Button přidal v Turecku další triumf a suverénně vládne formuli 1

  13:50
Istanbul (Od zvláštního zpravodaje iDNES.cz) - Kdo zastaví Jensona Buttona? Od dob Michaela Schumachera neměla formule 1 tak jedinečného suveréna. Jezdec stáje BrawnGP ovládl i Velkou cenu Turecka a pošesté v sezoně slavil vítězství. V celkovém pořadí vede před týmovým kolegou Barrichellem už o 26 bodů.
Jenson Button při VC Turecka

Jenson Button při VC Turecka | foto: Reuters

Na okruhu uprostřed vysušených kopců na východ od Istanbulu měl Button snadnou úlohu - neudělat chybu. To se mu povedlo. Se zcela spolehlivým strojem se nemusel bát, že by ho něco nebo někdo mohlo připravit o vítězství.

Vystartoval jako druhý, ale ještě v prvním kole využil chyby Sebastiana Vettela k posunu do vedení. Poté jen průběžně zvyšoval svůj náskok. Plynule a bez zaváhání se zatáčku po zatáčce sunul k šestému triumfu sezony. Tak jezdí mistr světa. Tak jezdí Jenson Button.

Jenson Button se šampaňským na VC Turecka

V celkovém pořadí mu tentokrát hodně "pomohl" týmový kolega Barrichello. Brazilec nedokázal na startu hned rozpohybovat svůj monopost a propadl se na třinácté místo. Pár kol se pokoušel předjíždět pomalejší soupeře, ale snahu přehnal a o zadní kolo McLarenu Kovalainena urazil kus předního křídla. Musel k opravě do boxů.

Poprvé v historii nedojel jeden z vozů týmu BrawnGP do cíle - Barrichello nedokázal s poškozeným autem dokončit všech 58 kol a ve chvíli, když ho měl týmový kolega předjet o celé kolo, zatočil do boxové uličky a vystoupil z kokpitu.

Projeďte si tratě a závoďte s dalšími čtenáři - speciální infografika k závodům MS formule 1

Další dvě místa na stupních vítězů patřila stáji Red Bull. Webber s Vettelem mají k dispozici druhé nejrychlejší auto sezony a v Turecku to bylo znát - německý mladík vyhrál kvalifikaci, ale v závodě pro něj tým zvolil ve snaze posunout se před Buttona chybnou strategii tří dotankování v boxech, což Vettela ve výsledku posunulo na třetí místo.

Závod jsme sledovali on-line ZDE

Z druhé pozice se radoval Australan Webber, který už je na stupních vítězů jako doma. Ve sbírce úspěchů mu však první místo v závodě formule 1 stále chybí.

Red Bull na druhé příčce Poháru konstruktérů odskočil pronásledovatelům, ale za vedoucím BrawnGP je stále daleko.

Oba jezdce na bodech měl i tým Toyota, který se po debaklu před čtrnácti dny v Monaku ukázal v mnohem lepším světle. Rychlé turecké zatáčky seděly jedinému japonskému monopostu ve formuli 1 mnohem lépe.

Trulli bral čtvrté místo, Glock byl osmý. V Turecku se letos nepředjíždělo, proto je jeho posun o pět míst vpřed, v porovnání s pozicí na startu, malým zázrakem.

Jenson Button s trofejí pro vítěze VC Turecka

Pátý Rosberg z Williamsu se radoval z dalších bodů, ale zklamalo Ferrari. V Monaku vylétlo díky Räikkönenovi na stupně vítězů, ale s návratem do Asie se vrátilo na pozice, o které bojovalo v Bahrajnu nebo v Číně. Kimi Räikkönen neměl na body vůbec, Felipe Massa byl rád, že udržel alespoň šesté místo.

V Turecku FIA naservírovala fanouškům namísto dramatických závodů, které mohli vídat v sezoně 2008, nudné procesí a od startu rozhodnutý závod, jak tomu bývalo za časů absolutní dominance Ferrari.

Změní se to už za 14 dní v Silverstonu?

Brawn GP - neporazitelný stroj Button

Start z druhého místa byl pro Jensona Buttona lahůdkou. Bezchybně se odpíchl a zařadil těsně za Němce Vettela, který startoval z pole position. A po pár kolech byl na místě, na které je letos zvyklý. Vettel nezvládl drobný smyk, vjel na trávu a Button proklouzl vpřed.

Nejlepší Brawn se postupně dokázal monopostům Red Bull vzdalovat. Button zajížděl do první výměny pneumatik jedno nejrychlejší kolo závodu za druhým a pohodlně zvyšoval své vedení. Po 17. kole zamířil doplnit palivo a pohodlně se vrátil před Vettelem. Když o kolo později zamířili k mechanikům i Webber s Rosbergem, byl zpátky na prvním místě a jel si pro další vítězství.

Lewis Hamilton při VC Turecka

Zcela jiný příběh prožil jeho týmový kolega Barrichello. Zůstal viset na startu, a když se konečně zařadil do vláčku soupeřů, patřilo mu až dvanácté místo. Před ním kroužil Kovalainen s vozem McLaren. Zrychlení dodávané systémem KERS mu pomáhalo držet Barrichella na rovinkách vzadu, proto Brazilec musel zkusit předjetí v zatáčce.

Po nejkrásnějším souboji závodu v sedmém kole Fina předjel, ale Kovalainen mu to na rovince vzápětí vrátil. Další pokus se pak Barrichellovi stal osudným. Příliš optimisticky si najel vnitřkem o zatáčky, vrazil do zadního kola Kovalainenova stroje a propadl se na 17. místo za druhý McLaren Hamiltona.

Úřadujícího mistra světa sice hned předjel, stejně jako před ním chybujícího Piqueta, ale útok na čtrnáctého Sutila mu nevyšel. Urazil si o jeho kola pravou část předního přítlačného křídla, musel pro nový nos monopostu do boxů a měl po nadějích. Spadl na poslední místo.

Jenson Button se šampaňským na VC Turecka

Když mu deset kol před cílem začalo hrozit, že ho týmový kolega Button předjede o celé kolo, zaparkoval s poškozeným autem v garáži a vystoupil. Poprvé v historii týmu BrawnGP nedojelo jedno z jeho aut do cíle.

Red Bull - Vettelův pád

Vettel mohl vyhrát. Po zisku pole position měl nachystanou vítěznou jízdu, jenže zradilo ho řidičské umění. Ještě v prvním kole vyjel z dráhy, po smyku na trávě vpravo si to samé zopakoval na druhé straně trati a Jenson Button měl volnou cestu na první místo.

Red Bull poté zkoušel všechno možné - když v 15. kole zatočil Vettel k mechaniků, dostal palivo jen na 14 kol, aby s rychlým autem svého jediného soupeře dojel a možná i předjel, jenže to nevyšlo. Mladý Němec se dostal těsně za zadní křídlo BrawnGP, jenže na posun vpřed neměl. Button chyby nedělá. Ve 29. kole zamířil Vettel do boxů znovu a opět z druhého místa.

Vedení rakouského týmu změnilo své hvězdě strategii na tři zastávky u mechaniků. Ale nic nemohlo změnit fakt, že vítězství bylo tentokrát příliš daleko.

Tahanice Vettela s Buttonem naopak pomohly vpřed Marku Webberovi, který po startu jezdil na třetím místě. Byla mu ponechána klasická strategie dvou dotankování, která se ukázala v letošním Istanbulu mnohem výhodnější.

Jezdci stáje Red Bull při VC Turecka

Když Vettel podruhé natankoval, pronikl Webber před něj. Druhé místo pohodlně držel až do cíle - Vettel se mu ani nedokázal přiblížit. Pilot, označovný za největší talent současné formule 1, se v Turecku propadl během závodu o dvě místa.

Toyota - třetí nejlepší

Na startu to nevypadalo pro Toyotu příliš optimisticky - Jarno Trulli byl pátý a Timo Glock dokonce až třináctý. A tým se sídlem v Kolíně nad Rýnem mívá vždy silnější auta v kvalifikaci. Jenže to v Turecku neplatilo.

Timo Glock se díky dlouhému prvnímu úseku posouval vpřed a cílem projížděl jako osmý, poslední bodovaný jezdec. Vyzrál na taková jména jako jsou mistři světa Alonso nebo Räikkönen a radoval se ze zaslouženého bodového zisku.

I Trulli šel vpřed. Sice jen díky odpadnutí Barrichella z BrawnGP, ale přesto se nečekalo, že s menším množstvím paliva udrží pozici v první pětici. Z Istanbulu si Ital odváží šest cenných bodů.

VC Turecka

Toyota po faux-pais v Monaku, kam přivezla snad nejpomalejší auto z celého startovního pole, ukázala, že třetí místo mezi letošními týmy ji patří oprávněně. Pokud si pozici udrží i nadále, má zaděláno na nejúspěšnější sezonu svého působení ve formuli 1.

Williams - Rosbergův návrat

Na rozpáleném asfaltu istanbulského okruhu Williams možná poprvé v sezoně potvrdil letošní ambice a oba jeho jezdci dokázali využít celkem povedeného aerodynamického paketu letošního monopostu. Nico Rosberg výborně odstartoval, držel se za nejlepšími a na dálku se přetahoval o čtvrté místo s Trullim a jeho Toyotou.

Až do poslední zastávky úspěšně. Trulli tankoval později a pár rychlých kol mu stačilo na to, aby se posunul hned za nejlepší trojici. Přesto je páté místo v cíli Velké ceny Turecka pro Williams úspěchem.

A bodovat měl i Nakadžima. Až do poslední zastávky v boxech se držel na úrovní sedmé pozice. Jenže mechanici měli problémy s výměnou jeho pneumatik a Japonec po pádu na dvanácté místo přišel o první body sezony. Jel skvěle, ale jakoby mu úspěch nepřál ani vlastní tým.

Start Velké ceny Turecka

Ferrari - zrychlení, které nestačí

Ferrari vyvíjí nové části monopostu nejrychleji ze všech týmů ve formuli 1, a pokud byste si spočítali, o kolik od Velké ceny Austrálie jednotlivé monoposty zrychlily, F60 by bylo na prvním místě.

Jenže v Turecku nefungovaly rudé stroje z Maranella tak dobře jako nedávno v Monaku. Už šesté a sedmé místo v kvalifikaci byly zklamáním a v závodě mělo být ještě hůř. Massa se sice během nezáživného kroužení posunul alespoň na šesté místo, ale Räikkönen naopak z bodů vypadl.

Fin nestačil na Kubicu, Glocka a Rosberga, kteří startovali až za ním. Kimi Räikkönen ani náhodou nevystoupil z letargie sezony 2008. Od bývalého mistra světa se čekají zcela jiné výkony.

Pokud chce Ferrari stabilně dojíždět na stupních vítězů, potřebuje ještě přidat. Jinak bude dál sledovat Buttona a spol. z uctivého odstupu.

BMW-Sauber - první body pro Kubicu

Robert Kubica při VC Turecka

Největší výkonnostní pokrok ze všech týmů formule 1 zaznamenal mezi Velkou cenou Monaka a závodem v Turecku bezpochyby BMW-Sauber. Poprvé v letošní sezoně, kromě řady dalších aerodynamických vylepšení, nasadil doupatrový difuzor a výsledek byl doslova hmatatelný.

Kubica se kvalifikoval do finálové desítky a startoval s plnější nádrží benzinu z desátého místa na roštu. Spolehlivě dokroužil do cíle na osmém místě a mohl se radovat z premiérového bodu letošní sezony.

POŘADÍ JMÉNO NÁRODNOST TÝM ČAS
1. Jenson Button Velká Británie Brawn GP 1h 26:24,848
2. Mark Webber Austrálie Red Bull +6,714
3. Sebastian Vettel Německo Red Bull +7,461
4. Jarno Trulli Itálie Toyota +27,843
5. Nico Rosberg Německo Williams +31,539
6. Felipe Massa Brazílie Ferrari +39,996
7. Robert Kubica Polsko BMW Sauber +46,246
8. Timo Glock Německo Toyota +46,959
9. Kimi Räikkönen Finsko Ferrari +50,246
10. Fernando Alonso Španělsko Renault +1:02,420
11. Nick Heidfeld Německo BMW Sauber +1:04,327
12. Kazuki Nakadžima Japonsko Williams +1:06,376
13. Lewis Hamilton Velká Británie McLaren +1:20,454
14. Heikki Kovalainen Finsko McLaren +1 kolo
15. Sébastien Buemi Švýcarsko Toro Rosso +1 kolo
16. Nelson Piquet Brazílie Renault +1 kolo
17. Adrian Sutil Německo Force India +1 kolo
18. Sebastién Bourdais Francie Toro Rosso +1 kolo
19. Rubens Barrichello Brazílie Brawn GP +11 kol
20. Giancarlo Fisichella Itálie Force India +54 kol
POŘADÍ JMÉNO STÁT TÝM BODY
1 Jenson Button Velká Británie Brawn GP 61
2 Rubens Barrichello Brazílie Brawn GP 35
3 Sebastian Vettel Německo Red Bull 29
4 Mark Webber Austrálie Red Bull 27,5
5 Jarno Trulli Itálie Toyota 19,5
6 Timo Glock Německo Toyota 13
7 Nico Rosberg Německo Williams 11,5
8 Felipe Massa Brazílie Ferrari 11
9 Fernando Alonso Španělsko Renault 11
10 Kimi Räikkönen Finsko Ferrari 9
11 Lewis Hamilton Velká Británie McLaren 9
12 Nick Heidfeld Německo BMW Sauber 6
13 Heikki Kovalainen Finsko McLaren 4
14 Sébastien Buemi Švýcarsko Toro Rosso 3
15 Robert Kubica Polsko BMW Sauber 2
16 Sebastién Bourdais Francie Toro Rosso 2

Němec Heidfeld udržel jedenáctou příčku, ale za tu se ceny nerozdávají. Německo-švýcarský tým naznačil zlepšení, ale ke ztraceným pozicím ze sezon 2007 a 2008 má stále ještě hodně daleko.

Velká cena Turecka F1:



Pořadí mistrovství světa:


Pořadí Poháru konstruktérů:

POŘADÍ JMÉNO STÁT BODY
1 Brawn GP Velká Británie 96
2 Red Bull Rakousko 56,5
3 Toyota Japonsko 32,5
4 Ferrari Itálie 20
5 McLaren Velká Británie 13
6 Williams Velká Británie 11,5
7 Renault Francie 11
8 BMW Sauber Německo 8
9 Toro Rosso Itálie 5
Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

22. března 2024  11:59

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rekordní trest pro trenéra Radu. Za rasistickou urážku dostal osm měsíců

21. března 2024  17:12,  aktualizováno  19:43

Boj druholigových fotbalistů pražské Dukly o postup mezi elitu může jejich kouč Petr Rada sledovat...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

1. Ledecká, 2. Davidová, 3. Voborníková. Kolik si na sněhu vydělaly

25. března 2024  15:51

Z českých lyžařů, snowboardistů a biatlonistů si v uplynulé sezoně nejvíce vydělala na prémiích...

Zlatá tečka za super-G. Skvělá Ledecká triumfovala ve finále Světového poháru

22. března 2024  9:50,  aktualizováno  13:05

V novém roce potvrzovala v superobřím slalomu stoupající formu. V únoru se propracovala do první...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Norsko - Česko 1:2, rozpačitý výkon, i tak výhra. Haškovu premiéru ozdobil Barák

22. března 2024  16:49,  aktualizováno  19:52

Oslo (Od našeho zpravodaje) Fotbaloví reprezentanti se při premiéře trenéra Ivana Haška v Norsku téměř celých devadesát minut...

Golfistka Davidson Spilková se v úvodu NSW Open blýskla hole in one

29. března 2024  11:18

Golfistka Klára Davidson Spilková se na turnaji New South Wales Open blýskla jamkou na jeden úder....

Zrušte zahájení olympiády na Seině, vyzývají francouzské tajné služby

29. března 2024  11:12

Francouzské zpravodajské služby přišly s doporučením zrušit kvůli hrozbě teroristického útoku...

Alcaraz o drsné lekci od Dimitrova: Vyškolil mě jako třináctiletého kluka

29. března 2024  10:58

Vzhledem k formě z posledních dnů, kdy zapsal devět výher v řadě a opanoval prestižní podnik v...

Třinec se zvedl v pravý čas a ve čtvrtfinále odvrátil předčasný konec sezony

29. března 2024  10:27

Obhájci titulu, třinečtí hokejisté, jsou pošesté za sebou v semifinále extraligy. V něm je čeká...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...