Hamilton pokazil v Monze start, šampionát F1 vede už jen o dva body

  13:55aktualizováno  17:27
Úřadující šampion F1 Lewis Hamilton měl ve Velké ceně Itálie jasný cíl: zaútočit na jubilejní padesátý triumf v kariéře. Místo toho pokazil start, bojoval o druhou příčku a jeho náskok v čele průběžného pořadí se snížil na dva body. Vyhrál jeho týmový kolega Nico Rosberg.
TRADIČNÍ SPRCHA ŠAMPAŇSKÝM. Nico Rosberg se raduje z vítězství ve Velké ceně...

TRADIČNÍ SPRCHA ŠAMPAŇSKÝM. Nico Rosberg se raduje z vítězství ve Velké ceně Itálie. V celkovém pořadí šampionátu ztrácí na vedoucího Lewise Hamiltona už jen dva body. | foto: Reuters

Velká cena Itálie nenabídla fanouškům motorsportu podobně dramatickou podívanou, jakou mohli sledovat před týdnem na okruhu Spa-Francorchamps. Vše zajímavé se odehrálo v první třetině závodu a to zejména na startu.

Italskou Grand Prix v předchozích šesti letech vždy vyhrál vítěz kvalifikace. Naposledy to nedokázal v roce 2009 právě Hamilton, tehdy ještě jako jezdec McLarenu. V dalších letech tři pole position v Monze ve vítězství proměnil, tentokrát se ale jeho naděje rozplynuly hned na startu. Už během závodu do vysílačky přiznal, že se nejednalo o technickou závadu, ale jeho chybu.

Vítěz kvalifikace a lídr celkového pořadí Lewis Hamilton „zaspal“ na startu. Měl velmi špatný odpich a dostalo se před něj hned pět soupeřů. V první zatáčce se sice zdálo, že zabojuje s Ferrari alespoň o třetí příčku, ale soupeři ho na dráze zavřeli a propadl se také za Valteriho Bottase s vozem Williams a Daniela Ricciarda z Red Bullu.

Díky povedené jednozastávkové strategii se Hamilton, který přímo na dráze předjel Bottase i Ricciarda, dostal před soupeře z Ferrari a na domácí barvy tak zůstalo pouze třetí místo na pódiu, kde nad davem rudých vlajek slavil Sebastian Vettel.

Šťastný vítěz Nico Rosberg to neměl na pódiu snadné ani v Monze. Stejně jako v předchozích závodech na něj lidé pískali a bučeli. Fanoušci milují dravé závodníky a stojí za Lewisem Hamiltonem. To však Rosbergovi náladu zkazit nemohlo.

„Jsem šťastný, že se mi konečně podařilo tady v Itálii vyhrát. Je to neuvěřitelné, jsem opravdu šťastný,“ řekl po svém prvním triumfu na Monze. „Všechno se rozhodlo na startu. Měl jsem výborný odpich a díky tomu jsem vyhrál. Bude to dál velká bitva mezi mnou a Lewisem Hamiltonem a budeme se na ni všichni těšit.“

Dál už Nico Rosberg jen pracoval na tom, aby ho lidé začali milovat a přestali na něj bučet. Povykoval na fandy v italštině a dokonce si s nimi zazpíval. „Cítím se částečně jako Ital, vyrůstal jsem v italské kultuře a o to víc je pro mě tento triumf výjimečný,“ dodal německý závodník.

Závod jsme sledovali minutu po minutě

To Lewis Hamilton, který se dočkal mnohem vřelejšího přivítání, na fandy mohl mluvit anglicky. Nakonec, italsky ani neumí. „Podívejte se na ty davy fanoušků, je to paráda,“ rozhlížel se Hamilton po rudém moři pod sebou. „Mně se to dnes plně nepovedlo, ale je to další triumf pro Mercedes a to je důležité. Já snad ještě letos párkrát vyhraju.“

Třetí Sebastian Vettel si jako pilot Ferrari užíval největších ovací. Italská stáj díky němu ukončila čtyři závody trvající čekání na pódiové umístění a Vettel se oprávněně radoval. „Tohle jsou nejlepší stupně vítězů na celém světě, děkuji moc, děkuji, jste dokonalí,“ promluvil k fanouškům na cílové rovince čtyřnásobný mistr světa v jejich rodné řeči. „Makáme, snažíme se, ale Mercedes odvádí v posledních letech dokonalou práci, patří mu za to respekt. Ale jsem si jist, že Ferrari se vrátí a bude zase vyhrávat. Jen vám nedokážu říct, kdy přesně to bude.“

Za ním v závodě následoval týmový kolega Kimi Räikkönen z Finska, který dopadl pro změnu nejlépe od třetího místa v červencovém závodě v Rakousku. Oba ale jen nepatrně snížili manko na aktuálně třetího muže pořadí MS Daniela Ricciarda z Red Bullu. Australan dojel hned za nimi pátý.

Rozhodl start

RADOST. Nico Rosberg oslavuje triumf ve Velké ceně Itálie formule 1.

Před startem nikdo nepředpokládal, že by Lewis Hamilton nebojoval o první místo. Naopak se hovořilo o tom, že bude v nedělní Velké ceně Itálie útočit na padesáté vítězství v kariéře a třetí za sebou na okruhu v Monze, což se naposledy podařilo v padesátých letech Argentinci Juanu Manuelu Fangiovi. Byl srovnáván s legendou. Jenže předvedl další ze špatných startů, které ho trápily v první polovině letošní sezony.

Rosberg, Vettel, Räikkönen, po nich nakonec ještě Bottas a Ricciardo. Lewis Hamilton začátek závodu nezvládl a musel se probojovávat zpátky na čelo. Tím ale ztratil cenné vteřiny, které mu potom v závěru v souboji s týmovým kolegou Nikem Rosbergem chyběly. Oba jezdci Mercedesu jsou velmi vyrovnaní a dvacetivteřinový rozdíl, který mezi nimi v jednu chvíli byl, je téměř nemožné stáhnout, pokud toho druhého nepotkají potíže technického charakteru, nebo neudělá výraznou jezdeckou chybu.

Ve čtvrtém kole se Lewis Hamilton prohnal kolem Daniela Ricciarda, kterému slabší motor Renault na rovinkách v Monze příliš nedovolil bránit pozici. S Valterim Bottasem to už měl úřadující šampion těžší, přece jen williamsy vozí pod kapotou stejný motor Mercedes. Po řadě pokusů a několika zmařených šancích však šel i před něj. Tým ho pouze varoval, že musí velmi šetřit pneumatiky, pokud chce závod zvládnout na jedinou zastávku jako jeho týmový kolega Nico Rosberg.

Jezdci Mercedesu si totiž jako jediní dovolili začít na středně tvrdé „žluté“ směsi pneumatik, a vydrželi tak na dráze do poloviny závodu bez přezouvání. Poté si nechali od mechaniků nasadit tvrdé „bílé“ gumy a pohodlně dokroužili do cíle, zatímco jejich soupeři museli všichni odjet jeden úsek na měkkých „červených“ pneumatikách a dvě zastávky v boxech byly nutností. Proto ani Hamilton nemusel se soupeři s Ferrari bojovat, ti se po druhé zastávce automaticky propadli za něj. To bylo ve 35. kole, tedy 18 kol před koncem závodu. Od té doby se pořadí v čele neměnilo.

Brit Lewis Hamilton (vpředu) ujíždí během VC Itálie v Monze se svým monopostem Valtteri Bottasovi z Williamsu.

Německý jezdec Nico Rosberg v čele VC Itálie před Sebastianem Vettelem (vlevo) a Kimim Raikkonenem v barvách stáje Ferrari.

Pro Ferrari to byl celkem úspěšný, i když nudný závod. Mercedesy v čele byly jasně rychlejší, soupeři vzadu na rudé vozy neměli. Jediným jejich zajímavým momentem tak byla úvodní výměna pneumatik, kdy se Kimi Räikkönen dostal těsně za Sebastiana Vettela, který vyjel na studených gumách z boxové uličky. Fin však neměl zájem se svým týmovým kolegou a kamarádem bojovat, zařadil se za něj a čekal, až mu začnou naplno fungovat pneumatiky. Vettel mu poté pohodlně poodjel.

Hamilton na vedoucího Rosberga ani náhodou neměl, a když ve 42. kole zablokoval v první zatáčce kola a „vybrzdil“ si plošku na pneumatice, bylo jasno. V té chvíli byl mezi piloty v čele rozdíl deseti vteřin, poté se už jen zvyšoval. O jedinou alespoň trochu adrenalinovou zábavu se tak před cílem postarali zástupci Red Bullu, kteří na nových gumách zrychlovali. Sedm kol před cílem předjel Ricciardo Bottase a posunul se na 5. místo, za ním Verstappen vyhrál souboj s Pérezem a připsal si po nepovedeném startu, kdy vypadl z nejlepší desítky, alespoň sedmé místo.

Felipe Nasr ze Sauberu po kolizi s Jolyonem Palmerem z Renaultu. Závod nedokončil.

Jezdci McLarenu na body neměli, a tak se v závěru alespoň zaměřili na rychlost. Nejdřív dosáhl na nejrychlejší kolo závodu Jenson Button, poté, tři kola před cílem, zamířil pro nové měkké gumy Fernando Alonso a připsal si absolutně nejrychlejší kolo závodu. Jakoby chtěl všem říci, že McLaren už je zase rychlý. Jen to nedokáže předvádět po celý závod.

Souboj o titul mistra světa formule 1 mezi Hamiltonem a Rosbergem bude pokračovat za 14 dní noční Velkou cenou Singapuru.

Výsledky Velké ceny Itálie formule 1:
1.Nico RosbergMercedes1h17:28.089 min.
2.Lewis HamiltonMercedes+15.070s
3.Sebastian VettelFerrari+20.990s
4.Kimi RäikkönenFerrari+27.561s
5.Daniel RicciardoRed Bull+45.295s
6.Valtteri BottasWilliams+51.015s
7.Max VerstappenRed Bull+54.236s
8.Sergio PérezForce India+1:04.954 min.
9.Felipe MassaWilliams+1:05.617 min.
10.Nico HülkenbergForce India+1m18.656 min.
11.Romain GrosjeanHaas +1 kolo
12.Jenson ButtonMcLaren+1 kolo
13.Esteban GutierrezHaas+1 kolo
14.Fernando AlonsoMcLaren+1 kolo
15.Carlos SainzToro Rosso+1 kolo
16.Marcus EricssonSauber+1 kolo
17.Kevin MagnussenRenault+1 kolo
18.Esteban OconManor+2 kola
19.Daniil KvjatToro RossoDNF
20.Pascal WehrleinManorDNF
21.Jolyon PalmerRenaultDNF
22.Felipe NasrSauberDNF
Pořadí mistrovství světa jezdců:
1.Lewis Hamilton250
2.Nico Rosberg248
3.Daniel Ricciardo161
4.Sebastian Vettel143
5.Kimi Raikkonen136
6.Max Verstappen121
7.Valtteri Bottas70
8.Sergio Perez62
9.Nico Hulkenberg46
10.Felipe Massa41
11.Fernando Alonso30
12.Carlos Sainz30
13.Romain Grosjean28
14.Daniil Kvyat23
15.Jenson Button17
16.Kevin Magnussen6
17.Pascal Wehrlein1
18.Stoffel Vandoorne1
19.Esteban Gutierrez0
20.Jolyon Palmer0
21.Marcus Ericsson0
22.Felipe Nasr0
23.Rio Haryanto0
24.Esteban Ocon0
Pohár konstruktérů:
1.Mercedes498
2.Red Bull/Renault290
3.Ferrari279
4.Williams/Mercedes111
5.Force India/Mercedes108
6.McLaren/Honda48
7.Toro Rosso/Ferrari45
8.Haas/Ferrari28
9.Renault6
10.Manor/Mercedes1
11.Sauber/Ferrari0
Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Třinec - Sparta 2:1. Sekunda od prohry, domácí zázračně vybojovali sedmý zápas

11. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:17

O první branku se oba semifináloví soupeři přetahovali až do třetí části. Vstřelila ji sice Sparta,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Podivné praktiky svazu a vzniklá škoda. Hokej stále nemá síň slávy. Proč?

19. dubna 2024

Premium Nově budovanou Síň slávy sliboval hokejový svaz otevřít v březnu. Jenže to nesplnil. Prostory v...

Dostal druhou žlutou, i tak chytal dál. Martinez zařídil Aston Ville postup

18. dubna 2024  23:39

Těsně před poločasem dostal žlutou kartu za zdržování. Když po první sérii penaltového rozstřelu...

Moderní pětibojařka Hlaváčková prošla na SP v Ankaře do finále

18. dubna 2024  23:27

Moderní pětibojařka Lucie Hlaváčková se jako jediná z Češek probojovala do finále na Světovém...

Souček s Coufalem v pohárech končí, raduje se Leverkusen. Liverpool smutní

18. dubna 2024  20:23,  aktualizováno  23:05

Manko z venkovního zápasu nedohnali. Fotbalisté anglického West Hamu s Vladimírem Coufalem a...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...