Čeští florbalisté po prohře s Finskem v semifinále mistrovství světa.

Čeští florbalisté po prohře s Finskem v semifinále mistrovství světa. | foto: Martin Flousek, Český florbal

Florbalisté podlehli Finsku a na MS budou hrát o bronz se Švýcary

  • 123
Čeští florbalisté si na mistrovství světa o titul nezahrají, v semifinále je porazilo Finsko 6:3. V Göteborgu je tak v neděli v poledne čeká souboj o třetí místo se Švýcarskem, které v druhém semifinále schytalo debakl 1:10 od domácích obhájců titulu Švédů.

„Teď máme smutné myšlenky, protože jsme prohráli, ale jinak to byl nádherný zápas. Musím poděkovat hráčům, poněvadž na ploše nechali, co mohli. Nevyšlo to, ale nedá se nic dělat. Musíme zvednout hlavy, protože zítra je další těžký den a musíme se připravit zápas,“ prohlásil trenér po změřené české šanci trenér Radim Cepek.

Od začátku sledovalo 8 878 diváků v hale Scandinavium atraktivní florbal. Jako první se v 10. minutě radovali Češi, když z levé strany trefil pravý horní roh finské branky Sladký. Za 56 vteřin vyrovnal u pravé tyče nepokrytý Moilanen.

Ve 13. minutě vrátil Cepkovu výběru vedení Natov, který u pravé tyče zužitkoval Jendrišákovu přihrávku. Finové ale stav otočili. Při Jelínkově vyloučení propálil Kafku po zemi Kukkola a v 18. minutě zakončil rychlou kombinaci Kailiala.

Ve druhé části opatrnější hra a pevná obrana na obou stranách nabízely méně šancí. Češi se se dočkali vyrovnání ve 32. minutě po soupeřově chybě. Tokoš získal míček, uvolnil Sladkého, který skóroval v utkání podruhé. „Svoje góly bych vyměnil za finále. Nevyšlo to, ta prohra strašně bolí. Jsme ale hladoví, jsme mladí blázni, kteří tu medaili prostě chtějí. Chceme ji urvat, takže zítra je další malé finále a já jsem přesvědčen, že tu medaili přivezeme,“ řekl útočník Tomáš Sladký.

ON-LINE

Zápas jsme sledovali minutu po minutě.

Kafka následně při zvýšené aktivitě Finů pokryl několik nebezpečných střel i šanci Miky Kohonena, ale ve 38. minutě už se Seveřané prosadili. Salovu dlouhou přihrávku vzduchem si zpracoval hrudí Kailiala a pohotově zakončil.

Český tým se ve třetí třetině snažil smazat ztrátu, napadal rozehrávku, ale Finové se ubránili i při dvou nebezpečných brejcích. Ve 48. minutě si Ondrušek zpracoval balónek rukou a při jeho vyloučení Mika Kohonen zvýšil, když doklepl míček ležící za Kafkou. 

Finská kletba trvá

Finové potvrdili roli favorita. Z dosavadních 32 zápasů je Češi porazili v základní hrací době jen v květnu 2002 v základní skupině MS v Helsinkách (4:3) a v listopadu 2011 na Euro Floorball Tour v Brně (7:3). Letos v dubnu uspěli v České Lípě 3:2 po samostatných nájezdech.

„Samozřejmě jsem se klukům už nějakým způsobem omlouval, ale na to omluva není. V tom okamžiku mě tam ten obránce v souboji rozhodil, balónek letěl, já jsem po něm hloupě instinktivně sáhl. Byla to moje neskutečná hloupost, nikdy jsem takovou věc neudělal, ale přišla,“ litoval Tom Ondrušek zkratu.

„Kalich hořkosti jsem si na trestné lavici vypil až do dna. Věřil jsem, že to kluci ubrání, ale padnul takový hloupý gól, kdy to leží na brankové čáře a někdo to tam jednou rukou píchne,“ uvedl Ondrušek.

 Při Töllikköově trestu po Suchánkově střele pokryl Kosonen i dorážky Curneyho a Fridricha. Další šanci měl v 53. minutě Natov, po brejku ale zachraňoval situaci nedovoleně Jendrišák. Mika Kohonen trestné střílení neproměnil a Finové poprvé v zápase neuspěli ani v přesilovce. Češi se nedokázali dostat na kontakt při Lamminenově trestu, naopak 79 vteřin před koncem dovršil skóre do prázdné branky Kukkola.

Úřadující vicemistry tak čeká v neděli od 15:30 boj o historicky třetí zlato. Jenže švédští rivalové moc touží po dalším, už osmém titulu. Který ze severských gigantů bude po finále šťastnější?  

Mistrovství světa florbalistů

Göteborg

Semifinále:
ČR - Finsko 3:6 (2:3, 1:1, 0:2)
Branky a nahrávky:
10. Sladký (Tomašík), 13. Natov (Jendrišák), 32. Sladký (Tokoš) - 11. Moilanen (Kapanen), 16. Kukkola (Mika Kohonen), 18. Kailiala (Tiitu), 38. Kailiala (Salo), 48. Mika Kohonen (Kapanen), 59. Kukkola. Rozhodčí: Skoog, Hamberg (oba Švéd.). Vyloučení: 3:2. Využití: 0:2. Diváci: 8878.

ČR: Kafka - Deutsch, Podhráský, Veltšmíd, Suchánek, Jelínek, Sýkora - Curney, Jendrišák, Natov - Tokoš, Tomašík, Sladký - Dóža, Mikeš, Ondrušek - od 49. navíc Fridrich, od 55. navíc Zozulák. Trenéři: Radim Cepek a Zdeněk Skružný.

Finsko: Kosonen - Kivilehto, Lamminen, Töllikkö, Väänänen, Stenfors, Salo - Moilanen, Kukkola, Kapanen - Hyvärinen, Hänninen, Salin - Kailiala, Mika Kohonen, Tiitu. Trenéři: Petri Kettunen a Akseli Ahtiainen.

Švédsko - Švýcarsko 10:1 (6:0, 3:1, 1:0)
Branky:
3. a 47. Enström, 7. a 38. Östholm, 12. a 20. K. Nilsson, 2. Malmström, 16. Galante Carlström, 23. Adriansson, 36. Nilsberth - 31. M. Hofbauer. Rozhodčí: Fordell, Vuola (oba Fin.). Vyloučení: 3:4, navíc Karlsson (Švéd.) 5 min. a do konce utkání. Využití: 2:1. Diváci: 10 779.

O 5.-8. místo:
Dánsko - Norsko 2:6 (2:3, 0:0, 0:3)
Estonsko - Lotyšsko 1:6 (0:1, 1:0, 0:5)

,