Jaroslav Kulhavý

Jaroslav Kulhavý | foto: Michal Sváček, MAFRA

Kulhavý na silnici nezamíří, olympijský šampion bude dál jezdit na biku

  • 7
Jeho váhání se zdálo nekonečné, dlouho svůj verdikt o dalším směřování v cyklistice tajil. Teď už však Jaroslav Kulhavý odpověď na opakující se dotazy dal: "Zůstávám na horském kole," pronesl olympijský šampion.

Sedmadvacetiletý závodník bude i nadále působit u továrního týmu Specialized Racing, za který jezdí už dva roky. Novou smlouvu podepsal na další dvě sezony s dvouletou opcí, jistotu má tedy až do příštích olympijských her v Riu.

"A s podmínkami jsem maximálně spokojený," pronesl.

Dlouhé čekání na verdikt bylo způsobeno vyjednáváním se silničním týmem z nejvyšší kategorie ProTour, který rovněž jezdí na kolech americké značky. "Už to můžu potvrdit," řekl Kulhavého manažer Zdeněk Löffelman. "Nabídka přišla od stáje Omega Pharma-Quick Step." Tedy týmu českého boháče Zdeňka Bakaly.

"Rozhodování jsme nechávali až na dobu po mistrovství světa, ale táhlo se to víc, než jsem chtěl," říkal Kulhavý. "Když už jsme si mysleli, že bude všechno jasné, tak se nám ozvala druhá strana a čekalo mě dvojí jednání."

Poslední slovo padlo až minulý pátek, tehdy už česká bikerská superstar začínala být v časovém presu. Tento víkend totiž odjíždí na první cyklistické soustředění do tepla. "A aby trénoval a nevěděl na co, to jsme nechtěli," dodal Löffelman.

Cesta směr silniční peloton přesto dál zůstává v hlavě českého bikera. Vydat by se po ní chtěl po olympijských hrách 2016, kde by rád obhájil zlato z Londýna.

"Silniční cyklistika je nejvyšší patro, vždycky jsem měl sen si ji zkusit," pronesl. "Vím, že nemůžu vyhrát Tour de France, zůstávám nohama na zemi. Ale hlavní důvod je ten, že nechi jezdit celý život jen biky a pak si v padesáti říct, proč jsem to nezkusil. Do budoucna je to otevřené téma a věřím, že silnici ještě vyzkouším."

"Od začátku to celé byla Járova záležitost. Když on si něco rozmyslí, je obtížné mu vnucovat jiný názor," smál se jeho trenér Viktor Zapletal. "Ale já i manažer jsem věděli, že ať se rozhodne pro jednu nebo druhou variantu, obě jsou zrealizovatelné a je schopen jezdit v absolutní světové špičce. Ale jsem rád, že to dopadlo takto."


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa