Mýtický pyrenejský vrchol Col de l´Aubisque leží ve výšce 1710 metrů. Už v roce...

Mýtický pyrenejský vrchol Col de l´Aubisque leží ve výšce 1710 metrů. Už v roce 1910 tady poprvé stoupala Tour de France. Nyní zde bude končit čtrnáctá etapa španělské Vuelty. | foto: Profimedia.cz

Královská etapa. Vuelta šplhá na Aubisque. Nadchází den mnoha útoků?

  • 31
Urdax (Od našeho zpravodaje) - Stačí dvě slova. Etapa reina. Etapa královská. Cyklistická Vuelta se těší na dnešní úchvatnou podívanou v Pyrenejích.

„Quintana potřebuje na Frooma najet ještě aspoň minutu. Froome je tady zatím lepší než on v krátkých, explozivních stoupáních, ale ne v těch dlouhých. Takže sobota by měla být Quintanovou šancí.“

Muž v modré košili, který takto rozebírá dění na cyklistické Vueltě, postává v pátečním odpoledni u vchodu do tiskového střediska. Známá tvář. Christian Prudhomme, ředitel závodu. Jenže na Tour. Tady je pouze hostem.

I když ani to vlastně není tak docela pravda...

Jsme v městečku Urdax, které se nazývá branou do Království navarrského. Stále jsme ve Španělsku. Ale do Francie je to odtud pouhé tři kilometry. A dnes tam peloton Vuelty zamíří.

Na její podobu má právě tato země stále silnější vliv.

Už v červnu 2008 francouzská společnost ASO, majitel Tour, získala 49procentní podíl na vlastnictví Vuelty. Zbylých 51 procent zůstalo španělské společnosti Unipublic. Což pánové z ASO předloni vyřešili tak, že zcela přebrali kontrolu nad Unipublikem.

Dnešní Vuelta si sice zachovává specifický španělský ráz, ale žije z velké části z francouzských peněz. Což dokládají mnozí hlavní sponzoři ze země Galů, v čele s firmami Carrefour a Cofidis. Též českou automobilku Škoda k Vueltě přivedlo ASO.

Nedivme se tedy ani stále častějším „výletům“ závodu za severní hranice Španělska. Příští rok dokonce odstartuje týmovou časovkou z Nimes. „Tedy z města, kde jsou silné španělské tradice flamenka a býčích zápasů,“ říká Javier Guillén, ředitel Vuelty.

Teprve potřetí v historii tak vyrazí Vuelta na svoji pouť ze zahraničí.

Přesto je menu, jež nabídne španělský závod na francouzské půdě dnes odpoledne, mnohem lukrativnější.

Čtyři vrcholy kdysi tvořily legendární Okruh smrti, po němž cyklisté v průběhu Tour de France 1910 vůbec poprvé vydali do Pyrenejí.

Na kole a často spíše vedle něj se po kamenitých cestách snažili pokořit Peyresourde, Aspin, Tourmalet a nakonec Aubisque. Tam pozdější šampion Octave Lapize organizátorům spílal: „Jste vrazi. Ano, vrazi.“

Tři z těchto průsmyků letos rozprostřeli Prudhomme a jeho realizační tým do dvou etap červencové Tour.

Ten poslední, čtvrtý si schovali na září pro Vueltu.

Col d ́Aubisque.

22.srpna 2016 v 17:09, příspěvek archivován: 03.září 2016 v 00:28

The Col d'Aubisque appeared in the Tour de France in 1910, crossed by François Lafourcade.... https://t.co/CSStwxWxS3 pic.twitter.com/I7iSnCbLPp

Dnes se zde odehraje dojezd 14. etapy, prošpikované čtyřmi obtížnými horskými prémiemi. „Jde o královskou etapu,“ připomíná její význam Chris Froome. „Proto bylo nutné co nejvíce na ni pošetřit energii.“

Všichni favorité smýšleli v pátek stejně, takže v 35stupňovém vedru na cestě do Urdaxu pustili v 13. etapě do úniku dvanáctičlennou skupinu, které blahovolně povolili náskok až 33 minut!

02.září 2016 v 19:33, příspěvek archivován: 03.září 2016 v 00:16

San Sebastian, but not the Clasica San Sebastian - the Vuelta passes the famous beach of La Concha... pic.twitter.com/7vUm1QfUlt

Piánko, pánové, v Pyrenejích na nás o víkendu čeká pořádná šichta, tak šetřete nohy, platilo v pelotonu, dirigovaném Movistarem. „Do limitu se vejdeme,“ ujišťovali údajně jezdci španělské stáje ostatní.

Ä nikdo si nestěžoval.

Chris Froome si vykládal na trati vtipy s parťákem Michalem Golašem.

Esteban Chaves, lídr Oriky, navrhoval Georgovi Bennettovi ze stáje LottoNL- Jumbo: „Georgi, když tři kilometry před cílem vyrazíš z pelotonu vpřed, budeš spurtovat a v cíli zvedneš ruce nad hlavu, dám ti 300 euro.“

Benett se smál, ale na sázku nepřistoupil.

Než peloton dorazil (téměř hodinu po původně plánovaném čase), technici už za cílem odmontovali všechny televize a stáčeli kabely, zatímco vítěz etapy Valerio Conti z Lampre absolvoval veškeré rozhovory s novináři.

Až potom přijely hvězdy. V pohodě, vedeni Alejandrem Valverdem.

Nairo Quintana (v červeném) dojíždí do cíle 13. etapy Vuelty.

Dnes to bude úplně jiné.

„Bude to etapa pravdy,“ tvrdí Alberto Contador.

Na všechny čeká takřka 200 kilometrů utrpení v Pyrenejích a na jeho konci 16,5 km dlouhé stoupání mimořádné kategorie na Aubisque, s převýšením 1 100 metrů až do nadmořské výšky 1 710 metrů.

„Je to etapa, kde mohou lítat minuty. Zvlášť když už předtím má kopec Soudet 24 kilometrů,“ říká Leopold König, šestý muž celkového pořadí.

Dobře, pěkně popořádku. Po startu v Urdaxu se cyklisté vydají nejprve na tři vrchařské prémie 1. kategorie: Inharpu, Soudet a Marie-Blanque. Až potom dojde k závěrečné erupci surové síly na Aubisque.

02.září 2016 v 18:05, příspěvek archivován: 03.září 2016 v 00:28

La Vuelta - E14 Urdax Dantxarinea>Aubisque Gourette (196km) Perfil etapa de mañana. Desde las 16h co@javieraresepic.twitter.com/IrJ8UJawVEVE

V historii Tour se sem jezdci drápali dvaasedmdesátkrát, ale pouze dvakrát se na vrcholu nacházel i cíl etapy. Tím víc je dnešní etapa přitažlivá.

V létě 1985 tady triumfoval Stephen Roche a v roce 2007 Michael Rasmussen. Vzpomínka na něj je však temná. Tehdy dánský cyklista ve žlutém trikotu za cílovou metou jásal, protože byl přesvědčen, že definitivně rozhodl o svém celkovém vítězství na Tour. A o pouhé čtyři hodiny později byl potupně vyloučen z týmu Rabobank kvůli podvodům při nahlašování svého pobytu pro antidopingové komisaře.

Dnes se vydá vstříc slavné hoře úplně jiná generace. Ani nemusí slibovat velkou bitvu. Rozhodně k ní dojde.

„Každý už je v polovině Vuelty vyčerpán a sobotní etapa vypadá na papíře brutálně,“ píše odborný cyklistický server Cycling Weekly.

„Ta etapa uvidí mnoho útoků. Já v ní musím odpárat Frooma,“ nezastírá úmysly lídr závodu Nairo Quintana, usilující o co největší navýšení svého 54vteřinového náskoku na Brita před časovkou v závěru třetího týdne.

Potom se Kolumbijec, což je pro něj netypické, dokonce pokusí o vtip: „Nejradši bych na Frooma najel 20 minut.“ Vzápětí znovu zvážní a dodá: „Nemyslím si, že je momentálně silnější než já.“

Bývalý profesionál Robert Millar ve svém blogu soudí: „Nairův útok na Aubisque bude drtivý.“

Chris Froome naopak slibuje bytelnou obranu a možná nejen ji. Je odhodlán uhrát s Kolumbijcem na Aubisque minimálně remízu.

02.září 2016 v 18:53, příspěvek archivován: 03.září 2016 v 00:18

REPORT: The calm before the storm at #LV2016, as breakaway dominates ahead of queen stage https://t.co/xSCc0bTAK44pic.twitter.com/EjuLOB8U3vv

A pak je tu stále i nevyzpytatelný faktor jménem Alberto Contador. Zatímco souboj Froome - Quintana se očekává až na Aubisque, u Španěla se spekuluje také o jiné eventualitě: že zaútočí už při třetím stoupání dne na Marie-Blanque, aby zvrátil ve svůj prospěch průběh této Vuelty.

„Půjde o první den letošního ročníku s opravdu dlouhými kopci,“ říká lídr stáje Tinkoff. „Je jich na trase dostatek, aby tato etapa způsobila opravdu velké rozestupy.“

Rovněž role Leopolda Königa v ní bude velmi důležitá.

„Jste připraven stát se pro Chrise novým Woutem Poelsem?“ ptá se českého jezdce reportér britského listu Independent. Právě Poels odvedl na Tour největší porci práce pro lídra týmu Sky Frooma.

„Na rozdíl od Wouta já pořád ještě jedu i na pořadí,“ reaguje König. „Ovšem je mi jasné, že budu mít vůči Chrisovi velkou zodpovědnost.“

Bývalý profesionál Roberto Laiseka, nyní pracující pro společnost Unipublic, považuje za nejobtížnější pasáž stoupání na Aubisque závěrečné čtyři kilometry z obce Gourette: „Ty jsou opravdu složité. Asfalt na silnici není nejlepší a je tam mnohem obtížnější jet. Navíc roli už v tu dobu bude hrát i délka celé etapy.“

V 11.48 se vydají z navarrského Urdaxu na trať.

Hned vedle kláštěru z 9. století, nedaleko od startu sobotní etapy, je chovná stanice ptactva a v ní sokoli, orli, poštolky a další dravci.

Dnes bude na Vueltě den dravců.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa