Alejandro Valverde v závodu Kolem Valencie.

Alejandro Valverde v závodu Kolem Valencie. | foto: Profimedia.cz

Kreuziger skončil ve Valencii osmý, vítězství slaví skvělý Valverde

  • 12
Cyklista Roman Kreuziger zahájil sezonu osmým místem v etapovém závodu Kolem Valencie. Jeho vítězem se stal potřetí Španěl Alejandro Valverde, který se po vážném zranění na loňské Tour de France a dlouhé pauze představil v úvodu nového roku ve výborné formě.

Kreuziger se na osmou příčku posunul v sobotu a v nedělní sprinterské etapě svou pozici udržel. Pro vítězství si v páté etapě dojel Belgičan Jürgen Roelandts.

„Dneska to bylo s nepříjemným začátkem, protože hodně pršelo. Etapa byla hodně rychlá, odjela velmi silná skupina s Kwiatkowským a Küngem, kterého jsme dojeli opravdu pozdě. Sprinterské týmy měly co dělat,“ uvedl Kreuziger na facebooku.

Jeho stáj Mitchelton-Scott se snažila zabojovat o úspěch ve spurtu, ale Slovinec Luka Mezgec nakonec do finiše nejlepších nezasáhl. „Bohužel se trochu ztratil v poslední zatáčce, takže z toho nic nebylo,“ řekl český jezdec. „Nevyhráli jsme tu, ale měli jsme dvě druhá místa, čtvrtého a osmého celkově. Myslím, že ok,“ zhodnotil závod z pohledu svého týmu.

„Důležité je si teď dobře odpočinout. Dali jsme důležité kilometry do nohou, doufejme, že po té zimě a dešti to přečkáme ve zdraví,“ uvedl Kreuziger. Další start ho čeká v sobotu v jednorázovém závodu Kolem Murcie.

Valverde ovládl Kolem Valencie stejně jako v letech 2004 a 2007 a je rekordmanem závodu. Sedmatřicetiletý Španěl, který si loni na Tour zlomil čéšku a kotník, vyhrál dvě etapy a v konečném pořadí porazil o 14 sekund krajana Luise Leóna Sáncheze.

Cyklistický závod Kolem Valencie

5. etapa (135 km): 1. Roelandts (Belg.) 2:58:26, 2. Van Poppel (Niz.) stejný čas, 3. Venturini (Fr.), 4. Soto (Kol.), 5. Planckaert, 6. Noppe (oba Belg.) všichni -1, ...51. Kreuziger, 58. Turek oba -4, Schlegel (všichni ČR) nedokončil.

Konečné pořadí: 1. Valverde 16:14:53, 2. L. L. Sánchez (oba Šp.) -14, 3. Fuglsang (Dán.) -26, 4. A. Yates (Brit.) -37, 5. Herrada (Šp.) -48, 6. Roglič (Slovin.) -49, ...8. Kreuziger -57, 58. Turek -10:41.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa