Debut veterána: obdivoval Brodeura, napodobuje ho věrností Spartě

  13:16
Helsinky (Od našeho zpravodaje) - Ve vizitce na oficiálním webu má v kolonce kategorie napsáno: veteráni. Brankáři Martinu Benešovi je pětatřicet let, je tedy ve věku, kdy si velká část jeho vrstevníků chodí florbal zahrát jen pro zábavu. On debutuje na mistrovství světa. Seznamte se v chlapíkem, který kdysi chtěl umět hokej jako Martin Brodeur, ale osud ho zavál jinam.

Brankář Martin Beneš zdraví své spoluhráče po utkání proti Německu na mistrovství světa. | foto: Barbora Reichová / www.ceskyflorbal.cz

I kdyby už si na odstartovaném mistrovství světa v Helsinkách ani neškrtnul, bude ho Martin Beneš považovat za skvělé. A právem. Už jen to, že se turnaj dokázal probojovat, je jeho osobním vítězstvím. Navíc první start dokázal ozdobit čistým kontem v pátečním zápase proti Německu.

„Paradoxně mám nuly jenom v reprezentaci. První přišla v kvalifikačním zápase v Lichtenštejnskem, druhá teď na mistrovství. Ani v klubu nemám žádné další, takže je to hodně speciální událost. V bráně jsem strávil 20 let a nikdy jsem ten pocit neměl. Jsem šťastný, že to bylo na velké akci,“ vyprávěl veterán i zelenáč v jedné osobě v rozhovoru s českými médii.

Na Švýcarsko do velké haly

Pokud někoho doma při pohledu na televizní přenos zarazilo, v jakých podmínkách čeští florbalisté odehráli první zápas na MS s Německem, nebyl sám. Studená malá hala v helsinské Ice Hall slouží jako druhá plocha pro zápasy, jimž není věnována taková pozornost. „Bylo to nic moc, celkem zima, které jsme musei uzpůsobit i rozcvičku. Těšíme se do důstojného prostředí,“ shrnul za tým útočník Mikuláš Krbec s ohledem na nedělní duel se Švýcarskem se začátkem v 17.45.

Přesun do hlavní arény stařičké haly, ve finském originále zvané Jäähalli, se podle jeho názoru může na bitvě se Švýcary odrazit. „Může být víc diváků, jiná atmosféra, bude to o jiném tlaku,“ uvažoval. Do Jäähalli se vejde až osm a půl tisíce lidí a při zápase Finska proti Švédsku byla v sobotu skoro plná.

Zápas se Švýcarskem je pro vývoj v „české“ skupině B klíčový, zřejmě rozhodne o pořadí a o tom, kdo půjde do play off z prvního místa. Český tým se speciálně připravoval už na kladenském soustředění a v Helsinkách pokračoval v ladění detailů. „Nějaká esa v rukávu, jako jsou standardky a přesilové hry, určitě máme,“ pronesl Krbec.

V Helsinkách sdílí týmovou šatnu s mladíky, v jejichž věku s florbalem teprve začínal. Jako dítě se napřed v Karlových Varech postavil do hokejové branky, tuhle kariéru však ukončil kvůli nástupu na gymnázium. Pár let hrál tenis a florbalu se věnoval rekreačně, než se rozhodl zase pro chytání - jen na něho místo puků létají děrované míčky.

„S hokejem bych tehdy musel jít na specializovanou školu, já jsem však chtěl na gymnázium. Už by to nešlo kloubit dohromady. S velkou pravděpodobností bych se hokejem neživil v NHL, zvolil jsem si tedy racionálnější cestu,“ říká brankář pražské Sparty.

Jedna hokejová stopa se nicméně do jeho florbalové dráhy otiskla, a to obdiv k New Jersey Devils a tím pádem i k jejich gólmanovi Martinu Brodeurovi. Po něm začal nosit číslo 30 na zádech a kdysi měl „ďábelský“ motiv dokonce nastříkaný i na karlovarské hokejové masce.

„Od doby, co vnímám hokej, jsem fandil Devils. Brodeur byl legendou toho týmu. Brodeur, Roy, trochu i Dominik Hašek, to byly legendy, jak jsem je vnímal já,“ vzpomíná Beneš.

Ve florbale mu vyhovuje i to, že - stejně jako Brodeur - chytá dlouhé roky na jednom místě. Ačkoliv i tady sehrála roli shoda okolností. Sparta po něm sáhla v roce 2012, kdy se Beneš nedohodl na pokračování v pražském klubu Future a chystal se zamířit do Liberce. Pro Spartu pak rozhodla možnost působit v hlavním městě, kde s rodinou žije.

Tak Beneš začal stabilně působit v české lize.

Není divu, že ještě před pár lety si na start na mistrovství světa nedovolil ani pomyslet. „Kariéra se mi otočila ve třiceti, stal jsem se jedničkou ve Spartě a začal jsem chytat hodně a líp než dřív. Ambice jsem sice měl, ale respektoval jsem i svůj věk. Ve třiceti kluci spíš končí než začínají,“ přiznává.

Nahrála mu i obměna v národním týmu před necelými dvěma lety, vyvolaná nesouladem mezi skupinou hráčů a realizačním týmem. „Dostal jsem možnost tady být. Dřív jsem hodně koukal na hokejové MS a na NHL a chtěl jsem něco podobného dokázat. Teď můžu být tady. Pro mě je to splněný sen,“ básní veterán v české brance.

Ve druhé polovině týdne ho přiletí podpořit manželka se synem, na finálový víkend dorazí i bratr.

Česko vs. Švýcarsko

Online reportáž v neděli od 17:45

Zda svého hrdinu uvidí i v brance, je s otazníkem. V neděli ji pro duel se Švýcarskem určitě přenechá mezinárodně výrazně zkušenějšímu Lukáši Bauerovi, a dál se uvidí. „Větší vytížení bude mít Bauer, jednička je on,“ hlásí Beneš bez zaváhání.

Je to reprezentace, co Benešovi prodlužuje kariéru. Užívá si v ní i komfortu v podobě spolupráce s trenérem brankářů, což dosud neznal. Bezelstně přiznává, že pobyt na šampionátu je pro něho i únikem s každodenního režimu, jímž je pro něho práce v pojišťovnictví. „Mám kolem sebe mladé kluky a mládnu s nimi,“ směje se.

Ambice přesto má. Nejede se jenom zúčastnit. Formuluje je pečlivě, a dává si záležet na tom, aby byly slyšet. „Moje kariéra je dlouhá a zatím jsem na nejvyšší úrovni nic nevyhrál. Úspěchem bude jakákoliv medaile. Kdybychom si sáhli na ten... nebo jinak, AŽ si sáhneme na ten nejvyšší pohár, tak to bude pro mě takový můj Stanley Cup,“ zasní se.

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Arsenal v anglické lize naložil Chelsea pět gólů a má nový rekord

23. dubna 2024  21:01,  aktualizováno  22:55

Fotbalisté Arsenalu deklasovali 5:0 Chelsea a připsali si rekordní ligové vítězství nad londýnským...

Paulovi na MS v curlingu dvakrát prohráli a k postupu mají daleko

23. dubna 2024  21:53

Zuzana a Tomáš Paulovi na světovém šampionátu dvojic v curlingu v Östersundu dnes dvakrát prohráli...

Ostrava sestřelila mistra v prodloužení a má mečbol. Nymburk slaví postup

23. dubna 2024  20:58,  aktualizováno  21:18

Nymburští basketbalisté suverénně zvítězili na palubovce Olomoucka 107:72 a čtvrtfinálovou sérii...

Šermíři Ruska a Běloruska nebudou na olympiádě, nepřihlásili se do kvalifikace

23. dubna 2024  20:03

Na letních olympijských hrách v Paříži nebudou startovat ruští ani běloruští šermíři. Evropská...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...