Stříbrní Češi potrápili i švédské suverény

  19:58
Kloten - (Od zvláštního zpravodaje iDNES) Po úvodní třetině finálového zápasu pátého mistrovství světa florbalistů to sice vypadalo, že senzační čeští finalisté zakončí úspěšný šampionát vysokou prohrou, v závěru se však Švédové bránili odvážné české power-play! Po důstojné prohře 4:6 s aktuálně pětinásobnými světovými šampióny tak mohly vypuknout oslavy historických stříbrných medailí.

"Jsme pochopitelně velmi spokojeni, jeli jsme si na MS pro medaili a vracíme se dokonce se stříbrnou! Ani dnes jsme ve finále proti favorizovaným Švédům nebyli úplně bez šancí, škoda nepovedené první třetiny, mohlo to být ještě zajímavější a zlatý sen se s trochou štěstí mohl naplnit. Nepovedený začátek bych ani nepřipisoval úbytku sil po náročné semifinálové bitvě se Švýcarskem, problém byl spíš v hlavách hráčů, kteří podlehli uspokojení z finálové účasti a nemohli se dostat do tempa. Navíc jsme dnes třikrát inkasovali v oslabení, při stejném počtu hráčů na hřišti jsme byli Švédům hodně vyrovnaným protivníkem." hodnotil oslavným šampaňským zcela promočený trenér Zdeněk Skružný.

Ten spolu s asistenty Davidem Zlatníkem a Saschou Brendlerem v závěru dvakrát odvážně odvolal brankáře Kafku a navýšil tak při švédském vyloučení českou početní výhodu o dalšího hráče. "Po první třetině jsme si v šatně řekli, že takhle hrát nemůžeme, že finálová šance na světovém šampionátu už třeba nemusí přijít a zbylé dvě třetiny už byly velmi povedené. Zhodnotila se tak roční práce s týmem, který prošel jen minimem změn a pokud bude mít stávající kádr chuť pokračovat, za dva roky na MS ve Švédsku může opět bojovat o nejvyšší příčky."

Až moc opatrný začátek finálového boje zmínil ve svém hodnocení i obránce Aleš Jakůbek: "V první třetině jsme měli ze Švédů přílišný respekt, oni navíc oproti zápasu v základní skupině hráli s mnohem větším důrazem a nasazením a brzy nám odskočili na rozdíl tří gólů. Ale ve druhé a třetí třetině už jsme zabojovali a dokázali, že můžeme i s pětinásobnými mistry světa sehrát vyrovnanou partii. V poslední části jsme byli i lepším týmem, škoda tří gólů z přesilovek.

Včerejší semifinále nám určitě vzalo hodně sil, ale fyzicky jsme neodpadli, naopak jsme se se při úvodní hře na tři pětky nedokázali pořádně dostat do tempa, což se po stažení na dvě lajny už povedlo. Stříbro ale vybojovala skvělá parta, věřili jsme si před šampionátem, že premiérovou medaili získáme v souboji o bronz se Švýcary, nakonec jsme domácí tým porazili už v semifinále a ani proti Švédům jsme díky úspěšnému závěru nebyli ve finále zcela bez šance."

Nadšení z medaile, ale i rozčarování z finálového výkonu finských rozhodčích po zápase neskrýval brankář Tomáš Kafka: "Kdyby mi před MS někdo řekl, že tady získáme stříbro, bral bych ho všemi deseti, ale považoval bych ho za blázna... Nakonec se ale z prvních českých florbalových seniorských medailí radujeme právem a ani se Švédy jsme nebyli za předpokládané outsidery. Nechci si teď stěžovat na finské rozhodčí, ale stojím si za tím, že na nás byli dnes v Klotenu hodně přísní a polovinu gólů jsme tak dostali v oslabení.

Nakonec je ale prohra 4:6 dobrým výsledkem, zlepšovali jsme se jako tým zápas od zápasu a jádro kolektivu šlapalo výborně hlavně v defenzivě. Nejvíce mě dnes určitě mrzí třetí gól Švédů, který padá na vrub naší nepozornosti - kluci šli rychle střídat, já si rovnal branku a mezitím vhodili pořadatelé na plochu nový míček, Švédové rychle rozehráli a lacině skórovali. Splnili jsme ale sen několika českých florbalových generací a tahle stříbrná medaile bude v mé sbírce viset hodně vysoko!"

Tahounem českého týmu ve finálových bojích byl i druhý útok a jeho centr Radek Sikora. "Asi nikdo nečekal, že finále bude nakonec v závěru tak vyrovnané, zpočátku to však s našimi šancemi nevypadalo vůbec dobře. Do tempa jsme se dostali až po stažení sestavy na dvě pětky, začali jsme se dostávat do šancí a dali z nich dva góly a v poslední části už jsme Švédy dost potrápili. Stříbrnou medailí jsme světu ukázali, že mezi špičku už napevno patříme a určitě to nebyl náhodný úspěch - porazili jsme Norsko i Švýcarsko a sehráli dva poměrně vyrovnané zápasy se Švédskem. Tahle medaile zřejmě v Česku odstartuje ještě větší florbalový boom než dosud."

Životního úspěchu se v zemi, kde v dresu Rychenbergu Winterthur hraje již druhým rokem nejvyšší švýcarskou soutěž, dočkal i zkušený centr Radim Cepek. "Byl to nejtěžší ze všech šampionátů, které jsem hrál, na medaili jsme se strašně nadřeli, ale ta stříbrná odměna za to stojí! Je to senzační úspěch českého florbalu, ale musíme zůstat nohama na zemi - druzí na světě výkonnostně ještě určitě nejsme, ale té nejužší špičce jsme se právě hodně přiblížili! Dnes jsme ze začátku byli jakoby ukólebaní už samotnou finálovou účastí, nedokázali jsme se vyhecovat od první minuty jako jindy, ale postupně se to zlepšilo a závěr nám vyšel skvěle - Švédové asi nepamatují, že by už pět minut před koncem zápasu museli čelit power - play soupeře!

Nakonec tak rozhodly přesilovky, při stejném počtu hráčů na hřišti jsme snad na góly dokonce vyhráli... Tenhle reprezentační tým si ohromně věří, je silný duchem, povedlo se dobře poskládat všechny tři pětky, které se vhodně doplňují. Přálo nám konečně i štěstí, vyhýbala se nám zranění, měli jsme štěstí při zakončení a forma přišla v pravý čas. Stříbrná medaile poputuje do mé nejčestnější vitríny!"

Symbolickou tečku za skvělým vystoupením českých florbalistů na světovém šampionátu ve Švýcarsku udělal prezident České florbalové unie Filip Šuman. "Tenhle skvělý úspěch českého florbalu asi pořádně doceníme až s odstupem času. Překvapivé to ale není, tenhle tým si za náročnou a dlouhodobou práci hráčů, trenérů i realizačního týmu světovou medaili stoprocentně zasloužil. Samozřejmě nám letos přálo i štěstí, což ale životní úspěch současných reprezentantů nijak nesnižuje. Konečně jsme se té vytoužené velké medaile dočkali, ale tím stříbrem jsme sami sobě nastavili laťku velmi vysoko!"

Úspěšní florbalisté se domů vrací v noci na pondělí autobusem, předpokládaný příjezd pro případné fanoušky je přibližně plánován zítra mezi 8 - 10 hodinou nedaleko pražské sportovní haly na Děkance.

Podrobný televizní dokument o právě skončeném světovém šampionátu florbalistů, který přímo v dějišti turnaje připravovali reportéři Robert Záruba, Ondřej Zamazal a kameraman Jaroslav Jirásek, by měl být k vidění ve čtvrtek od 19:40 na programu ČT 2.

O finále Švédsko - Česko (6:4) čtěte ZDE

Čeští florbalisté se radují z druhého místa po finálovém zápase mistrovství světa.

Autor:
  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  11:47

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

El Nordico a zimák? Šéf Ústí by jezdil i ještěrkou, kouč říká ne, Děčín překvapil

25. dubna 2024  11:33

Ještě jde o hypotetické hrátky, ale což takhle dát si zimák? V Ústí nad Labem propukla basketbalová...

Změny v extralize: Abdul se stal posilou Vítkovic, Klouček se vrací do Budějovic

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  10:53

Extraligové Vítkovice pro nadcházející sezonu posílil útočník Jindřich Abdul, který v posledních...

Tým Soudal Quick-Step vyšle na letošní Giro i české cyklisty Hirta a Černého

25. dubna 2024  10:05

Na cyklistickém Giru d’Italia se stejně jako loni představí Jan Hirt a Josef Černý. Oba čeští...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...