České florbalistky Adéla Bočanová (23) a Denisa Kotzurová (25) se snaží bránit...

České florbalistky Adéla Bočanová (23) a Denisa Kotzurová (25) se snaží bránit střelu Mii Karjalainenové z Finska. | foto: Martin Flousek / Český florbal

Opět nezvládly prodloužení. České florbalistky končí krutě na MS čtvrté

  • 118
Neuchatel (Od našeho zpravodaje) - České florbalistky zakončily mistrovství světa nedělní porážkou s Finkami 4:5 v prodloužení. Zatímco Finky získaly třetí bronz do bohaté sbírky, Češky zůstaly počtvrté v řadě čtvrté. „Kruté,“ hlesl kouč Sascha Rhyner.

Finky ani na dvanáctém šampionátu s Češkami neprohrály a zdá se, že florbalový svět pokračuje v zajetých kolejích. Vždyť Češky zůstaly těsně za medailovými pozicemi popáté z poledních šesti turnajů.

Kapitánka Eliška Krupnová hledala jen ztěžka pozitiva na tom, že tentokrát dokázaly poslední dva zápasy dotáhnout až do prodloužení. Porážky jsou pro ni o to těžší. „Měly jsme vyhrát tady a teď!“ štve ji. V sobotním semifinálě ztratily se Švýcarkami pětigólový náskok a prohrály 6:7 v nastavení. V neděli naopak musely dotahovat manko za stavu 3:4.

Podařilo se Vendule Beránkové v 60. minutě při hře bez brankářky.

Byly to jediné momenty, kdy Češky mohly Janu Christianovou v bráně postrádat. Zkušená gólmanka do té doby opět  dokazovala výtečným výkonem svou výjimečnost.

Leč marně. 

České naděje rozmetaly sestry Oona Kauppi a Veera Kauppi, obě se trefily dvakrát a přidaly asistenci. Právě Veera Kauppi prodloužení rozhodla dalekou střelou po standardní situaci.

Zklamání českých florbalistek po prohraném zápase o 3. místo na MS s Finskem
Finské florbalistky se radují ze zisku bronzových medailí na MS.

Jaká škoda! Češky sehrály pěkný, bojovný a hlavně vyrovnaný výkon.

Jen první třetina proběhla z obou stran dost opatrně. Týmy mířily soustředění na bezchybnou obranu a trpělivě svého soupeře poznávaly.

„Ony nastoupily brutálně odhodlaně, byla na nich vidět obrovská rozhodnost střílet a prorvat to do brány za každou cenu. Možná to vypadá, že jsme začaly vlažně, ale spíš to bylo o finském tlaku,“ přemýšlela Krupnová

První vážnou chybu Češky udělaly v závěru, kdy faulovala Ivana Šupáková. Finky početní výhodu rychle využily, rychlou kombinaci zakončila zprava Oona Kaupiová. Její gól kopíroval akce ze sobotní švýcarské smršti v závěru semifinále.

„Říkala jsem si, že to je škoda,“ vzpomínala Krupnová.

Češky během přestávky letargii oklepaly a ovládly prostřední část. I díky přesilové hře. Tu ve 23. minutě využila Krupnová. Po minutě ji následovala Denisa Ratajová, jejíž střela zprostřed hřiště zamířila těsně nad zemí k tyči.

Takové míčky brankářky těžko chytají.

Vedení české florbalistky nabudilo. Fyzicky i rychlostně se soupeřkám vyrovnaly, dodaly si sebevědomí, jaké prokazovaly i po většinu semifinálového utkání se Švýcarkami.

Odměnou za aktivitu jim bylo navýšení vedení na 3:1. Ve 34. minutě natáhla Natálie Martináková. Jenže Finkám zase perfektně vyšel vstup do třetí třetiny, díky čemuž skóre rychle srovnaly. A v 53. minutě chybovala opět Šupáková, ztratila na polovině míček a Finky z protiútoku skórovaly.

Češky poslaly utkání do prodloužení při hře bez brankářky, nastavení rozhodla skvělá střela z pravé strany.

„Mám z mistrovství dobrý pocit, ale chybí mu medaile. Pracovaly jsme i na mentální přípravě, jenže tam něco chybí...“ mrzelo Nelu Jirákovou. „Byly jsme tu jako rodina. Asi nikdy jsem nevěřila jako letoš, že medaili urveme.“

Češkám i po letošním mistrovství světa ve švýcarském Neuchatelu zůstává jediná medaile z doby před osmi lety. Tehdy ve Švýcarsky obraly o bronz právě domácí hráčky.

Finsko - Česko 5:4P (1:0, 0:3, 3:1 - 1:0)

Branky: 18:54. Kauppiová (Kauppiová), 41:40. Kauppiová, 42:25. Kauppiová (Kauppiová), 52:42. Hämäläinenová, 62:13. Kauppiová (Kippilaová) - 22:45. Krupnová (Jiráková), 23:45. Ratajová (Jiráková), 33:02. Martináková (Koníčková), 59:21. Beránková (Řepková). Rozhodčí: Christian Crivelli , Davide Rampoldi.

Finsko Siltanenová (Nieminenová) – Piispaová, Nieminenová S., Hämäläinenová, Manninenová, Karjalainenová, Hoynalaová, Sällströmová, Homiová, Valleniusová, Sundstromová, Pöllänenová, Kauppiová, Lampinenová, Kippiläová, Saarakoskiová, Saariová, Leinová.

Česko Christianová (Příleská) – Beránková, Jiráková – Šupáková, Kotzurová – Koníčková, Paloncyová – Frantíková – Ratajová, Urbánková, Krupnová – Plášková, Bočanová, Řepková – Mlejnková, Martinákova, Kapcová – Kubečková, Hanzlíková.

Přejít na on-line reportáž