Konečně play-off? Uděláme pro to všechno, slibují florbalisté Pardubic

  11:50
Florbalisté Sokola Pardubice zahájí sobotním zápasem ve Zlíně s Otrokovicemi (od 19 hodin) jubilejní 20. sezonu, kterou by rádi korunovali premiérovou účastí v play-off.

Momentka ze zápasu Pardubice - Ostrava | foto: Martin Veselý, MAFRA

Loni to nevyšlo jen o chlup. Probít se konečně do vyřazovací části bude prvořadým cílem pardubických florbalistů i letos - ovšem pokusí se o to s novou dvojicí trenérů Ondřej Vichr - Milan Koubek, kteří A-tým vedou od začátku dubna.

„Největším dárkem ke kulatinám by samozřejmě byl postup,“ říká trenér Vichr v narážce na 20. výročí florbalového klubu pod hlavičkou TJ Sokol. „Uděláme vše pro to, abychom fanouškům tenhle sen splnili,“ slibuje.

Zatím funguje otevřený styl, kterým kouč Vichr komunikuje se svými svěřenci, z nichž byla řada ještě relativně nedávno jeho spoluhráči.

„Vnímám to hodně pozitivně, j sem typem hráče, který má potřebu do toho malinko mluvit,“ konstatuje největší hvězda týmu Sokola Martin Zozulák. „Občas spolu sedíme a bavíme se o hře. Jsem rád, že trenér nesedí sám v koutě a nevymýšlí věci, které se pak třeba někomu nebudou líbit,“ pokračuje.

Kouč rád hloubá nad videem

Je typickým příkladem nadšence, který milovanému sportu věnuje každou volnou chvíli. Jedenatřicetiletý kouč Ondřej Vichr, kterého čeká v nadcházející sezoně extraligový debut na lavičce pardubického Sokola, přiznává: „Z práce jedu rovnou na trénink, kde musím být dřív, abych si to připravil, a věnuju tomu třeba ještě hodinu mimo. Pak odtrénuju, něco proberu s hráči, dolaďuju nějaké detaily a domů se vrátím třeba v deset večer. Ale florbal mě naplňuje, jsem rád, že jsem tu šanci dostal a že se pohybuju v okruhu kluků, kteří jsou mí kamarádi. Dávám tomu sto procent a jsem ochoten to obětovat.“

Převzít A-tým po Martinu Czeczinkarovi mohl i proto, že mu vyšel vstříc zaměstnavatel, telefonní operátor, pro nějž pracuje jako procesní a projektový specialista. „Bez toho by to bylo těžší a možná nereálné,“ přemítá kouč. „Mám to dobré v tom, že si to většinou můžu uzpůsobit podle florbalu. Odejdu a přijdu dřív, nebo později podle toho, jak potřebuju,“ říká.

Spoustu času mu nyní seberou i videorozbory, i když nějakou zkušenost s nimi má. Používal je totiž již v loňské sezoně, když ještě vedl juniorku Sokola, s níž pak postoupil do nejvyšší soutěže.

„Teď k tomu přibylo, že vedle vlastní rozebíráme i hru soupeře. Baví mě si utkání znovu promítat, hledat, co jsme mohli udělat líp. Hodně se z toho učím, ale chtěl bych umět ty věci vnímat přímo v zápase, ne až pak na videu. Abych na to mohl okamžitě reagovat,“ vysvětluje Vichr.

Tohle je asi nejpodstatnější rozdíl mezi Vichrem a jeho předchůdcem Martinem Czeczinkarem, jenž podle Zozuláka tolik nerespektoval přání. „Ondra vytvořil radu starších hráčů, se kterou konzultuje různé věci a má to žádoucí efekt - j ak na tým, tak i na ty starší hráče. Když se v té radě na něčem shodneme, je to jednodušší odprezentovat to ostatním,“ míní Zozulák.

Naladění na stejnou notu se odrazilo i v dalším úspěchu, jejž mužstvo dosáhlo na populárním mezinárodním turnaji Czech Open. Po bronzu z roku 2013 a stříbru z roku 2014 letos dobylo zlaté medaile. V následném domácím Sokol Cupu však tým zaváhal.

„Rozdíl byl v tom, že jsme do Sokol Cupu vstupovali v okleštěné sestavě, hráči chyběli z pracovních důvodů a pro zranění,“ říká trenér Vichr, který postrádal i střelce Radka Krajcigra, jenž kvůli pracovní nabídce z Rakouska mezitím přestoupil do Brna. „Nebylo to optimální, nemohli jsme si vyzkoušet všechno, co jsme chtěli. Navíc jsme testovali variantu roztržení prvního útoku. Po dvou zápasech, kdy jsme vypadli, jsme se však rozhodli vrátit to zpátky,“ dodává kouč.

Hlavní ofenzivní zbraň Sokola ve složení Zozulák-Burian-Teichman tedy zůstane pohromadě, v první obranné dvojici však bude vedle Ďopana místo veterána Brychty nastupovat mladík Škeřík.

„Ta výměna se uskutečnila jen z toho důvodu, abychom posílili Karlem (kapitánem Brychtou) třetí lajnu. Je to hráč, na němž naše defenziva stojí. Chtěli jsme, aby předával zkušenosti i dalším klukům,“ vysvětluje Vichr.

První utkání jeho tým odehraje v sobotu 19. září od 19 hodin ve Zlíně s Otrokovicemi a za týden v 17.30 přijde velký tahák: duel s mistrovským Tatranem Střešovice.

„Tatran je nejatraktivnějším z ligových soupeřů. Jedním z cílů utkání bude samozřejmě i atak na klubový rekord v návštěvnosti, který je momentálně nějakých 1100 diváků. Doufám, že se nám to podaří,“ věří reprezentant Zozulák.

Autor:
  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  12:45

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

Winter Hockey Games pod širým nebem se má odehrát v prosinci na Letné

25. dubna 2024  12:41

Hokejové zápasy pod širým nebem na akci Winter Hockey Games se mají odehrát 5. až 8. prosince v...

Trénink s Lehečkou, obdiv soupeřů. Nadal se loučí s milovaným Madridem

25. dubna 2024

Premium Madrid (Od naší zpravodajky) První den očekávaného turnaje v Madridu. Na zápasy tenistek se nadšeně chystají skupiny diváků,...

El Nordico a zimák? Šéf Ústí by jezdil i ještěrkou, kouč říká ne, Děčín překvapil

25. dubna 2024  11:33

Ještě jde o hypotetické hrátky, ale což takhle dát si zimák? V Ústí nad Labem propukla basketbalová...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...