Alberto Contador

Alberto Contador | foto: AP

Za vším může být krevní transfúze, tvrdí němečtí vědci o dopingu Contadora

  • 182
A co když nešlo jen o lék proti astmatu, co když za nálezem dopingové látky clenbuterol u Alberta Contadora bylo něco víc? Němečtí vědci poukázali na možný důvod, proč se ve vzorku trojnásobného vítěze cyklistické Tour de France objevila nízká hladina zakázané látky. Může za to nejspíš krevní transfúze.

Podle francouzského deníku L'Equipe odborníci z Kolína nad Rýnem našli ve vzorku španělského cyklisty stopy změkčovadel používaných při výrobě plastikových sáčků na uchovávání krve.

To by mohlo nabídnout vysvětlení, proč měl Contador v pozitivním testu jen mizivé množství zakázaného clenbuterolu. Podle vědců je totiž možné, že těsně před testem podstoupil transfúzi krve, takže hladina preparátu výrazně klesla.

Agentura AP požádala o názor několik expertů. Jedna polovina souhlasila s možností kontaminovaného masa, záleželo by prý jen na množství, které španělský cyklista zkonzumoval.

V opozici stojí skupina dopingových expertů, kteří souhlasili s odvážným tvrzením: Opravdu mohlo jít o transfúzi. Contador mohl do těla dostat svoji vlastní krev, kterou si už dřív "odložil", a ta mohla obsahovat stopy zakázaného clenbuterolu.

Německý žurnalista Hajo Seppellt navíc obvinil mezinárodní cyklistickou unii UCI ze snahy Contadorův případ ututlat. Zástupce UCI kontaktoval už na začátku týdne a odpovědi se mu nedostalo.

Contador, který měl pozitivní test při volném dnu na Tour 21. července, tvrdí, že se clenbuterol dostal do jeho těla z masa. Prý snědl kontaminované telecí, které mu přivezli přátelé ze Španělska.

V rodné zemi má Contador navzdory pozitivnímu testu stále podporu cyklistických fanoušků. V internetovém průzkumu provedeném sportovním deníkem Marca ho 78,5 procenta ze zhruba 30 000 oslovených obyvatel Madridu považuje za nevinného.

,

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa