Superliga florbalistů v novém: čtrnáct týmů a první krajské derby

  10:39
Do nejvyšší soutěže florbalistů, jejíž 25. díl odstartoval prvním zápasem už ve čtvrtek, vkročí v sobotu poprvé v její historii dva kluby z Libereckého kraje: zkušený FBC Liberec a nováček FBC Česká Lípa.

Florbalisté FBC Česká Lípa (na snímku vlevo Jaromír Ekl v úspěšné baráži o postup z první ligy) si v letošní sezoně, do které vstoupí už dnes, poprvé zahrají mezi elitou v Tipsport superlize. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Oba celky z kraje si vybojovaly účast v nadcházejícím ročníku nejvyšší Tipsport Superligy florbalistů v minulé sezoně v baráži.

Mužům FBC Liberec, kteří byli vloni nováčky nejvyšší soutěže, unikla těsně o dva body účast v play-off, pak nezvládli play-down a start mezi elitou si zajistili až triumfem nad prvoligovým Hattrickem Brno.

Florbalisté České Lípy zase naplno využili rozšíření superligy z dvanácti na čtrnáct týmů, z 1. ligy se probili do baráže přes play-off a v ní udolali 3:1 na zápasy Kladno.

Liberečtí florbalisté se naposledy probojovali do tehdy ještě ne superligového, ale extraligového play-off v roce 2011. Od té doby vždy buď jen hájili v bojích o udržení příslušnost k elitě, nebo v roce 2015 dokonce sestoupili.

Letos je proto jejich cíl jasný. „Měli bychom navázat na výkony z druhé půlky loňské sezony a reálně bojovat o postup do play-off,“ řekl liberecký kouč Zdeněk Skružný, který rozšíření počtu účastníků Tipsport Superligy na čtrnáct mužstev z libereckého hlediska vítá.

„Nám to hrozně pomůže, protože jsme získali další rovnocenné týmy navíc, se kterými můžeme opravdu hrát a rozvíjet tu naši hru.“

„Základ kádru se tady po dlouhé době udržel, a navíc ještě rozšířil, takže pevně věřím, že letos už to play-off nebude jenom cílem na papíře, ale že se to konečně podaří splnit,“ přeje si jeden z nejzkušenějších borců FBC Liberec obránce Matěj Klucho.

„Naší nejsilnější zbraní v nejvyšší soutěži by měl rozhodně být náš první útok Valeš, Ferdan, Marek, ti kluci si lidsky i florbalově sedí a na poměry české superligy jsou fakt elitní trio.“

Liberečtí florbalisté slaví gól do sítě Pardubic.

Liberečtí začnou Tipsport Superligu v pátek doma v hale ZŠ Dobiášova, v níž nastoupí od 18.00 proti jednomu ze tří nováčků Znojmu, v neděli se pak představí na palubovce Bulldogs Brno.

Lípa vyzve Liberec na zimním stadionu

Florbalisté České Lípy se těší na svůj historicky první start v superlize. Zavedený prvoligový tým se dlouho pokoušel o postup mezi elitu a letos na jaře se mu to i díky rozšíření nejvyšší soutěže konečně povedlo.

Do superligy klub s oficiálním názvem FBC Pullo Trade Česká Lípa vstoupí pátečním zápasem v Ostravě. „Určitě bychom si přáli přivézt body, ale víme, že to bude hodně těžké. Je to náš první zápas v superlize, takže bude všechno nové. Já chci, abychom jeli bojovat a předem se nezalekli,“ řekla českolipská trenérka Lenka Bartošová.

Už tuto neděli od 16.00 se pak florbalisté Lípy představí poprvé před domácím publikem: čeká je bitva s Otrokovicemi. Florbalovým svátkem bude druhý domácí duel s datem 18. září, který přinese premiérové superligové derby s Libercem. Hrát se tentokrát nebude ve sportovní hale, ale na zimním stadionu.

Florbaloví fanoušci se letos na severu Čech mohou těšit i na bitvy s českými florbalovými velikány, jakými jsou Střešovice, Vítkovice či Chodov. Nese to v sobě ovšem i jisté úskalí: podle papírových předpokladů bude Lípa v superlize outsiderem.

„Šest let jsme prakticky jen vyhrávali. Teď přichází jiná doba. Tři body pro nás budou mít cenu zlata,“ říká hrající manažer Štěpán Slaný. „Vstupujeme do neznáma. Propast mezi první ligou a superligou se těžko odhaduje. Chceme ale, aby byl každý superligový zápas pro naše českolipské hráče svátkem.“

Slaný: Chci se superligou bavit a nebýt za trapáka

Štěpán Slaný (vpravo) v souboji u mantinelu.

Odehrál řadu sezon v nejvyšší soutěži, s reprezentací startoval i na mistrovství světa. Na vrcholu kariéry se však Štěpán Slaný před pěti lety sebral a vrátil se do České Lípy, kde začal organizovat florbalové dění.

Teď je zpátky mezi elitou. Coby hrající manažer dnes Slaný povede českolipský tým v Ostravě k historicky prvnímu utkání ve florbalové superlize, kam tým ze severu Čech na jaře postoupil.

Je tady Den D, kdy Česká Lípa poprvé vstoupí do florbalové superligy. Jak to prožíváte?
Pracovně. Sedím na více židlích, nejsem jen hráč, ale starám se i o organizační stránku, takže mám plnou hlavu příprav nejen s ohledem na superligu, ale i na to, aby šlapal celý klub. To mi pomáhá, abych nemusel myslet na první start v superlize.

Byl postup do nejvyšší soutěže pro klub velký skok do neznáma?
Organizačně ani ne. Jako klub jsme na vstup do soutěže slušně připravení a podmínky, které žádá superliga, jsme víceméně dodržovali i v první lize. Samozřejmě čekám zvýšený divácký i mediální zájem, ale největší otázkou bude asi sportovní stránka. Bude to pro nás hodně složité, protože do téhle sezony vstupujeme s týmem, který si vybojoval postup. Sázíme na vlastní odchovance. Chceme, aby superligu měli za odměnu. Pro nás je klíčové sportovně obstát a výrazně nepropadnout.

Obstát znamená zachránit se?
Prioritou je neudělat ostudu a pokusit se hrát se všemi soupeři vyrovnaně. To by nakonec mohlo znamenat vyhnout se záchraně, o kterou hrají poslední čtyři týmy. Nedělám si iluze, že bychom reálně hráli o play-off, ale kdybychom neskončili mezi posledními, byli bychom nadšeni.

Děláte florbal v podstatě amatérsky. Můžete vůbec čelit týmům, které jsou na tom finančně lépe?
Je to složité. Nejvyšší soutěž se ekonomicky rozjíždí a nejlepší kluby mají rozpočet kolem 15 milionů. Jejich hráči pracují jen na poloviční úvazek a mají od klubu řadu benefitů. My nejenže za florbal nic nemáme, ale naopak si sami platíme klubové příspěvky. Jsme takový David, který jde proti Goliášovi. Náš rozpočet je oproti špičce třetinový a nemůžeme si dovolit extra posily.

Ale nějaké přece jen máte...
Ano, dlouhodobě spolupracujeme s Mladou Boleslaví, která je v českém florbale špičkou. Díky tomu, že jsem tam v minulosti odehrál řadu sezon, jsme odtud získali Jardu Ekla a Tomáše Kadlece. Potom je tu Marek Dzierža z Opavy, který přichází nejen jako hráč, ale také jako posila organizační složky klubu. Větší posílení týmu jsme neplánovali. Snažíme se vychovávat nadějné talenty, které baví sport, a kdybychom sem natáhli přespolní hráče, ztratilo by to celé význam. Jsme spíš mládežnický klub a superliga může být pro mladší hráče zajímavou motivací.

V Lípě chodí na florbal hodně lidí, ale doteď byli zvyklí jen na výhry. Nebojíte se odlivu fanoušků, když vám to úplně nepůjde?
To je temná stránka českého sportu, že když se nedaří, přestanou chodit. Naši fanoušci si teď musí zvyknout, že výher bude mnohem míň. Proto se musíme snažit, aby viděli, že na hřišti necháme všechno, že bojujeme a že je to někdy cennější než tři body. Pro nás bude hodně důležitý vstup do soutěže. Doma nás čeká na úvod zápas s Otrokovicemi, které by mohly být hratelné, a hned druhým domácím utkáním bude derby s Libercem na zimním stadionu před televizními kamerami. Těmito zápasy bychom chtěli navnadit fanoušky, že se na florbal v Lípě pořád vyplatí chodit.

Budete dál hrát v nové sportovní hale, která ovšem není pro velké zápasy ideální?
Hala má svá mnohokrát zmiňovaná specifika: z tribuny není vidět, je tam malá kapacita, nelze umístit televizní kamery a tak dále. Nicméně letos jsme dostali výjimku, že tam hrát můžeme, a velké zápasy budeme hrát na zimáku. Což taky není jednoduché, protože je to opravdu zimní stadion a musíme se snažit, abychom tam kvůli teplotě hráli co nejdřív v září. Není to příjemná situace, ale zkrátka se ukazuje, že se projekt nové haly na městě odflákl a teď sklízíme ovoce.

Jaký pro vás osobně bude návrat do superligy, kde jste toho spoustu odehrál?
Odcházel jsem z ní v devětadvaceti, tedy v nejlepším florbalovém věku. Všichni si tenkrát klepali na čelo, proč jdu do České Lípy. Mojí motivací bylo dostat Lípu, kterou jsem budoval doslova na koleni, do nejvyšší soutěže. To se letos konečně povedlo a pro mě je to zadostiučinění. Dneska je mi skoro pětatřicet a superligou se chci hlavně bavit a předávat zkušenosti mladším.

Máte hodně aktivit i mimo sport. Bylo hodně těžké se pro vás připravit na špičkovou úroveň florbalu?
Je pravda, že dělám festival v Rumunsku a další turisticko-kulturní akce a věnovat se těmhle dvěma věcem naplno je hrozně složité. Skoro celou letní přípravu jsem strávil v rumunských horách a nebyl jsem s týmem, ale přesto věřím, že se dokážu na superligu připravit. Snažím se trénovat trochu víc, abych mezi mladými obstál, a uvidíme. Mojí osobní motivací je nepropadnout a nebýt v nejvyšší soutěži za trapáka.

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plzeň - Slavia 1:0, šlágr rozhodl v závěru Šulc, hosté po týdnu spadli z čela

14. dubna 2024  17:09,  aktualizováno  19:59

Zásadní zpráva ze šlágru fotbalové ligy z Plzně, kde se představila první Slavia: největší radost...

Pokud skončí, poletí na MS. Nečas ale tuší: Carolina má šanci na Stanley Cup

20. dubna 2024  13:33

Při odpovídání na dotaz, kdo je favoritem na zisk Stanley Cupu, útočník Martin Nečas ani na chvíli...

Vyškov ve šlágru remizoval s Brnem, Dukla zůstává ve vedení druhé ligy

20. dubna 2024  13:11

Fotbalisté Vyškova remizovali ve šlágru 24. kola druhé ligy s Brnem 1:1 a nevyužili šanci minimálně...

Duel velikánů na Lutychu. Pogačar cítí formu, van der Poel může rozehrát hru

20. dubna 2024  13:10

Vrátil se z vysokohorského kempu ve Španělsku a spokojeně vykládal: „Forma je dobrá, myslím, že se...

Ostravský Škranc: Derby ještě nemám v krvi, Olomouc byla špatný krok

20. dubna 2024

David Škranc basketbalistům NH Ostrava v prvním čtvrtfinálovém utkání národní ligy s Opavou i v tom...

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...