Jan Hirt (v bledě modrém na Vueltě 2018.

Jan Hirt (v bledě modrém na Vueltě 2018. | foto: @Bettiniphoto

A příští rok na Tour? Hirt může doprovodit Lópeze, s Kreuzigerem se počítá

  • 8
Andorra / Madrid (Od našeho zpravodaje) - Když Jan Hirt stál za cílem sobotní královské etapy Vuelty v Andoře, gratuloval si s týmovými parťáky k dobře odvedené práci a se spokojeným výrazem říkal: „Už to s námi a s pódiem v Madridu vypadalo během týdne v jednu chvíli docela obtížně, ale zvládli jsme to. Astana je spokojená.“

V drsném horském dni hrála v sobotu kazašská stáj partii „all in“ a opět jednou se rozhodla režírovat tempo etapy.

„Měli jsme lidi v úniku a tahali pak i tempo v balíku. Na mě to vyšlo při stoupání Beixalis, které jsme jeli dvakrát,“ popisoval Jan Hirt. „Možná se ten únik sjel až příliš brzy, mohli jsme lidí v něm využít ještě později.“ 

Každopádně svým závěrečným dlouhým útokem korunoval předchozí úsilí celého týmu Miguel Ángel López, zpočátku atakující ve dvojici s Nairem Quintanou, později se Simonem Yatesem a Enrikem Masem.

Lídr Astany se dokázal vydrápat z pátého místa pořadí až na konečný bronzový stupínek a zopakoval tak své umístění z Gira.

Pokaždé mu k tomu pomohl i Hirt, první český cyklista po tříleté odmlce, který dokončil dva podniky Grand Tour v jediné sezoně.

Naposledy se totéž povedlo v sezoně 2015 Leopoldu Königovi a Romanu Kreuzigerovi. Tehdy skončil König šestý na Giru a pomáhal vítěznému Chrisi Froomovi na Tour, zatímco Kreuziger na obou podnicích tvrdě pracoval pro Alberta Contadora.

Hirt má nyní v kariéře na kontě tři účasti na závodech Grand Tour. „Připadá mi, že tentokrát jsem na konci vyčerpaný nejmíň,“ porovnává Vueltu se svými starty na Giru 2017 a 2018. „Může to být i tím, že tady jsou už na konci sezony všichni dost unavení a tempo nebývá až tak extrémně vysoké. Ale celkově se mi Vuelta líbí, jak atmosférou, tak stylem závodění.“

15.září 2018 v 20:10, příspěvek archivován: 17.září 2018 v 15:40

Astana je spokojená a @HirtJan s ní: "López je na stupních vítězů, toho jsme dnes chtěli dosáhnout." Český cyklista dokončí v neděli třetí Grand Tour v životě - na chvíli si pak odskočí domů a začne se chystat na mistrovství světa. https://t.co/x02KhmT0py

S regenerací na mistrovství světa v Innsbrucku (silniční závod se tam jede 30. září) by nyní neměl mít problém. „Ještě lepší by bylo, kdyby se mistrovství konalo hned za týden, tělo by se po Vueltě tolik nerozvláčnilo,“ soudí. 

V podpůrném týmu Lópeze se 27letému Čechovi líbí, má k němu mnohem blíž než ke druhému lídrovi Astany, dánskému rutinérovi Jakobu Fuglsangovi.

„Rád bych s Miguelem zůstal i v příští sezoně,“ ujišťuje. A protože v té se kolumbijský vrchař nejspíš poprvé vydá i na Tour, mohlo by to rovněž pro Hirta znamenat premiéru na nejslavnějším závodě.

Navíc by ve Francii nemusel být z Čechů sám.

Kreuziger: Ve Francii s Meintjesem

U autobusu stáje Dimension Data hovořím s Dougem Ryderem, budoucím šéfem Romana Kreuzigera. Chlapík, jenž stál u zrodu prvního afrického prvodivizního týmu, už nosí v hlavě mnohé plány pro příští sezonu - a netají se s nimi.

Ben O’Connor bude našim lídrem na Giru a Luis Meintjes s Romanem Kreuzigerem pojedou Tour.“

Český cyklista Roman Kreuziger si už v červnu projížděl trať světového...

DO FRANCIE. Roman Kreuziger by se měl v příští sezoně vrátit na Tour.

Zatímco na květnovém Giru letos Kreuzigera oslabovaly jeho jarní alergie, na Tour se opět jednou může předvést v plné parádě. Zvlášť když na rozdíl od posledních dvou let v týmu Mitchelton-Scott už nemá být při závodech Grand Tour pomocníkem, nýbrž druhým lídrem.

„Pevně věřím, že Roman pořád má na to, aby zajel opravdu povedený etapový závod,“ tvrdí Ryder.

Letos Češi na Tour poprvé od sezony 2012 chyběli. Za rok by to mohl být s Kreuzigerem i Hirtem ve Francii úplně jiný příběh.

A ti další?

Zdeněk Štybar už na jaře vyjádřil přání, že by se v dresu Quick-Stepu rád vrátil na Giro.

Český mistr Josef Černý prozradil, že při podpisu smlouvy s týmem CCC (v první divizi nástupce BMC) padla zmínka také o jeho startu na některém z třítýdenních závodů. Coby kvalitní časovkář může být týmu užitečný na té Grand Tour, kde bude na programu i týmová časovka.

Naopak nejistá je stále závodní budoucnost na třítýdenních kláních u Petra Vakoče (Quick-Step) a Leopolda Königa (Bora). V případě Vakoče záleží na tom, nakolik se mu na jaře po letošním těžkém zranění povede návrat do závodů, u Königa je vzhledem k velkému informačnímu vakuu otázkou, kdy a jak se po svém dlouhodobém onemocnění vrátí. 

Jasno zatím není ani kolem Michala Schlegela, klíčové bude, zda dostane nabídku dalšího kontraktu v CCC.

Danielu Turkovi byla naopak prodloužena smlouva v druhodivizním týmu Israel Cycling Academy. „Budeme s týmem opět usilovat o divokou kartu na Giro,“ prozradil sportovní ředitel této stáje René Andrle. V tom případě by měl solidní šanci na start v Itálii i Turek, který letos zůstal první pod čarou.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa