Česká florbalová reprezentace na turnaji EFT v Brně v zápase proti Švédsku.

Česká florbalová reprezentace na turnaji EFT v Brně v zápase proti Švédsku. | foto: Robert Rampa

Čeští florbalisté herně potěšili, po aktivním výkonu podlehli Švédsku

  • 0
Čeští florbalisté se poprvé představili na turnaji Euro Floorball Tour v Brně a na úvod turnaje změřili síly se současnými vicemistry světa ze Švédska. S jasný favoritem po celé utkání drželi krok, mnohdy byli i aktivnější, zradila je však efektivita. Česko prohrálo nejtěsnějším výsledkem za poslední dva roky 3:5.

Češi vstupovali do utkání v těžké pozici. Kouč národního týmu Petri Kettunen po svých hráčích vyžadoval pevnou obranu, nechtěl dopustit nezodpovědný výkon.

Od prvních minut předváděli Češi útočný florbal. K prvnímu ohrožení se dostali Lukáš Veltšmíd s Danielem Šebkem, později přestřelil Mikuláš Krbec.

Švédové nikam nepospíchali, trpělivě vyčkávali na chybu a občas zahrozili. V takových chvílích přebíral hlavní slovo Veltšmíd a dirigoval obranu českého týmu.

„Komunikace je základ. Já jako poslední hráč mám zodpovědnost za všechny čtyři přede mnou, musím řvát. Je náročné sledovat hru a ještě říkat druhým, kde mají být. Ale je to o komunikaci, když si zařvem, tak to funguje,“ hodnotí Veltšmíd.

Po devíti minutách se ovšem prosadil Švéd Jonas Svahn střelou těsně nad nohu gólmana Lukáše Součka. Další gól přidali ve vlastním oslabení. Švédové vyčkávali na rychlé brejky, z kterých následně dali také třetí branku a čtvrtou přidali v přesilové hře.

Většina střel českého týmu končila v rukavicích druhého nejlepšího gólmana světa. Johan Rehn neměl problém ukazovat své kvality.

1037 diváků

sledovalo utkání

Velký souboj tělo na tělo sehrál Milan Garčar s Johannesem Larssonem. Švédský obr následně na vlastní střídačce upustil emoce velkým zařváním.

„Larssona je hrozně těžké připravit o míček, když se rozhodne běžet. Ale myslím, že v soubojích s nimi jsme byli nepříjemní, nenechali jsme je, aby nás točili,“ kvituje fyzickou hru Veltšmíd.

První branky se Češi dočkali v půlce utkání po nahození Josefa Rýpara, které tečoval jeden ze Švédů. Druhou branku přidal po dobrém napadání Milan Garčar.

Češi následně inkasovali pátou branku, ale nic nevzdali a díky střele z dálky od Patrika Suchánka opět snížili.

Skóre se už nezměnilo ani v následné hře bez brankáře a Češi prohráli 3:5. I tak jde o nejtěsnější výsledek za poslední dva roky a českým florbalistům dodává naději. „Myslím, že se od toho můžeme odpíchnout,“ říká Veltšmíd.

Česko - Švédsko 3:5 (0:3, 1:1, 1:1)
Branky a nahrávky:
29. Rýpar (Hubálek), 46. Garčar (Delong), 50. Suchánek (Langer) - 9. Svahn (Galante-Carlström), 12. Adriansson (Johansson), 13. Rudd (Sjörgen), 26. Sjörgen (Johansson), 48. Stenberg (Galante Carlström). Rozhodčí: Heinola, Marttinen (oba Fin.). Vyloučení: 1:3. Využití: 0:1. Oslabení: 0:1. Diváci: 1037.

Švýcarsko - Finsko 10:6 (2:4, 4:1, 4:1)

Sestava České republiky

Brankář: Lukáš Souček
Obránci: Jakub Hubálek, Milan Garčar, Martin Kisugitem Lukáš Veltšmíd, Patrik Suchánek, Ondřej Vítovec
Útočníci: Josef Rýpar, Adam Delong, Lukáš Hájek, Daniel Šebek, Patrik Dóža, Jiří Curney, Mikuláš Krbec, Filip Langer, Radek Valeš, Milan Meliš, Martin Tokoš, Martin Nehera