Zopakují Švédové švýcarskou chybu?

  14:20
Stockholm - (Od zvláštního zpravodaje iDNES) Jako by se čeští florbalisté vrátili o dva roky zpět. V květnu 2004 je v semifinále MS ve Švýcarsku čekal domácí tým, který se už viděl ve finále, ale nakonec bez medaile jen sledoval stříbrnou českou radost. Před dnešní odpoledním semifinále letošního MS proti domácímu Švédsku to vypadá, že Tre kronor mohou švýcarskou chybu zopakovat.

Pro švédskou florbalovou veřejnost je dnešní semifinále s českým týmem pouhou formalitou. Pro domácí reprezentaci sice výrazně hovoří statistiky, neboť Češi ještě nikdy v historii proti Švédsku nebodovali, jejich nebetyčná sebedůvěra však zaskočila i hlavního kouče české reprezentace Zdeňka Skružného. "Opravdu to silně připomíná předloňské Švýcarsko, kdy nás domácí tým v semifinále také nebral na vědomí a o to větší to pak pro Švýcary musel být po naší výhře 5:3 šok. Švédové jsou sice velkými favority, ale příliš si neuvědomují, že by se jim tak očividné přehlížení soupeřů mohlo vymstít.

V místních novinách i během televizních přenosů se neřeší nic jiného, než očekávané nedělní velké finále Švédsko - Finsko a že je k němu potřeba ještě maličkost - vyřadit v semifinále Česko a Švýcarsko, nikdo neřeší. Pro nás to ale může být obrovská výhoda. Švédové si hodně věří, ale pokud se nám podaří je zaskočit, mohou se dostat pod tlak možná deseti tisíc diváků ve stockholmské hale Globen. Naši hráči tohle všechno vnímají, jsou hodně bojovně naladěni a hoří touhou utišit dnes odpoledne natěšený Globen."

A právě paralela se dvěma předchozími světovými šampionáty se stala základním bodem motivačního plánu na dnešní semifinále, v němž se Češi pokusí o netradiční hattrick - potřetí v řadě překazit mistrovské plány pořadatelské země. V roce 2002 zdolal český tým v ůvodním zápase základní skupiny v helsinské Hartwall Aréně domácí Finsko senzačně 4:3, před dvěma lety šokovali Češi vyprodanou halu v Curychu, když v semifinále vyřadili domácí Švýcarsko 5:3 a tak i hlavní heslo, které mají hráči vylepení na pokojích i v šatně v Globenu, pro dnešek zní: "Beat the organizers!"

Jak na to, vymýšlelo trenérské trio Zdeněk Skružný, David Zlatník a Pasi Tilander velmi dlouho a hlavní český kouč přiznal, že taktika na Švédy se poprvé v historii plánovala s odvážným cílem. "Je to tak, ještě nikdy jsme se v reprezentaci před zápasem se Švédskem tak důkladně nepřipravovali na to, jak je porazit. Uspět jsme samozřejmě chtěli pokaždé, ale při známé síle soupeře šlo většinou reálně vždy jen o to, udržet co nejdéle nejpřijatelnější stav. Jenže za poslední dva roky udělala reprezentace velký posun nejen ve hře, ale i v sebedůvěře a i čtyři vzájemné zápasy se Švédskem během posledního roku naznačily, že porazit se už dají.

Proto chceme dnes Švédy zkusit zaskočit aktivním napadáním, jakmile bude šance, tak dostat obránce pod tlak, na což Švédové nejsou moc zvyklí a mohli bychom je překvapit. I během nedávného Fortuna Cupu jsme před švédskými zvědy nechtěli hrát určité věci, které jsme šetřili právě na MS a zdá se, že se nám to podařilo, neboť ve specializovaných švédských florbalových tiskovinách zhodnotili náš výkon, jako vše při starém," prozradil úspěšné zmatení švédských pozorovatelů Zdeněk Skružný.

Jedním z překvapivých herních prvků by měla být především nová varianta české přesilovky, kterou tým zde na MS ve Švédsku v základní skupině skrýval. "Oproti tradičnímu rozestavení je tato varianta založena na rozehrávce za brankou soupeře, kde by měl Cepek hledat před brankou připravené spoluhráče Sikoru nebo Pavla Kožušníka po stranách a především Zálesného na středu. Poprvé jsme si tuhle přesilovku vyzkoušeli proti Italům v Chomutově na podzim 2004 a pak letos na závěrečném soustředění ve Dvoře Králové. Ve skupině jsme ji nechtěli ukazovat, jinak by byl moment překvapení pryč."

Zatímco od domácího týmu očekávají čeští trenéři hru pouze na dvě pětky, český tým dnes v 15:30 vyběhne v Globenu na plochu se třemi lajnami. Základní sestava českého týmu je následující: Kafka - Jakůbek, Hanzlík - Pavel Kožušník, Cepek, Petr Kožušník; Machala, Garčar - Ostřanský, Sikora, Zálesný a Folta, Brus - Skalík, Richter, Freund. Kromě gólmana Rytycha budou na střídačce připraveni i obránce Vladař a útočníci Kadlec se Sladkým, do hry dnes nezasáhnou Kotlas a Novotný. Přímý přenos semifinále MS 2006 Česko - Švédsko můžete dnes od 15:30 sledovat na ČT 4 Sport, stejně jako druhé semifinále ŠVýcarsko - Finsko (18:30).

 

Autor:
  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Kdo je třinecký Adámek? Tichý tahoun, co měl vždycky co říct. A teď bije do očí

24. dubna 2024

Premium Hokejová extraliga spěje do finiše, už tento týden pozná mistra. Třaskavá série mezi Třincem a...

Sigma má nabídku od Američanů, investor naznačil zájem jen o menšinový podíl

24. dubna 2024  11:39

Prasečí hlavy a další tvrdé vzkazy nespokojených fanoušků mírnili funkcionáři fotbalové Sigmy...

Zákrok, který uhranul NHL. Bobrovskij čaroval, spoluhráči žasli: Neuvěřitelné!

24. dubna 2024  11:24

Fanoušci nadšeně jásali. Matt Dumba jen nevěřícně kroutil hlavou. Hlavou mu zřejmě proběhlo: „Jak...

Potíže nekončí. Slovan Ústí má zastavené přestupy, na vině je dluh vůči svazu

24. dubna 2024  11:12

Nekonečný příběh pokračuje, ústecký Slovan zase musí hasit potíže. Český svaz ledního hokeje mu v...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...