Lotyšsko je letos českým florbalovým osudem

  22:17
Cesis - (Od zvláštního zpravodaje iDNES) Dvakrát do stejné lotyšské řeky vstoupil v letošním roce český florbal. Na ženském MS v Singapuru znamenala prohra 3:4 s Lotyšskem boj o udržení v elitní divizi, naprosto stejným výsledkem dnes v Cesisu čeští junioři pro prohře s domácím týmem přišli o možnost bojovat o medaile. V zítřejším posledním vystoupení se s Norskem utkají jen o 5. místo.

Když k tomu připočteme prohru v prodloužení čtvrtfinále premiérového MS juniorů v roce 2001, není už sebemenší důvod považovat Lotyšsko za ideálního soupeře českého florbalu...

Přitom dnes večer to všechno začalo úplně ideálně. Nažhavení reprezentanti si před utkáním jednotně napsali na levou ruku velkou čtyřku, značící touhu proniknout mezi čtyři nejlepší týmy šampionátu a v úvodu se nezalekli ani bouřícího vyprodaného hlediště haly v Cesisu. Ortodoxní obranu soupeře český tým dobýval trpělivě a během první třetiny Lotyše k žádné nebezpečnější akci nepustil.

Už v 6. minutě se sice při vyloučení Vávry museli Češi bránit lotyšské přesilovce, oslabení však zvládli s přehledem a naopak v 11. minutě sami udeřili. Předchozí hříšník Vávra po úspěšném forčekingu přenesl hru na zcela volného Vrtišku, který si nejprve míček zpracoval a vzápětí ho poprvé poslal do lotyšské sítě - 1:0. Domácí hráči pak v první třetině nezužitkovali ani druhou přesilovku při početní výhodě a tak jediným stínem první dvacetiminutovky bylo zranění útočníka Dohnala, který s výronem odkulhal na střídačku a do hry už nezasáhl.

Na začátku druhé části ještě český tým dokončoval první přesilovku, která začala v poslední minutě první části, ale ani na sedmý pokus se ji na letošním MS nepodařilo využít. Ve 22. minutě ale narůstající tlak Čechů přinesl druhé gólové ovoce. Vrtiška vyběhl zpoza branky až před domácího gólmana, který jeho střelu vyrazil za branku, odkud však předchozí střelec nezištně vrátil míček na brankoviště na zcela volného Vávru, který pohodlně zvýšil už na 2:0. Hned po rozehrání se krásně přes dva protivníky uvolnil Ťopek, ale střílel jen do gólmana.

Ani potichlé Lotyšsko publikum už v tu chvíli jakoby nepočítalo s nějakým obratem, když přišla nečekaná rána pro favorizovaný český tým. Ve 28. minutě napřáhl po standardní situaci téměř od půlící čáry Vorobjovs a jeho bomba skončila ve vinglu překvapeného Rytycha. Rozhození Češi vzápětí faulovali, Slámovo vyloučení však Lotyši vyrovnávacím gólem nepotrestali, naopak navýšit české vedení mohl v oslabení Jurčík, jenže zakončit nedokázal. Ve 33. minutě ale přišel možná nejsmolnější moment zápasu, když kapitán Brus nastřelil forčekujícího protihráče, ve snaze zachránit hrozící brejk navíc podklouzl a Jankovics další umístěnou střelou vyrovnal.

Lotyšské publikum bylo rázem v extázi a euforie domácích hráčů vyvrcholila dokonalým obratem skóre během sedmi minut - ve 35. minutě totiž česká obrana znovu nepokryla standardní situaci soupeře a Rancans další střelou zdálky překvapil Rytycha potřetí. V tu chvíli postupovali do semifinále Lotyši, český tým potřeboval ke druhému místu ve skupině alespoň remízu, ale v závěru druhé třetiny byl rád, že nepovedenou část hry dokončil bez další gólové újmy.

Do třetí třetiny proto trenéři Marks a Škubal stáhli sestavu jen na dvě pětky a k vidění byl shodný obrázek většiny dnešního zápasu - Češi kontrolují míček, Lotyšsko houževnatě brání v pěti lidech a čeká na svou šanci. Česká rozehrávka však postrádala překvapivou přihrávku nebo gólové zakončení, jedinou výjimkou bylo břevno, které ve 44. minutě nastřelil střídající útočník Furdan. S přibývajícími minutami tak pomalu narůstala česká nervozita, kterou navíc 12 minut před koncem výrazně přiživil Kostusevs, jenž jak jinak než po standardní situaci z otočky zvýšil na 4:2 a vyhnal Rytycha z české branky.

Na jeho místo nastoupil Suchánek, který po většinu času jen sledoval zoufalý závěrečný nápor svých spoluhráčů, kteří potřebovali za deset minut dát alespoň dva góly. Ideální šance přišla v 51. minutě, ale další česká bezzubá přesilovka ke gólu opět nevedla. Tři minuty před koncem mohlo být rozhodnuto, když po ojedinělém výpadu Lotyšů poskakoval míček kousek od české brankové čáry, ale naštěstí se jej zmocnil Brus a jeho přihrávku uklidil z první do lotyšské branky Tomašík a snížením na 3:4 vykřesal poslední jiskru naděje. Ani závěrečná power-play už ale Čechy nespasila a zatímco po prohře 3:4 popadali zklamaní junioři s pláčem na hrací plochu a lavičku, domácí publikum bouřlivě oslavovalo své mladé florbalové hrdiny...

"Stalo se přesně to, co jsme nechtěli, Lotyše jsme jasně přestříleli, ale gólově jsme převahu nedokázali vyjádřit. Naopak soupeř neměl jedinou vážnější šanci, ale dal tři góly ze standardky a jeden po naší chybě z brejku..." kroutil po utkání nevěřícně hlavou smutný reprezentační kouč Jaroslav Marks. "Přitom začátek byl přesně podle plánu, kontrolovali jsme hru, šli do vedení, které jsme na začátku druhé třetiny ještě navýšili, ale pak jako by se hráči ukolébali příznivým vývojem zápasu a když dali Lotyši krásný, ale šťastný první gól, přišel během sedmi minut velký obrat.

Před poslední třetinou jsme proto stáhli hru na dvě pětky s jasným cílem už neinkasovat a naopak minimálně vyrovnat, jenže jsme dostali čtvrtý gól a i přes závěrečné snížení jsme už postupovou remízu nezachránili. Tři góly ze standardek jsou příliš, z takové dálky se střely musí buď zblokovat nebo chytit. Gólman Rytych to měl těžké, půl třetiny si díky našemu tlaku nesáhne na míček a pak dostane gól, na který nemá nárok... Po čtvrtém gólu se nechal vystřídat, stejně tak se na kapitánu Brusovi podepsala chyba před druhým gólem, kdy nastřelil protihráče a potom už se střílet bál..."

Nejlépe páté místo je podle českého kouče určitě zklamáním. "Samozřejmě jsme chtěli medaili, ale nepovedlo se. Na delší rozbory bude ještě čas, určitě jsme však selhali střelecky. Už od loňského začátku přípravy na Czech Open jsme žehrali na nízkou střeleckou produktivitu tohoto výběru, kterému chyběl nějaký vyložený střelec a problémy se zakončením se nám asi staly osudnými. Ve třech zápasech jsme dali jednou čtyři a dvakrát tři góly a na tak málo vstřelených branek se ve florbale nevyhrává..."

Šampionát tak čeští junioři zakončí zítra od 15 hodin, kdy se opět v Cesisu utkají o konečné 5. místo s Norskem. Semifinálové dvojice tvoří Švédsko a Švýcarsko a Finsko s Lotyšskem, o záchranu v elitní divizi A se utkají Dánsko a Polsko.  

Česko - Lotyšsko 3:4 (1:0, 1:3, 1:1)
Branky a nahrávky:
11. Vrtiška (Vávra), 22. Vávra (Vrtiška), 57. Tomašík (Brus) - 28. Vorobjovs (Dmitrijevs), 33. Jankovics, 35. Rancans (Kostusevs), 48. Kostusevs (Druvkalns). Vyloučení: 3:2. Bez využití. Rozhodčí: Erhard a Renz (Švýcarsko). Střely na branku: 25:12. 1600 diváků.

Švédsko - Dánsko 20:1 (5:0, 7:0, 8:1) 


konečná tabulka sk. B
Z V R P S B
1. Švédsko 3 3 0 0 35:7 6
2. Lotyšsko 3 2 0 1 9:13 4
3. Česká republika 3 1 0 1 10:12 2
4. Dánsko 3 0 0 3 4:26 0

  
Skupina A
Norsko - Polsko 8:3 (4:0, 3:0, 1:3)
Finsko - Švýcarsko 8:2 (2:0, 3:1, 3:1). 

 

tabulka
Z V R P S B
1. Finsko 3 3 0 0 41:6 6
2. Švýcarsko 3 2 0 1 30:12 4
3. Norsko 3 1 0 2 12:30 2
4. Polsko 3 0 0 3 7:42 0
Autor:
  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

22. března 2024  11:59

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rekordní trest pro trenéra Radu. Za rasistickou urážku dostal osm měsíců

21. března 2024  17:12,  aktualizováno  19:43

Boj druholigových fotbalistů pražské Dukly o postup mezi elitu může jejich kouč Petr Rada sledovat...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

1. Ledecká, 2. Davidová, 3. Voborníková. Kolik si na sněhu vydělaly

25. března 2024  15:51

Z českých lyžařů, snowboardistů a biatlonistů si v uplynulé sezoně nejvíce vydělala na prémiích...

Zlatá tečka za super-G. Skvělá Ledecká triumfovala ve finále Světového poháru

22. března 2024  9:50,  aktualizováno  13:05

V novém roce potvrzovala v superobřím slalomu stoupající formu. V únoru se propracovala do první...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Norsko - Česko 1:2, rozpačitý výkon, i tak výhra. Haškovu premiéru ozdobil Barák

22. března 2024  16:49,  aktualizováno  19:52

Oslo (Od našeho zpravodaje) Fotbaloví reprezentanti se při premiéře trenéra Ivana Haška v Norsku téměř celých devadesát minut...

Olympijské zlato ho nesnesitelně bolelo, vzpomíná syn zápasníka Máchy

29. března 2024

Premium Ve své době byl zápasník Vítězslav Mácha populární jako dnes judista Lukáš Krpálek. Vyhrál...

Kauza Čavrič: srbský žolík zřejmě za Slovensko na Euru nenastoupí

29. března 2024  11:50

Dlouhých osm let oblékal dres Slovanu Bratislava. V listopadu 2022 požádal o slovenské občanství,...

Golfistka Davidson Spilková se v úvodu NSW Open blýskla hole in one

29. března 2024  11:18

Golfistka Klára Davidson Spilková se na turnaji New South Wales Open blýskla jamkou na jeden úder....

Zrušte zahájení olympiády na Seině, vyzývají francouzské tajné služby

29. března 2024  11:12

Francouzské zpravodajské služby přišly s doporučením zrušit kvůli hrozbě teroristického útoku...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...