Roglič odvracel útoky, celkové vedení ale udržel. Valverde na Vueltě končí

  13:30aktualizováno  18:16
Během etapy musel čelit několika útokům. Zejména stáje Ineos a Movistar se ho snažily dostat pod tlak. Primož Roglič však všechny pokusy zneškodnil a finišoval spolu s hlavními favority. Z vítězství se v sedmém dílu cyklistické Vuelty radoval Michael Storer. Po pádu musel odstoupit Alejandro Valverde.

FAVORITÉ. Primož Roglič (vlevo) během sedmé etapy Vuelty. Spolu s ním jedou Adam Yates (vepředu) a Enric Mas. | foto: Profimedia.cz

O vítězství bojovala na závěrečném výšlapu na Balcón de Alicante čtveřice Pavel Sivakov z Ineosu, Carlos Verona z Movistaru, Andreas Kron z Lotta a Storer z DSM. 

Jako první to zkoušel Verona, jenže neúspěšně. Kdo se zvedne jako další?

Storer!

ONLINE

Sedmou etapu jsme sledovali podrobně

Čtyřiadvacetiletý Australan zaútočil tři kilometry pod vrcholem a během i více než desetiprocentních pasáží rychle získával náskok. Když do cíle zbývalo 1,5 kilometru, k dobru měl už dvacet sekund.

A to mu stačilo.

I když to vypadalo, že se k němu během strmých pasáží dotahuje Verona, Storer svůj náskok udržel. Pásku proťal s 21sekundovým náskokem na druhého Španěla a potvrdil, že má formu.

Na konci července vyhrál etapu i celkovou klasifikaci na závodě Tour de l’'Ain. A tentokrát si připsal životní úspěch.

„Pořád to moc nechápu,“ líčil Australan. „Věděl jsem, že na Vueltu jedu v dobré formě. Ale že až takové? To jsem fakt nečekal a dochází mi to až teď.“

O více než tři minuty později finišovala skupina hlavních favoritů. A i v ní se tvrdě bojovalo. Už třicet kilometrů před cílem to zkoušeli jezdci Movistaru a Ineosu a v závěrečném stoupání se poté několikrát ukázal i Adam Yates.

Na Rogliče si ale nikdo nepřišel.

Slovinec z Jumbo-Visma všechny útoky pokryl a finišoval po boku Egana Bernala, Enrica Mase a spol.

I přesto se ale znovu mohlo měnit celkové vedení. Do úniku se totiž vydala početná skupina v níž figurovalo několik jezdců, kteří, pokud by do cíle dorazili s větším náskokem, mohli Slovince vysvléct z nejcennějšího trikotu.

Dlouhou dobu jel ve virtuálním červeném dresu Jan Polanc z UAE-Emirates. Poté sice odpadl, jenže Rogličovu pozici ohrožoval Felix Grossschartner z Bory, který před etapou ztrácel 2:09 minuty.

Rakušan do cíle dorazil sedmý se ztrátou 1:32 minuty na Storera. Sledoval výsledkovou tabuli a čekal, kdy se přiřítí Slovinec.

Roglič to ale nakonec stihl a dál drží celkové vedení. Na druhého Grossschartnera, který se posunul o třináct míst, má k dobru osm sekund. Na třetího Mase pětadvacet a na šestého Bernala jedenačtyřicet.

Když do cíle dorazila skupina favoritů, chyběla v ní dvě slavná jména: Hugh Carthy z Education-Nippo a Alejandro Valverde z Movistaru.

První jmenovaný, loni třetí muž závodu, v průběhu etapy z dosud neznámých důvodů sesedl z kola a oficiální kanály Vuelty informovaly: Carthy odstupuje!

Valverde doplatil na pád 43 kilometrů před cílem. Během pokusu o útok najel ve sjezdu na nerovnost, ta ho rozhodila a jedenačtyřicetiletý veterán spadl k zemi.

I když se po hrozivém pádu, při kterém málem spadl ze srázu podél silnice, zvedl a zkusil pokračovat, po několika kilometrech znovu sesedl a bylo jasné, že končí.

Z trojice českých cyklistů byl nejlepší Jan Hirt, který byl 154. Zdeněk Štybar byl 162. a Josef Černý 174.

Jak se vše odehrálo

Míříme do hor. Profilově zatím ta nejtěžší. Taková byla sedmá etapa Vuelty. Během 152 kilometrů čekala na cyklisty šestice vrchařských prémií včetně jedničkového výjezdu do cíle na Balcón de Alicante (8,4 km; 6,2 procent).

Marné snahy. Zatímco v minulých etapách se do úniku nikomu příliš nechtělo, tentokrát na něj měla spadeno řada jezdců. Úvodní kilometry se proto nesly ve znamení nástupů - zatím však marných, peloton všechny pokusy sjel.

Tak teď? O první úspěšný pokus o únik se postarala až šestice Bouchard, Camargo, Vanhoucke, Arensman, Hamilton a Storer, která po úvodním stoupání získala náskok.

Není konec. Že by tím však byl souboj o denní únik u konce? Ani náhodou. Z hlavního pole se neustále odpojoval jeden jezdec za druhým. Ti posléze vytvořili třiadvacetičlennou skupinu, která se vydala stíhat první šestici.

Máme vás. To se jí skutečně povedlo a devadesát sedm kilometrů před cílem se obě skupiny spojily. Na čele tak figurovalo 29 závodníků.

Známá jména. V čelní skupině jela řada silných závodníků. Bardet, Kuss, Sivakov, Grossschartner, Haig, Elissonde, Polanc, Trentin, Nelson Oliveira… A mnoho dalších. I proto je balík nenechal jet a držel svou ztrátu kolem tří minut.

Konec Carthyho. Do cíle zbývalo 64 kilometrů, když tým Education-Nippo informoval: Carthy odstupuje!

Koalice Ineos-Movistar. Třiačtyřicet kilometrů před cílem se začalo útočit i ve skupině favoritů. Nástupy měly na svědomí hlavně stáje Ineos a Movistar, z nichž dopředu vystřelili Carapaz a Valverde. Získali sice několik metrů k dobru, Roglič je ale po chvíli dojel.

Končí i Valverde. Movistar útokem více ztratil než získal. Valverde v krátkém sjezdu najel na nerovnost, spadl na zem a nechybělo mnoho a málem se i zřítil ze srázu kolem silnice. I když byl potlučený, znovu sedl na kolo a zkoušel pokračovat. Po několika kilometrech ale zjistil: ne, nepůjde to.

Trojice se vzdaluje. Věci se ale děly i v popředí závodu. Z čelní skupiny se totiž třicet kilometrů před cílem odpojila trojice Craddock, Sivakov a Storer a získávala navrch na své pronásledovatele z řad dalších uprchlíků.

Změna. Trojice ale na čele dlouho pospolu nezůstala. Odpojil se z ní Craddock a dotáhli se naopak Kron a Verona. Tato čtveřice vjela i do cílového stoupání na Balcón de Alicante.

Triumf Storera. Během závěrečného výšlapu to nejprve zkoušel Verona, jenže marně. Poté se ze sedla zvedl Storer a vedl si mnohem lépe. Ve strmých pasážích zvyšoval svůj náskok a jel si pro vítězství.

Cyklistický závod Vuelta

7. etapa (Gandia - Balcón de Alicante, 152 km)

1. Storer (Austr./DSM) 4:10:12, 2. Verona (Šp./Movistar) -21, 3. Sivakov (Rus./Ineos Grenadiers) -59, 4. Kuss (USA/Jumbo-Visma) -1:16, 5. Haig (Austr./Bahrajn Victorious) -1:24, 6. Bardet (Fr./DSM), 7. Grossschartner (Rak./Bora-hansgrohe) oba -1:32, 8. Kron (Dán./Lotto-Soudal) -1:37, 9. Cras (Belg./Lotto-Soudal) -2:17, 10. Polanc (Slovin./SAE Team Emirates) -2:29, ...154. Hirt (ČR/Intermarché-Wanty-Gobert) -26:57, 162. Štybar -28:28, 174. Černý (oba ČR/Deceuninck-Quick-Step) -30:01.

Průběžné pořadí: 1. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) 25:18:35, 2. Grossschartner -8, 3. Mas (Šp./Movistar) -25, 4. López (Kol./Movistar) -36, 5. Polanc -38, 6. Bernal (Kol./Ineos Grenadiers) -41, 7. Haig -57, 8. Kuss -59, 9. Vlasov (Rus./Astana-Premier Tech) -1:06, 10. A. Yates (Brit./Ineos Grenadiers) -1:22, ...101. Štybar -42:06, 102. Hirt -42:25, 173. Černý -1:02:20.

Autor:

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

22. března 2024  11:59

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rekordní trest pro trenéra Radu. Za rasistickou urážku dostal osm měsíců

21. března 2024  17:12,  aktualizováno  19:43

Boj druholigových fotbalistů pražské Dukly o postup mezi elitu může jejich kouč Petr Rada sledovat...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

1. Ledecká, 2. Davidová, 3. Voborníková. Kolik si na sněhu vydělaly

25. března 2024  15:51

Z českých lyžařů, snowboardistů a biatlonistů si v uplynulé sezoně nejvíce vydělala na prémiích...

Zlatá tečka za super-G. Skvělá Ledecká triumfovala ve finále Světového poháru

22. března 2024  9:50,  aktualizováno  13:05

V novém roce potvrzovala v superobřím slalomu stoupající formu. V únoru se propracovala do první...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Norsko - Česko 1:2, rozpačitý výkon, i tak výhra. Haškovu premiéru ozdobil Barák

22. března 2024  16:49,  aktualizováno  19:52

Oslo (Od našeho zpravodaje) Fotbaloví reprezentanti se při premiéře trenéra Ivana Haška v Norsku téměř celých devadesát minut...

Čekání na životní slalom. Sen jsem si ještě nesplnila, říká Dubovská

29. března 2024

Premium Už dlouho sní o tom, že se jednou probojuje na stupně vítězek. I před touto zimou lyžařka Martina...

Barcelona se chytla a vyhrála na Bayernu. Němci ztratili šanci na play off

28. března 2024  23:18

Basketbalisté FC Barcelona s Janem Veselým a Tomášem Satoranským zvítězili v 32. kole Euroligy v...

Střešovice i podruhé v semifinále uspěly, Boleslav s Vítkovicemi srovnala

28. března 2024  22:13

Florbalisté mistrovského týmu a vítěze základní části Tatranu Střešovice vyhráli v druhém duelu...

Třinec se vyvaroval nemožného. Obhájci „ufackovali“ gól a Mazanec si oddechl

28. března 2024  21:58

Třinec v sedmém čtvrtfinálovém utkání porazil hokejisty Českých Budějovic 2:0. Celkově vyhrál 4:3...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...