Rozpaky? Florbal není jenom bublina, upozorňuje Garčar

  12:23
Býval komentátorem Eurosportu, a tak se nebojí mluvit bez vytáček. I proto po nečekané porážce od Lotyšska, která málem na mistrovství světa v Praze ztížila českým florbalistům cestu za medailí, pětatřicetiletý bek Milan Garčar prohlásil: „Vypadali jsme jako banda ignorantů a jelit.“
V duelu s USA bojuje český florbalista Milan Garčar.

V duelu s USA bojuje český florbalista Milan Garčar.

Leč jako nejstarší z hráčů a účastník pátého šampionátu nesmí být jen kritikem. Už během nedělní cesty z O2 areny do hotelu Milan Garčar dumal, jak tápající mužstvo probudit. A přišel s tím, že si před úterním duelem se Švýcarskem pustí dokument Tým na hraně o cestě hokejistů za titulem v roce 2010.

Vypadáme jako ignoranti a jelita, řekl florbalista Garčar po prohře

Čeští florbalisté prohráli s Lotyšskem 3:4. Milan Garčar si zakrýval nechápavý...

Nakonec to v úterý nebude zápas o bytí, protože díky pondělní výhře Německa nad Lotyšskem mají Češi jisté čtvrtfinále. Ale hra drhne.

Cítíte podobnost s hokejisty?
Vidím tam symboliku. Jejich situace byla podobná srabu, do kterého jsme se dostali my. I nám málem play off začalo už dnes, o dva dny dřív, než jsme si mysleli. Přemýšlel jsem, o čem mluvit, abychom nespadli do hlubší díry, ale abychom to brali jako odrazový můstek.

Povede se to?
Každý vidí, že naše rozpoložení není ideální, a my sami víme, že potenciál týmu je o dost výš, než prezentujeme. Ty věci hodně řeším v hlavě.Je mi pětatřicet, je to pro mě spurt do cílové rovinky a už nejsou další možnosti, abych si řekl, že když to nevyjde letos, připravím se za další dva roky. V hlavě jsem si vybavil i rok 2012, kdy jsme taky prohráli s Lotyšskem a pak ve čtvrtfinále prohráli s Finskem. Když jsme se tehdy s brankářem Davidem Rytychem vraceli do Helsingborgu, kde jsme hráli, cítil jsem se prachbídně. Klub měl na mistrovství ještě jednoho Švéda a Fina, kteří si to rozdali ve finále, a my byli sedmí. Hrozné.

Česko vs. Švýcarsko

Online od 19.30. O co se hraje?

o nedělní porážce Čechů od Lotyšska se v pondělí florbal zase vrátil ke svému tradičnímu scénáři. Díky výhře Německa 5:4 nad Lotyšskem už mají Češi jisté čtvrtfinále. Stejně tak Švýcarsko, Finsko a Švédsko. V úterý od 19.30 Čechy čeká proti Švýcarsku duel o prvenství ve skupině. Zvítězí-li, ve čtvrtek (19.30) by hráli čtvrtfinále pravděpodobně proti vítězi Dánsko - Estonsko a v případném sobotním semifinále proti Finsku. Jiný výsledek by je ve čtvrtfinále poslal zřejmě na Norsko, či Austrálii a v semifinále na Švédsko.

V tom roce 2012 jste zůstali zostuzeni především vy. Teď ale český florbal chce šampionátem zasáhnout široké masy. A pokud nezlepšíte hru, bude to těžké.
Ano, ale primárně hrajete na hřišti sám za sebe, soustředíte se na své dílčí úkoly. Nemůžete se zatěžovat, že hrajete za tohohle člena unie, za tohoto sponzora, za florbal celkově. To je pak pro hlavu tolik informací a tak zavazujících, že ty důležité myšlenky ve finále utečou. Naše přání - stejně jako celé komunity - je, aby se florbal prodal ještě víc. Ale musíme jít na plac s čistou hlavou, protože pokud byste dal špatnou nahrávku a první, co vás napadlo, že teď lidi florbal pohaněj, je to cesta do pekel.

Ale může se to stát, že?
Musíme makat, aby od úterý bylo vidět, že náš tým má jasnou vizi a skvěle prezentuje něco, co zažilo v Česku raketový boom a právem se dostává mezi velké sporty. Víme, že jsme teď ambasadoři celého mladého sportu, který se rve mezi házenou, basketbal a mezi všechny ty kritiky, kteří nemohou tomu našemu pahokeji přijít na jméno.

A jsme u tradičních námitek, že florbalu je v médiích plno. Že tlak jste si sami na sebe ušili tím, jak svaz šampionát velkoryse pojal. Co vy na to?
Naše unie dělá svou činnost tak, že by se další sporty mohly učit. Je tam nasazení a láska k florbalu ve všech směrech. A kde jinde bychom měli mít velká očekávání než doma, zvlášť když se považujeme za tým z první čtyřky. Není to nic přestřeleného, nafouknutá bublina. Florbalový příběh se odvíjí v Česku dlouho, nezrodil se ze dne na den. Mraky lidí se mu věnují roky. Takže samozřejmě máme touhu, abychom naplnili ta očekávání. Neděláme to ale kvůli unii, ale proto, že chceme.

MS florbalistů v Praze

Speciální příloha iDNES.cz

Má tým sílu splnit to?
Má. Vnitřně nás porážka s Lotyšskem užírá, protože se dotýká nás. Ne, že někdo v diskusi píše, že je to špatně poskládaný tým a že jsme nic nepředvedli. To druhé víme sami dobře, protože jsme toho součástí. Jsme hrou daleko za tím, co odpracoval český florbal a co bychom mu měli vrátit.

Takže rada, jak se zlepšit?
Každý musíme přidat na hřišti. Jsem přesvědčený, že herní potenciál kluků, kteří tu jsou, je hrozně vysoko. Jsou tady zkušení hráči i mladí, kteří mají velkou budoucnost před sebou. Zatím jsme ale prodali pár mizivých procent. Takže potřebujeme otevřít ten zbytek. Musíme mít pocit, že si jdeme zápas užít. To neznamená jít na hřiště bez zodpovědnosti, ale že budeme mít radost z toho, že můžeme hrát sport, který milujeme. A že ty dovednosti pak vytrysknou a všichni v hledišti i u televize to poznají. Věřím, že to nastane a že to bude vidět. Moc dobře si uvědomujeme, že výkony, které jsme zatím podávali, jsou špatné.

Kdysi jste komentoval na Eurosportu, pak pracoval v České televizi. Čím se živíte teď?
Jsem učitel na základní škole. Míval jsem angličtinu, teď mám tělocvik a k tomu výchovu ke zdraví - učím děti zdravému životnímu stylu. Na mistrovství jsem si vzal poslední zbytky dovolené, ale ani v nejmenším nelituji.

Je to pro vás i větší zodpovědnost? Přece jen je florbal hitem na školách a umím si představit, že pro mnohé žáky jste vzorem.
Souhlasím. Spousta dětí na nás chodí na klubové úrovni (Garčar hraje za Spartu, vedoucí tým české superligy), spousta i na zápasy mistrovství. Ve škole se s nimi o florbale bavím, žáci se zajímají o detaily a mě to těší. Je tu velká kupa dětí, které florbalem denně žijí, a není to jen o tom, že si během mistrovství nalepí na tvář vlaječku. Fandí nám a prohry si hodně berou. My tady ještě můžeme spoustu věcí změnit a já věřím, že se to v úterý začne otáčet.

Švýcary jste před mistrovstvím světa dvakrát porazili.
Snad to bude mít pozitivní efekt a získáme první místo ve skupině.

Autor:
  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Tým Soudal Quick-Step vyšle na letošní Giro i české cyklisty Hirta a Černého

25. dubna 2024  10:05

Na cyklistickém Giru d’Italia se stejně jako loni představí Jan Hirt a Josef Černý. Oba čeští...

Kabinu jsem neztratil, ale poučím se. Trenér Jílek poprvé o konci v Olomouci

25. dubna 2024  9:57

Vyvenčí Flipu, fenku maďarského ohaře, ale do kavárny kousek od svého bydliště loveckého psa raději...

Chci vyhrát první ligu a jít do baráže, říká nový zlínský kouč Pardavý

25. dubna 2024  9:57

Z kempu slovenské reprezentace před mistrovstvím světa si odskočil do Zlína, aby tady podepsal...

Nám klukům z hor zima na kurtu nevadí, říká tenista Kolář

25. dubna 2024  9:26

Za stavu 6:7, 1:2 a 0:15 Jakub Nicod oznámil, že končí. Kvůli problémům se zády nedohrál středeční...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...