Liberecké florbalistky s pohárem

Liberecké florbalistky s pohárem pro mistryně. | foto: Roman Čejka, MF DNES

Florbalistky Liberce slaví pátý titul v řadě

Liberec - Česká florbalová mapa se nemění: Ženy FBC Crazy Girls Liberec dobyly mistrovský titul už popáté v řadě! Na Tatran Střešovice zbylo stejně jako vloni jen druhé místo. Liberečanky sice před týdnem první zápas finálové série v Praze prohrály vysoko 4:7, ale po výtečných taktických výkonech třikrát za sebou triumfovaly.

Druhý zápas vyhrály 1:0. Třetí v sobotu už v domácím  prostředí také 1:0 a včera zvítězily po samostatných nájezdech, když i po prodloužení skončil zápas  3:3.

"Z té první prohry jsme se poučily, že nesmíme nechat Střešovice hrát. Když budou třetiny dlouho 0:0, bude to naše výhoda. A to jsme dodržely," tvrdila liberecká kapitánka Magdalena Šindelová.

"Měly jsme pořádnou porci smůly, nepadalo nám to do brány," litovala trenérka Střešovic Markéta Šteglová.

"To bylo asi to hlavní, ale určitě jsme nebyly v té sérii lepší. Potvrdilo se, že oba týmy jsou velice vyrovnané. Ovšem Liberec měl více štěstí."

Kouč Liberce Zdeněk Chyba očekával tvrdé boje, protože  Praha už hodně toužila po tom, aby ukončila libereckou nadvládu. "Naše holky se s tím dokázaly  vypořádat. Stanovili jsme si taktiku krok - sun krok. Zápas od zápasu. Družstvo to pochopilo a  soustředilo se prostě na jednotlivé zápasy, ne na celou sérii. To se nám právě vloni nepovedlo a museli jsme jet k pátému rozhodujícímu zápasu do Prahy," uvedl  Chyba.

Oba liberecké zápasy nabídly strhující bitvy před bouřlivou diváckou kulisou. V tom sobotním rozhodly domácí šest minut před koncem, když se téměř z půlky hřiště přesně do  růžku střešovické branky trefila Bartošová a dala jediný a vítězný gól utkání.

Včera se odehrálo ještě větší drama, ve kterém rozhodnutí přinesly až samostatné nájezdy. Hned ten první proměnila střešovická Kalousová, ovšem další hráčky hostí už výbornou gólmanku Zdeňku Chybovou nepřekonaly.

Naopak v předposlední sérii dala branku liberecká Svobodová, a o zlatém  triumfu Crazy Girls rozhodla v posledním nájezdu povedeným blafákem zkušená Petra Chybová.

"Po konzultaci s kolegy trenéry jsme určili hráčky pro nájezdy. Každé se jsme zeptali, jestli se na to cítí," prozradil Chyba. Na liberecké straně neproměnily první tři nájezdy Petrželková, Piotrowská a Šindelová.

"V semifinále proti FbŠ jsme prošly těžkou sérií a to nás před finále hrozně namotivovalo. Daly jsme se dokupy v pravý čas," popisovala Šindelová.

"Potvrdila se obrovská síla našeho týmu. Sebevědomí  šlo nahoru. Prostě jsme věřily, že když budeme hrát disciplinovaně, podle pokynů trenérů, tak prostě  musíme ten titul získat."

Psychickou pohodu dokumentovaly Crazy Girls i včera v prodloužení a při  nájezdech. "Vynikajícím způsobem nám zachytala gólmanka Zdeňka Chybová. A my jsme věděly, že  některá z nás ten gól vždycky dá," řekla Šindelová.

Gólmanka Chybová byla v posledních třech zápasech obrovskou oporou. "Musím ji opravdu pochválit.

Vychytat ve florbalu dvě nuly za sebou, navíc ve finálové sérii, to je zkrátka unikátní. Ovšem zásluhu na tom má celý tým," chválil svoji dceru Zdeněk Chyba.

Liberecké florbalistky se konečně dočkaly oslav mistrovského titulu a zlatých medailí v domácím prostředí. Předtím zvedaly pohár nad hlavy vždy v Praze. "Také si to letos pořádně užijeme," těšila po utkání  Magdalena Šindelová.

Sestava Liberce: Zd. Chybová - Bartošová, Petrželková, Svobodová, Párysová - Šamaninová, P. Chybová, Piotrowská - Pacáková, Šindelová, Počtová - Cicejová.
Na titulu se ještě podílely: Rejmanová, Sedláková, Stránská, Hlavešová, Košková, Polreichová, Ježková, Klusáčková (v průběhu sezony přestoupila do FbŠ Praha).
Členy realizačního týmu byli Petr Bohm a Zdeněk Skružný.