Milan Fridrich

Milan Fridrich | foto: Český florbal, Martin Flousek

Fridrich jezdí do Znojma. Za florbalem a babičkami

  • 0
Když loni doma přednesl plán, že jednou za čtrnáct dní bude jezdit z Prahy do Znojma, pochvalu rozhodně neslyšel. „S nadšením to přijato nebylo,“ pousměje se Milan Fridrich. „Ale jezdím s celou rodinou za babičkami. Já i manželka máme ve Znojmě rodiče. Aspoň se častěji vidíme a víkend si společně užijeme. Jen je víc cestování.“

Na jižní Moravu 37letého chlapíka nepřivádí jen rodinná pouta, ale především florbal. Dlouholetá reprezentační ikona kývla na nabídku pomoct tamnímu oddílu. „Dopředu jsme plánovali, že nastavíme dvouletý přerod, ale teď to musíme urychlit,“ říká holohlavý útočník.

TJ Znojmo Laufen v minulé prvoligové sezoně válelo, od letoška tak má superligový punc. A ve Znojmě si zvykají, že v duelech s českou elitou se vítězství rodí hodně těžce. Po šesti kolech má nováček soutěže na kontě jedinou výhru a v tabulce mu patří předposlední příčka.

„Odráží se tak realita. A výsledkově to mohlo být ještě horší,“ poznamenává matador Fridrich, který před sezonou spoluhráče varoval: Připravte se, že budeme kousat porážky!

„Jde o to, jak se s tím vypořádáme. Snad začneme pracovat více, intenzivněji a chytře, abychom se na konci sezony mohli v klidu zachránit,“ doplňuje dvojnásobný medailista z mistrovství světa.

Přestože se Fridrich ke znojemským kolegům připojuje spíš výjimečně, působí jako hrající asistent trenéra a na palubovkách dokazuje, že po návratu do superligy pořád umí. S osmi trefami je nejlepší střelec týmu. „Soupeři jsou takticky i herně vyspělejší než v první lize,“ podotýká Fridrich, jenž v Praze pracuje jako lektor v internetové firmě.

V kondici se udržuje ve Střešovicích, s nimiž si několikrát týdně zatrénuje. Právě favorizovaný Tatran vyzve příští víkend Znojmo. Na podobné duely se Fridrich obzvlášť těší, jedna z nejvýraznějších postav českého florbalu působí u národního týmu jako asistent finského kouče Petriho Kettunena.

„Jsem rád, že vidím drtivou většinu reprezentantů v zatížení,“ hlásí Fridrich. „Nejpřednější je, aby se posouvala špička ligy kupředu. Aby odehráli co nejvíc těžkých utkání a rozvíjeli se.“

I proto se znojemské opoře příliš nezamlouvá letošní rozšíření superligy na 14 účastníků. „Kdyby jich bylo třeba deset, kvalita by se koncentrovala. Chápu, že je to dobré pro rozvoj regionů, ale rozšíření nenahrává tomu, abychom se kvalitou vyrovnali Švédům, Finům nebo Švýcarům.“