Štěpán Slaný (uprostřed) v reprezentačním dresu během utkání proti Japonsku.

Štěpán Slaný (uprostřed) v reprezentačním dresu během utkání proti Japonsku. | foto: wfc2010photos

Chci z florbalových zápasů udělat svátek, říká českolipský šéf Slaný

  • 1
Florbal v České Lípě se letos konečně dočkal postupu do první ligy. Tým mužů už se připravuje na premiérovou sezonu v nové soutěži, ve které chce hrát důstojnou roli.

"Do první ligy sice budeme vstupovat jako nováček, ale zato s respektem, který českolipský florbal již má. Nechci, aby se to nějak proti nám otočilo, ale já mám ambice jen ty největší," říká Štěpán Slaný, český reprezentant a manažer místního klubu.

Florbal v České Lípě zažívá velký boom. Čím si vysvětlujete velký zájem o florbal?
Dnes mi to přijde jako úplně normální, ale před 15 lety to byla bláznivá myšlenka, pár kluků v tělocvičně s hokejkami nevěstilo žádný rozmach. Tvrdou prací se to podařilo, velkou výhodou je, že jsme vytvořili z klubu rodinu, jsme kamarádi a téměř všichni se známe. Já znám téměř všechny členy, tykáme si a je fajn, když se jdu podívat třeba na přípravku. Rozjeli jsme také florbal na školách a hodně se o něj staráme, to je velmi důležité.

Nová hala pomohla propagaci halových sportů, na juniory chodilo téměř 300 diváků. Jak bude vypadat prvoligová sezona?
My jsme měli slušnou podporu i v Novém Boru, s Lípou to ale srovnávat nelze. Letos muži trochu dopláceli na horší soupeře, když zde dáme každému týmu o deset branek, moc zajímavé to není, i proto byly větší návštěvy na juniory, průměr přes 200 diváků je na mládežnický sport neskutečné. První liga bude jistě lákadlo, chceme mít plnou halu na každý zápas, chci naučit obyvatele Lípy, aby florbalový zápas byl svátek a vytvořili jsme zde něco, kdy budou moc být hrdí na českolipský sport a nebudou jej brát jen jako něco cizího. Ve sportu musí být patriotismus.

Připravili jste pro diváky nějaké novinky?
Chystáme zajímavé akce, první liga bude úplně o něčem jiném než ta loňská, budeme mít tradiční sobotní večerní čas, tak aby to stíhali všichni členové klubu a další fanoušci. Plánujeme fanklub, fanshop, různá vystoupení, soutěže a slušnou komunikaci ve městě a médiích. Přemýšlím i o odehrání zápasu na zimním stadionu. Věřím, že je v naší snaze jedno utkání zcela vyprodat, zatím to však naráží na velké náklady.

Spekuluje se o vašem návratu do českolipského týmu, nebude z Lípy daleko do reprezentace?
Spekulace to nejsou, všechno řeším, mám zájem hrát v Lípě, ale kluci musí ukázat, že letošní sezona bude mít smysl. Jiné nabídky jsou, ale všichni čekají, jak dopadne příprava v Lípě. Reprezentace je stále můj cíl, mám nějakou předběžnou dohodu s trenérem, že by to nemělo nijak negativně případnou nominaci ovlivnit. Bojuji o mistrovství světa ve Švýcarsku, tak snad to zvládnu.

Jak bude vypadat příprava na sezonu?
Příprava je v plném proudu již měsíc, máme pět fyzických tréninků týdně, postupně do toho budeme vkládat hokejky a minulou středu jsme měli přátelák s Libercem, který jsme vyhráli 6:3. V půlce července nás čeká velký turnaj, kde je osm týmů z extraligy jako Tatran, Vítkovice, Boleslav a my. Poté fyzické soustředění v Osečné, turnaj v Lotyšsku, přátelské zápasy a Český pohár. Věřím, že premiérová sezona v lize bude úspěšná.