Řepa na Vueltě: Krize byla v prvním týdnu. Teď hledám recept na ten pravý únik

  7:29
Nikdy předtím nejel delší než týdenní závod. Na Vueltě nyní Vojtěch Řepa, jezdec druhodivizní španělské cyklistické stáje Kern Pharma, vstoupil do týdne číslo tři. V průběžné klasifikaci patří dvaadvacetiletému českému debutantovi 71. místo, je překvapen tvrdými bitvami v úvodu etap, sní o zdařilém úniku, staví se za změnu testování proti covidu a motivuje ho nástup mládí.
Vojtěch Řepa během Vuelty

Vojtěch Řepa během Vuelty | foto: ČTK

Jste na Vueltě osmnáctý den. Co na takový zápřah říká vaše tělo?
Už začíná být unavené. Ale to je asi zcela normální. Doufám, že to takhle má většina pelotonu, že nejde jen o můj problém. Jediné, s čím tady víc bojuju, je frekvence mého srdíčka, ta mi hodně padla. Ale věřím, že po pořádném pondělním odpočinku dokážu být do příštích šesti etap zase trochu víc konkurenceschopný.

To se vám stávalo i dřív, že vám klesala srdeční frekvence?
Ne. A nejde ani o žádný problém, o nic nebezpečného. Stejně to mají také ostatní, frekvence trochu klesá s narůstající únavou. Některé věci teprve poznávám. I mé tělo si musí zvyknout, že už není stejně čerstvé, jako když jsem na začátku Vuelty v Holandsku neměl problém jet přes 200 tepů.

Teď se dostanete na kolik?
Záleží na etapě. Zhruba o 15 až 20 tepů to kleslo.

Podobně mi Leopold König při svém debutu na Vueltě 2013 vyprávěl, že tělo i hlava se při první Grand Tour teprve učí, jak pracovat s třítýdenním závodem a s krizemi, které během něj na každého zákonitě přicházejí. I na vás už určitě přišla, že?
Stoprocentně to tak je. Největší krizi jsem měl zatím hned v prvním týdnu, dva dny po mém pádu (ke kterému došlo v závěru 4. etapy). Tělo a obražené svaly potom nějakou dobu potřebovaly k regeneraci. Při dojezdu na kopci v šesté etapě pak strašně pršelo a navíc šlo o 15kilometrové stoupání. Tehdy jsem si říkal: Jestli to takhle bude vypadat i dál, nevím nevím, jestli uvidím Madrid.

Už jste mu mnohem blíž.
Od té doby - asi bych to měl zaklepat - takové krize naštěstí nemám. Spíš jsem trochu zklamaný, že se mi nedaří dostat do úspěšných úniků. Třeba v neděli jsem to zkoušel hned ze začátku etapy. Říkal jsem si: Jsem v dobré skupince s Nibalim, Dennisem a Carthym, to už musí vyjít. Ale dojel nás peloton a potom z něj nastoupilo asi 20 lidí, a teprve ti skutečně odjeli. To se mi během Vuelty stalo už potřetí nebo počtvrté. Další fyzické krize ve stylu, že bych nedojel závod, se mi naopak zatím vyhýbají.

V horských etapách končíte i v první polovině pole, což naznačuje, že na tom jste relativně dobře. Nedojíždíte někde v grupettu na konci závodu.
Ne, takovou krizi, abych kvůli ní musel jet v grupettu, jsem ve druhém týdnu rozhodně neměl. Spíš jde jen o dílčí krize ve stylu, že se mi nepovede únik.

Zdá se, že v týmu Kern Pharma máte víceméně volnou ruku.
V zásadě ano. Když mi nevyjde únik, máme potom všichni jediný úkol: dovézt pod poslední kopec na lepších pozicích José Felixe Parru, který je v celkovém pořadí pětadvacátý a šestý mezi mladíky, což je na úplně první Grand Tour našeho týmu hezký výsledek. Jinak tady máme všichni volnou ruku a nejsme ničím extra svazováni.

Jaká panuje nálada v týmu? Po trojnásobném odstoupení vašich jezdců kvůli covidu, k němuž došlo minulou středu, určitě nebyla moc dobrá.
Zato dnes (= v pondělí) už máme vyhodnocení testů během dalšího volného dne a všichni jsme negativní. Na obědu mi přišlo, že vedení týmu slaví výsledky testů stejně, jako kdybychom vyhráli etapu. Takovou radost měli, že už nikdo další nemusí domů. Naopak minulý týden nešlo o nic příjemného. V jedenácté etapě, kdy ti tři kluci nesměli nastoupit, skoro nikdo z týmu nebyl hlavou v závodě. Dokonce se řešilo, jestli celý náš tým bude moci jet dál.

Protože jste měli tolik pozitivních testů?
Měli jsme čtyři pozitivní antigenní testy při plošném testování minulé pondělí. Ti kluci šli potom na PCR testy, po nichž stále zbyli tři pozitivní. Ale všichni tři posléze odstartovali do úterní časovky.

Vojtěch Řepa na Vueltě.

Protože měli na PCR testech nižší virovou nálož?
Ano. Po časovce pak náš týmový doktor rozhodl, že jeden z těch kluků pojede domů, protože byl opravdu nemocný a nezlepšovalo se to. Jenže organizátoři chtěli, abychom další den podstoupili ještě jedny kontrolní antigenní testy. A na základě jejich výsledků museli domů další dva kluci, i když neměli žádné příznaky covidu a byli zdraví. To bylo smutné, že se organizátoři rozhodli takhle jen na základě dalšího antigenního testu. Možná i proto, že jsme byli prvním týmem, v němž to takhle (masivně) vypuklo. Organizátoři si moc nevěděli rady co s tím. Hodně měnili názory a pravidla, proto jsme z toho byli dost nesví.

Přikláníte se tedy k názoru, že by se minimálně měla zohledňovat míra nálože viru v těle?
Přikláním se k tomu, že by rozhodnutí o další účasti v závodu mělo být zodpovědností týmových doktorů, protože ti jsou odborníci, a každý tým se přece snaží dát svým závodníkům jen to nejlepší a chce je držet v bezpečí. Pokud takový doktor uzná, že je závodník nemocný, a může tudíž ohrozit ostatní kluky nebo sebe sama, měl by sám rozhodnout, že ho pošle domů. Tudy podle mě vede cesta, přes osobní zodpovědnost jezdců a týmových doktorů.

Jak ji zvládne tělo? A co volný den? Hromada neznámých, poznává Řepa Vueltu

Vyskytly se názory, že by na cyklistických závodech mělo zcela zrušit plošné testování na covid. Jste pro?
Ano.

Případně testovat jen ty, kteří budou vykazovat známky nemoci?
Tak. Například já když jsem se dozvěděl, že Honza Hirt kvůli covidu odstoupil, řekl jsem svému týmu: Bavil jsem se s ním, radši mě otestujte. To je o té osobní zodpovědnosti. Stejně tak, když se cítíte hůř, řeknete si o test. Ale celoplošné testování mi nepřipadá jako správná volba.

Překvapila vás ještě něčím vaše první Grand Tour?
Nejvíc tím, jak se tu tvoří úniky. Je to možná dané i skutečností, že týmy letos kvůli udržení ve World Tour tvrdě bojují o body, a jsou proto mnohem dravější. Původně jsem si myslel, že na Grand Tour by se to mohlo většinou odehrávat tak, že se relativně v pohodě vytvoří únik dne, potom je závod kontrolovaný a až později se závodí do cíle. Jenže tady mi přijde, že většina etap jsou dva různé závody. Jeden z nich je závod o únik...

... který trvá třeba i 80 kilometrů.
Přesně tak. A potom je tu druhý závod prvních patnácti lidí z celkového pořadí. Z toho jsem zatím trochu zklamaný, protože se mi ten správný únik vyhýbá. Ten středeční (v 11. rovinaté etapě), ve kterém jsem se ocitl, nepočítám, protože to byl únik z kategorie exhibičních pro kontinentální týmy. Jinak bohužel zatím nedokážu najít správný recept, jak proniknout do toho pravého úniku a jet o etapu nebo o nějaký hezký výsledek.

Například středeční sedmnáctá etapa s cílem na prémií druhé kategorie nabízí pro úspěch z úniku vhodný terén, ne?
Určitě. Tady zatím skoro každý den dojel únik až do cíle, kromě několika exhibičních. Většinou jde o zhruba patnáctičlennou i větší skupinu a nejsou v ní lidé z druhodivizních týmů.

Ale naopak Carapaz, Hindley a další hvězdy.
Právě. To jsem předtím nikde jinde nezažil, takové dvojité závody během jediného dne, kdy se únik vytváří hodinu a půl.

Zpovzdálí sledujete i souboj o titul z letošní Vuelty. Jak ho hodnotíte?
Co jsme se bavili, tak Evenepoel spoustu lidí v neděli překvapil, a dal svým výkonem najevo, že si jede pro červený dres. Poté, jak v sobotu ztratil skoro 50 sekund, se vykládalo, že v Sierra Nevadě ho Roglič sekne, ale Remco to udržel. Opět nám dává najevo, že je v současnosti jedním z nejlepších cyklistů na světě. A zároveň si všímám, že v první pětce jsou Evenepoel, Rodriguez i Ayuso, víceméně mí vrstevníci.

Což je pro vás motivující?
Ano. Ač je to drsné, je to motivace. Neříkám, že někdy budu mezi nimi, ale když se podívám na to, jak jsem se v neděli potkal na posledním kopci s Nibalim, který už tu také nejede o vítězství, je to jasný důkaz, že přichází nová generace.

Autor:

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

22. března 2024  11:59

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rekordní trest pro trenéra Radu. Za rasistickou urážku dostal osm měsíců

21. března 2024  17:12,  aktualizováno  19:43

Boj druholigových fotbalistů pražské Dukly o postup mezi elitu může jejich kouč Petr Rada sledovat...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

1. Ledecká, 2. Davidová, 3. Voborníková. Kolik si na sněhu vydělaly

25. března 2024  15:51

Z českých lyžařů, snowboardistů a biatlonistů si v uplynulé sezoně nejvíce vydělala na prémiích...

Zlatá tečka za super-G. Skvělá Ledecká triumfovala ve finále Světového poháru

22. března 2024  9:50,  aktualizováno  13:05

V novém roce potvrzovala v superobřím slalomu stoupající formu. V únoru se propracovala do první...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Norsko - Česko 1:2, rozpačitý výkon, i tak výhra. Haškovu premiéru ozdobil Barák

22. března 2024  16:49,  aktualizováno  19:52

Oslo (Od našeho zpravodaje) Fotbaloví reprezentanti se při premiéře trenéra Ivana Haška v Norsku téměř celých devadesát minut...

Třinec - Budějovice 2:0. Obhájce titulu obstál a odvrátil historickou prohru

28. března 2024  16:45,  aktualizováno  20:17

Aktualizujeme Třinečtí hokejisté vyhráli 14. sérii play off v řadě a zamezili historickému obratu Českých...

Zlín porazil Litoměřice a vynutil si v semifinále první ligy sedmý zápas

28. března 2024  20:16

Zlínští hokejisté zvítězili v šestém utkání semifinále play off první ligy doma nad Litoměřicemi...

Vytížení proti odpočatým. Sparta čelí v semifinále Třinci, Pardubice čeká Litvínov

28. března 2024  19:37

Dva nejlepší celky základní části hokejové extraligy si dopřály pauzu na přípravu a od víkendu už...

Zámoří zase řeší: Chybují rozhodčí více? Emoce ve Philadelphii hasila omluva

28. března 2024  17:35

Roli padoucha měl na palubovce Philadelphia 76ers zastávat jednoznačně James Harden v dresu LA...

Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč
Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč

Každý týden můžete získat zajímavé balíčky od značek Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč. Hrajte s námi a získejte hlavní výhru, balíček s...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...