Český florbalista Josef Juha (s číslem 10) pálí na švýcarskou branku v utkání o bronz na juniorském MS. | foto: International Floorball Federation

Florbaloví junioři porazili Švýcarsko a na MS mají opět bronz

  • 0
Čeští juniorští florbalisté obhájili na mistrovství světa bronzové medaile z roku 2015. V utkání o třetí místo ve švédském Växjö zvítězili nad Švýcarskem 8:5. Tým kouče Jiřího Jakoubka prohrával 1:2 a 2:3, ale pak otočil stav na 7:3 a na devátém šampionátu slavil čtvrtou medaili. Titul mají opět Finové, kteří porazili domácí Švédsko 7:4.

Obhájit cenný kov se Čechům podařilo poprvé. Před dvěma roky ukončili tehdejší svěřenci trenéra Luďka Beneše po třech čtvrtých místech osmileté čekání na stupně vítězů. Ve sbírce mají čeští junioři také stříbro z roku 2007 a bronz z roku 2003 z Prahy.

Češi vedli už po 17 vteřinách zásluhou Zoukala, ale Švýcaři otočili stav díky Laubscherovi a nešťastnému vlastnímu gólu Zoukala.

Na vyrovnání Mikuláše Krbce odpověděl opět Laubscher, ale další průběh patřil Čechům.

Ještě v úvodním dějství vyrovnal Juha, ve druhé části zařídili náskok Jakub Kolísko s Melišem a ve 48. minutě se během 35 vteřin trefili Krejča a Pakosta.

Konečné pořadí

1. Finsko, 2. Švédsko, 3. ČR, 4. Švýcarsko, 5. Lotyšsko, 6. Dánsko, 7. Slovensko, 8. Polsko - sestup.

Pak sice snížil na 4:7 Burki, ale Langer při power play do prázdné branky pojistil náskok a výsledek už jen korigoval Yann Ruh.

„Pocity byly před koncem duelu smíšené. Pořád mě trochu hlodá semifinále se Švédskem. Na turnaji jsme však vyhráli čtyři zápasy z pěti, což je úžasné,“ řekl trenér Jakoubek webu Českého florbalu.

All Star tým

Pontus Zarins (Švédsko) - Ondřej Němeček (ČR), Antti Suomela (Finsko) - Simon Laubscher (Švýcarsko), Heikki Iiskola, Joona Rantala (oba Finsko).

„Bronzu si vážím, protože se nám podařilo vyhrát se skupinou lidí, která se nescházela úplně pravidelně. Kluci ale dokázali na sobě pravidelně pracovat a výrazně se za ty dva roky posunuli,“ doplnil kouč.

„Už od začátku jsme chtěli vyhrát a naše obrovské odhodlání jít naplno do hry, vzájemně se podporovat a hrát jako tým bylo dvojnásobně větší než u Švýcarů. To rozhodlo v náš prospěch,“ prohlásil útočník Josef Juha.

Mistrovství světa juniorů ve florbalu

hráno ve Växjö (Švédsko):

Finále:
Švédsko - Finsko 4:7 (0:3, 3:2, 1:2)
Branky:
23. a 56. Broby, 28. Dahlqvist, 32. Jansson - 7., 23., 44. a 60. Kainulainen, 4. Sorvali, 15. Jalo, 26. Iiskola.

O 3. místo:
ČR - Švýcarsko 8:5 (3:3, 2:0, 3:2)
Branky:
1. Zouzal, 12. M. Krbec, 15. Juha, 33. Jakub Kolísko, 36. Meliš, 48. Krejča, 48. Pakosta, 56. Langer - 6. a 13. Laubscher, 11. vlastní Zouzal, 51. Burki, 57. Y. Ruh.

,