Čeští florbalisté se na mistrovství světa radují ze vstřeleného gólu.

Čeští florbalisté se na mistrovství světa radují ze vstřeleného gólu. | foto: Martin Flousek/ceskyflorbal.cz

Povedený vstup do šampionátu. Čeští florbalisté porazili Norsko 8:4

  • 12
Čeští florbalisté v prvním zápase na mistrovství světa v Rize potvrdili roli favorita a vyhráli nad Norskem 8:4. Po třech bodech za dvě branky a jednu asistenci si připsali útočníci Jiří Curney a Daniel Šebek, dvakrát skóroval také Matěj Jendrišák. Další duel čeká Česko v neděli proti domácímu Lotyšsku.

„Jsme rádi, že jsme úvodní utkání zvládli vítězně. Pro nás to bylo psychicky těžké po předchozích zápasech, ale dneska nám vyšel vstup do utkání. Zápas jsme 55 minut kontrolovali,“ řekl novinářům Cepek.

Norové nastoupili bez největší hvězdy Ketila Kronberga, který kvůli narození potomka zůstal ve Švédsku a nestihl start šampionátu. Češi měli od úvodu jasnou převahu a soupeř pouze bránil. Ondrušek a Dóža ještě šance nevyužili, ale v osmé minutě se trefil přesně do levého horního rohu Falkeidovy branky Tomašík.

On-line

Utkání jsme sledovali minutu po minutě.

První možnost Norů měl až v 11. minutě Olesen, který ale vystřelil vedle. Potom musel brankář Souček krýt Pedersenovu bekhendovou střelu. Obraz hry se ale nijak nezměnil a Norové nadále jen usilovně bránili. V 18. minutě ale neodolali a Curney zvýšil.

„Měli jsme perfektní vstup do utkání, výborné držení balonku a snahu diktovat tempo. Tohle všechno nám dneska vycházelo a nebýt zbrklosti mládí, odehráli jsme zápas výborně,“ podotkl Cepek.

V druhém dějství bylo brzy rozhodnuto. Ve 25. minutě se po standardní situaci trefil Ondrušek a za 49 sekund proměnil přihrávku Curneyho osamocený Šebek. Norové uzamkli poprvé český tým na jeho polovině až při Veltšmídově vyloučení, ale stejně měl největší šanci na druhé straně Tokoš.

Ve 32. minutě proměnil po faulu na zakončujícího Koutného trestné střílení Jendrišák. Falkeidovi ještě ve druhém dějství pomohla po Tomašíkově střele tyč. Čisté konto pokazil Součkovi, jenž chytal svůj první zápas na mistrovství světa v kariéře, po přečíslení Norů Torp.

Po 45 sekundách závěrečné části byl faulován Jelínek a další penaltu proměnil Curney. Ve 44. minutě po Lindgjerdetově přihrávce dorazil balónek do odkryté branky Valbye, ale za 86 vteřin se radovali znovu Češi díky Šebkovi.

Norové sice v 53. minutě během 29 vteřin díky trefám Pedersena a Lindgjerdeta zkorigovali stav, ale výhru si tým kouče Radima Cepka bez problémů pohlídal. Při power-play ještě skóroval do prázdné branky Jendrišák.

Čeští florbalisté na mistrovství světa

Podle Cepka jeho tým ve třetí třetině trošku ztratil koncentraci. „Nebereme to jako detail. Celý zápas jsme hodně útočili, pak je to o tom přepnutí a může se stát chyba. Připravovali jsme se na to, že můžeme udělat chybu a dostat gól. Byli jsme ale až moc ovlivnění tím hladkým průběhem,“ uvedl Cepek.

„Byl to pro mě zápas, kdy jsem musel být pořád ve střehu. Věděl jsem, že to až do poslední minuty bude napínavé. Byl jsem na špičkách. Pro nás je tenhle víkend důležitý. Jsme na půli cesty a pracujeme dál,“ dodal Cepek.

Zatím neprozradil, jestli dostane proti Lotyšsku v brance příležitost zkušený Tomáš Kafka. „Uvidíme zítra. Dneska večer si řekneme, jak to viděl Lukáš (Souček). Sestava se bude rodit podle zdravotního stavu a všeho zítra dopoledne,“ dodal Cepek.

Mistrovství světa florbalistů

Riga

Skupina B:
Česko - Norsko 8:4 (2:0, 3:1, 3:3)
Branky a nahrávky
: 8. Tomašík (Tokoš), 18. Curney (Šebek), 25. Ondrušek (Dóža), 26. Šebek (Curney), 32. Jendrišák z trestného střílení, 41. Curney z trestného střílení, 45. Šebek (Němeček), 60. Jendrišák (Veltšmíd) - 40. Torp (Oistad), 44. Valbye (Lindgjerdet), 53. Pedersen (Gidske), 53. Lindgjerdet (Olesen). Rozhodčí: Fordell, Vuola (oba Fin.). Vyloučení: 1:0. Bez využití. Diváci: 2358.

Sestava Česka: Souček - Jelínek, Němeček, Veltšmíd, Suchánek, Šešulka, Sýkora, od 50. navíc Kološ - Curney, Jendrišák, Šebek - Tokoš, Tomašík, Sladký - Dóža, M. Koutný, Ondrušek - od 50. navíc M. Beneš, Matejčík. Trenéři: Radim Cepek a Radek Sikora. ̈

Lotyšsko - Švédsko 2:7 (1:3, 1:2, 0:2)
Branky:
14. Kovalevskis, 33. Atis Blinds - 14. a 21. Sundstedt, 10. Nordgren, 12. Holmgren, 32. Eriksson, 41. K. Nilsson, 49. Galante Carlström.

Skupina A:
Estonsko - Švýcarsko 4:8 (2:2, 1:6, 1:0)
Branky:
4. Woiduma, 18. Rein Kivi, 27. Kareliusson, 55. Widercrantz - 20. a 38. Meier, 2. Graf, 23. Bischofberger, 24. Buchli, 29. Mauer, 31. M Hofbauer, 35. Antener.

Německo - Finsko 1:12 (0:5, 1:1, 0:6)
Branky:
23. Schuschwary - 6., 11. a 19. Kukkola, 10. a 56. Mika Kohonen, 40. a 57. Kailiala, 17. Salo, 43. Tiitu, 51. Pylsy, 51. Kotilainen, 59. Manninen.

Skupina C:
Dánsko - Austrálie 8:1 (3:0, 4:1. 1:0).

Skupina D:
USA - Thajsko 5:4 (2:0, 2:3, 1:1)
Kanada - Singapur 2:1 (1:0, 1:0, 0:1)

,