Ondřej Vítovec (vlevo) a Tom Ondrušek oslavují český gól proti Norsku.

Ondřej Vítovec (vlevo) a Tom Ondrušek oslavují český gól proti Norsku. | foto: Český florbal

Lotyši? Nejtěžší soupeř z předkola, říká před čtvrtfinále kapitán florbalistů

  • 1
Helsinky (Od našeho zpravodaje) - Soupeřem českých florbalistů ve čtvrtfinále mistrovství světa budou ve středu podle očekávání Lotyši. Někteří reprezentanti mají ještě v živé paměti, jak je tento houževnatý protivník dokázal před třemi lety porazit na pražském šampionátu, kde je vykolejil hned v základní skupině.

„Je to asi papírově nejtěžší soupeř z těch, kteří mohli přijít na řadu. Možná by bylo ošidné i Slovensko, s nímž jsme v poslední době několikrát hráli a podle mého názoru se zlepšuje,“ řekl při setkání s českými novináři v dějišti turnaje v Helsinkách kapitán florbalistů Tom Ondrušek.

O tom, že na jeho partu vyjdou právě Lotyši, se rozhodovalo v úterý odpoledne v předkole. Ondrušek si byl výsledkem jejich zápasu s Kanadou jistý už během dopoledního volna.

„A to si dokonce myslím, že rozhodnuto bude už po první třetině,“ předpovídal.

Přesně v duchu jeho slov Lotyši zvítězili nad Kanadou jasně 16:3, když první dvacetiminutovku vyhráli 6:1.

Česko vs. Lotyšsko

Online reportáž ve středu od 14:30

Čtvrtfinále Česko - Lotyšsko se hraje ve středu ve 14:30. V případě postupu se svěřenci trenéra Petriho Kettunena utkají v semifinále pravděpodobně s domácím Finskem, jehož prvním soupeřem v play off bude Slovensko.

Poslední zápas proti Lotyšsku sehráli čeští reprezentanti na začátku loňského roku, kdy ho zdolali 5:3, daleko nepříjemnější vzpomínky na něho však mají z domácího šampionátu v roce 2018. Tehdy mu podlehli 3:4.

„Osobně se mi to s nimi stalo dvakrát. Jednou v roce 2012 a pak v Praze. Ten tým je extrémně nebezpečný. Už to není Lotyšsko, které nás v roce 2012 vyloženě ubilo silou a vybrejkovalo. Hraje mezinárodní florbal, má velmi zkušený trenérský štáb,“ uvedl Ondrušek.

Starosti české výpravě nadále dělal stav zraněného kotníku obránce Dominika Beneše, který si dokázal najít místo v základní sestavě. Podezření na zlomeninu se sice po Benešově odstoupení z pondělního zápasu proti Norsku nepotvrdilo, během dne však nebylo jasné, zda nováček na mistrovství světa bude schopen do čtvrtfinále zasáhnout.

„Pokud by bylo jeho zranění vážnějšího charakteru a nemohl dál pokračovat v turnaji, tak bychom určitě povolali někoho z náhradníků. Zátěž je pro hráče v rámci programu mistrovství světa velmi tvrdá, takže ano, pokud nebude schopen pokračovat, tak povoláme náhradníka, ale věříme, že jeho zranění není tak vážné. Uvidíme, co řekne vyšetření,“ váhal kouč Kettunen.

Od Lotyšů čeká český tým důraznou obranu. Vyzkoušel si ji už v pondělí v bitvě s Nory, jejichž pojetí šlo na hranu pravidel.

Dominik Beneš v souboji o míček s Finem Aaro Astalou na turnaji Euro Floorball Tour.

„Předpokládám, že Lotyši nebudou hrát tak ofenzivně jako Noři, a pro nás bude důležitá trpělivost a hra s míčkem. Je to stejné proti každému soupeři: když nebude mít balon, tak vám ten gól prostě nedá. Pokud se zlepšíme a přidáme deset až patnáct procent k výkonu proti Norsku, tak postoupíme,“ je si jist kapitán Ondrušek.