kolo závodu. Premiéra formule 1 v Indii se nesla ve znamení triumfu Sebastiana Vettela. Druhým místem šampionovi sekundoval Jenson Button a přiblížil se titulu vicemistra. Třetí Alonso v cíli ztrácel již téměř půl minuty.
A ZASE ON. Sebastian Vettel přidal pomyslnou vlaječku na další místo na mapě,

A ZASE ON. Sebastian Vettel přidal pomyslnou vlaječku na další místo na mapě, kde stáj Red Bull získala vítězství. Podařilo se mu to v premiérové Velké ceně Indie. | foto: Reuters

O dramatickém boji o vítězství se nedalo hovořit ani náhodou. Sebastian Vettel možná nebyl výrazně rychlejší než jeho soupeři v čele s Jensonem Buttonem, nikdy se mu nevzdálil na víc než šest vteřin, ale tradičně bezchybný výkon jezdce i celého týmu dovezl dvojnásobného šampiona k dalšímu triumfu. Již jedenáctému v sezoně.

Závod jsme sledovali v on-line reportáži

Za druhým Buttonem, který se stejně jako Vettel nepotkal po celý závod se žádným ze soupeřů, dlouho jezdil Mark Webber s druhým rychlým strojem Red Bullu. Při posledních zastávkách v boxech však Fernando Alonso vydržel na trati déle než jeho soupeři a po návratu od mechaniků slavilo Ferrari posun na stupně vítězů. Úkol stáje z Maranella zase jednou splněn.

Zklamáním pro "rudé" ovšem byl Felipe Massa. A nebylo to poprvé. Stále více nervní brazilský pilot se nechtěl nechat předjet od nenáviděného Lewise Hamiltona, zatáčel, jako by snaživý jezdec McLarenu na dráze vůbec nebyl, a byla z toho další kolize. Jezdec Ferrari se po ťukanci projel únikovou zónou, Hamilton musel k mechanikům pro nové přední křídlo.

Sportovní komisaři závodu v čele se zkušeným bývalým závodníkem Johnnym Herbertem byli toho názoru, že nešlo o tzv. závodní kolizi, ale Massa byl v souboji až příliš neústupný. Za trest se musel projet boxy. A nakonec do cíle ani nedojel.

Ztrátu se snažil dohnat příliš agresivní jízdou a stejně jako v kvalifikaci ulomil zavěšení o zvýšený obrubník v rychlém esíčku. Tentokrát pro změnu na levé přední straně vozu.

Lewis Hamilton se musel po kolize a opravě spokojit v cíli se sedmým místem za jezdci Mercedesu. Zejména za skvělým Michaelem Schumacherem, který byl sice tradičně slabší v kvalifikaci, ale po startu vyrazil z jedenáctého místa vpřed a zastavil se až na pátém místě v cíli.

Poslední body brali osmý Jaime Alguersuari ze stáje Toro Rosso, devátý Adrian Sutil z domácího Force India a desátý Sergio Pérez se švýcarským Sauberem.

Předposledním závodem sezony formule 1 je 13. listopadu Velká cena Abú Zabí.

Diváci byli svědky očekávaného vítězství Sebastiana Vettela.

DALŠÍ ZASTÁVKA. Tradiční pokrývka hlavy diváků potvrzuje: formule 1 dorazila do Indie.

Vettel dominoval už na startu

Od prvních metrů závodu nebylo o triumfu Sebastiana Vettela pochyb. V první zatáčce ho nikdo neohrožoval. I proto, že jeho týmový kolega Mark Webber, který začínal závod z druhé příčky, se musel bránit útokům Fernanda Alonsa a Jenson Buttona. Poté Vettel nepřišel o vedení ani na moment - pro pneumatiky zajížděl vždy později než jeho soupeři.

Nejlepší odpich měl britský jezdec McLarenu, který si rychle poradil s Alonsem a ve třetí zatáčce také s překvapeným Australanem z Red Bullu. Button byl rychle druhý. Ačkoliv to v prvních kolech vypadalo, že jeho McLaren svým tempem nestačí a Webber ho dříve či později předjede, opak byl pravdou. Postupně se svým soupeřům vzdálil a bezpečně dokroužil jako druhý do cíle.

Úvodní kolo znamenalo problémy hned pro několik pilotů. Ve třetí zatáčce dostal ránu zezadu od jednoho z jezdců Hispania Racing Jarno Trulli a musel s defektem do boxů, o dvě zatáčky dříve se do kolize zamotali Timo Glock z Virginu, Vitalij Petrov z Renaultu a Kamuj Kobojaši z týmu Sauber, který se srazil s Williamsem Rubense Barrichella. Konečnou to znamenalo jak pro Japonce, tak pro Němce Glocka, jehož týmu se nepodařilo potlučené auto opravit.

Nejlépe odstartoval Michael Schumacher. Na startovním roštu byl jedenáctý, závod začínal osmý. O místo si polepšil také Alguersuari z Tora Rossa. Naopak z první desítky vypadl Adrian Sutil z domácí stáje Force India. Ještě výrazněji ztratil jeho stájový kolega di Resta, který již na startu přišel o šance na bodovaná umístění.

NEBEZPEČNÉ OBRUBNÍKY. Vozy ferrari, řízené Fernandem Alonsem a Felippem Massou, přejíždějí kontroverzní obrubníky.

KARAMBOL HNED NA ÚVOD. Rubens Barrichello (Williams) a Kamui Kobajaši (Sauber) byly aktéry jedné z brzkých kolizí Velké ceny Indie F-1.

Kvůli prachu, písku a dalším nečistotám mimo závodní stopu se pořadí v čele neměnilo. Jezdci kolem desátého místa si možná občas umístění přehazovali, ale v první osmičce bylo zcela stabilní pořadí. Dokonce po prvních výměnách pneumatik okolo dvacátého kola se na pořadí nic nezměnilo.

První, a v podstatě jediné, vzrušení závodu přineslo 24. kolo a letos tradiční souboj dvojice Lewis Hamilton - Felipe Massa. Souboj končil klasicky kolizí - rychlejší jezdec McLarenu útočil na chybujícího Massu, který ho samozřejmě nechtěl pustit vpřed za žádnou cenu.

Hamilton se před rychlou pátou zatáčkou dostal téměř na úroveň Massy, ale hlavně mu zabral ideální stopu. Brazilec věděl, že po špinavé trati zatáčku projet nedokáže a cpal se zpět do stopy. Tam však byla Hamilton. Následovala kolize, ulomené přední křídlo McLarenu a Ferrari v únikové zóně. Massa pokračoval a pozici neztratil, Hamilton musel k opravě do boxů a spadl na osmou příčku.

Sportovní komisaři však ukázali na jezdce Ferrari jako na viníka střetu, a ten neprodleně musel projet za trest pit lane. Přesto by zůstal v pořadí výš než jeho sok, jenže se příliš agresivní jízdou snažil vybojovat ztracené vteřiny zpět - v rychlém esíčku zlomil o vysoký obrubník zavěšení levého předního kola a stejně jako v kvalifikaci končil předčasně. Tentokrát však stihl auto zastavit na trávě a tým Ferrari tak nemusel po nárazu do bariéry počítat další škody.

Zklamaný Lewis Hamilton stihl ještě do cíle předjet výborného Jaimeho Alguersuari a bodoval alespoň sedmým místem. Ve své nejhorší sezoně kariéry je na průběžném pátém místě a v posledních dvou závodech by musel hodně zabrat, aby se dostal výš.

JEDNIČKA? LETOS NE. Jenson Button se druhým místem z Indie přiblížil postu vicemistra světa v celém seriálu. Na Sebastiana Vettela neměl nejen on, ale nikdo další.

A ZASE ON. Sebastian Vettel přidal pomyslnou vlaječku na další místo na mapě, kde stáj Red Bull získala vítězství. Podařilo se mu to v premiérové Velké ceně Indie.

Ještě před druhými zastávkami u mechaniků skončil na bodovaných příčkách jezdící Švýcar Buemi ze stáje Toro Rosso, kterému se zakouřilo z motoru a zastavil vedle trati. Závěrečné přezouvání pneumatik přineslo posun na stupně vítězů stáji Ferrari - Fernando Alonso jel pro tvrdou sadu obutí o dvě kola později než Mark Webber a to mu stačilo, aby se posunul vpřed. Nešťastný Australan má bojovat o celkové druhé místo, ale v závodě jen postupně padal za své soupeře.

Desáté místo v závěru vybojoval Sergio Pérez, který uspěl s taktikou velmi krátkého prvního úseku na tvrdší sadě obutí a poté dvou na měkčí směsi. Porazil Vitalije Petrova, který se svým Renaultem zkoušel stejnou strategii.

Francouzské stáji se opět nedařilo - Bruno Senna skončil až dvanáctý, když po celý závod řešil problémy s nefuknkčním systémem KERS. To znamenalo na každé kolo ztrátu několika desetin vteřiny. Renault by přesto neměl o páté místo v Poháru konstruktérů letos přijít. Ztráta ceněnného Poláka Kubici je však znát mnohem více, než to počátkem roku vypadalo.

Výsledky Velké ceny Indie F1:

Pořadí Jezdec Tým Čas
1. Sebastian Vettel Red Bull 1h30:35.002
2. Jenson Button McLaren + 8.433
3. Fernando Alonso Ferrari + 24.301
4. Mark Webber Red Bull + 25.529
5. Michael Schumacher Mercedes + 1:05.421
6. Nico Rosberg Mercedes + 1:06.851
7. Lewis Hamilton McLaren + 1:24.183
8. Jaime Alguersuari Toro Rosso + 1 kolo
9. Adrian Sutil Force India + 1 kolo
10. Sergio Pérez Sauber + 1 kolo
11. Vitalij Petrov Renault + 1 kolo
12. Bruno Senna Renault + 1 kolo
13. Paul di Resta Force India + 1 kolo
14. Heikki Kovalainen Lotus + 2 kola
15. Rubens Barrichello Williams + 2 kola
16. Jérôme D'Ambrosio Virgin + 2 kola
17. Narain Karthikeyan Hispania + 3 kola
18. Daniel Ricciardo Hispania + 3 kola
19. Jarno Trulli Lotus + 4 kola
20. Felipe Massa Ferrari DNF - 33 kol
21. Sébastien Buemi Toro Rosso DNF - 25 kol
22. Pastor Maldonado Williams DNF - 13 kol
23. Timo Glock Virgin DNF - 3 kola
24. Kamuj Kobajaši Sauber DNF - 1 kolo

Výsledky

č. tým body
1 Red Bull 595
2 McLaren 442
3 Ferrari 325
4 Mercedes 145
5 Renault 70
6 Force India 51
7 Sauber 41
8 Toro Rosso 41
9 Williams 5
10 Lotus 0
11 Virgin 0
12 Hispania 0
Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

22. března 2024  11:59

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rekordní trest pro trenéra Radu. Za rasistickou urážku dostal osm měsíců

21. března 2024  17:12,  aktualizováno  19:43

Boj druholigových fotbalistů pražské Dukly o postup mezi elitu může jejich kouč Petr Rada sledovat...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

1. Ledecká, 2. Davidová, 3. Voborníková. Kolik si na sněhu vydělaly

25. března 2024  15:51

Z českých lyžařů, snowboardistů a biatlonistů si v uplynulé sezoně nejvíce vydělala na prémiích...

Zlatá tečka za super-G. Skvělá Ledecká triumfovala ve finále Světového poháru

22. března 2024  9:50,  aktualizováno  13:05

V novém roce potvrzovala v superobřím slalomu stoupající formu. V únoru se propracovala do první...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Norsko - Česko 1:2, rozpačitý výkon, i tak výhra. Haškovu premiéru ozdobil Barák

22. března 2024  16:49,  aktualizováno  19:52

Oslo (Od našeho zpravodaje) Fotbaloví reprezentanti se při premiéře trenéra Ivana Haška v Norsku téměř celých devadesát minut...

Druhý tenista světa Alcaraz neuspěl v Miami ve čtvrtfinále s Dimitrovem

29. března 2024  9:03

Španělský tenista Carlos Alcaraz prohrál na Masters v Miami čtvrtfinále s Bulharem Grigorem...

Atlanta podruhé v týdnu přehrála v NBA Boston, Krejčí připsal dva body

29. března 2024  7:28,  aktualizováno  9:01

Basketbalisté Atlanty si podruhé v týdnu poradili v NBA s Bostonem. Zatímco v pondělním duelu...

Nečas se trefil za Carolinu, nastoupili brankáři Mrázek s Dostálem

29. března 2024  7:08,  aktualizováno  8:23

V nabitém čtvrtečním programu hokejové NHL se bodově prosadila trojice Čechů. Martin Nečas gólem...

Mizera s číslem 99: Láme mi to srdce, bohužel musím Zubří vyřadit

29. března 2024  7:50

Že Murphyho zákony fungují spolehlivě, poznal i lovosický házenkář Bohdan Mizera. První série play...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...