Nairo Quintana | foto: Profimedia.cz

Kdo spasí Quintanu? Ztrácí výsostnou pozici ve své stáji i v Kolumbii

  • 18
Torrelavega (Od našeho zpravodaje) - Za cílem časovky se ocitl v zajetí hroznu reportérů a sděloval jim: „Dnes jsem se bránil. Tohle nebyla časovka, která by vyhovovala mým charakteristikám. Nohy mě bolí.“ Nairo Quintana nabral na Vueltě další ztrátu a klesl na průběžné 4. místo, s mankem 1:15 minuty na vedoucího Simona Yatese.

Policista s píšťalkou rozrážel Kolumbijci cestu mezi fanoušky, než se skryl v dodávce stáje Movistar, odkud se záhy vyplížil druhými dveřmi, aby unikl čekajícímu davu.

List El Pais před startem závodu v Malaze psal, že pro Naira Quintanu by to měla být „Vuelta osvobozující“. 

Ale není.

Ve Španělsku se měl osvobodit od kritiky a opět rozletět k titulům. Deprese, jež se mu na Tour zrcadlila v obličeji, však přetrvává.

„Kritika mě nebolí. Zato nohy občas ano,“ přiznal na pondělní tiskové konferenci. „Proto tolik neútočím. Nejsem všemocný. Nepřevyšuji ostatní. Už nemám tolik sil.“

Přitom je mu stále jen 28 let.

Měl by být v ideálním věku.

Před pěti lety vrazil na scénu jako šoková vlna. Ve svém debutu na Tour skončil celkově druhý, získal trikoty nejlepšího vrchaře i mladíka, ovládl horskou etapy na Annecy--Semnoz.

O rok později dominoval na Giru, byť za pomoci kontroverzního útoku při sjezdu ze Stelvia, kdy se většina soupeřů kvůli chaosu v éteru domnívala, že sjezd je rozhodčími zneutralizovaný.

Předloni ovládl též Vueltu. V památné etapě na Formigal ve spolupráci s Albertem Contadorem dokonale zničili Chrise Frooma a celý tým Sky.

Tehdy měl důvod se usmívat. Pak kouzlo pominulo.

Nairo Quintana

Neunesl tlak národa?

Quintanův otec Luis se loni v rozhovoru pro kolumbijský server rozčilil: „Stáj Movistar nechala vyhořet mého syna. Přinutili Naira startovat na Giru a k pokusu o double. My, Kolumbijci, protestujeme. Neměl startovat na Giru, aby byl fit na Tour. Tak jako dřív měl odjet v Kolumbii na vysokohorský kemp do hor a pak až na Tour. Ale Eusébio Unzue (šéf Movistaru) asi zapomněl, jak se Tour vyhrává.“

Letos učinil Quintana přesně to, co jeho otec loni požadoval. Žádné Giro, místo něj tréninkový dril v horách. 

A na Tour... zase zklamání. Ovládl sice horský sprint v Pyrenejích, ale o den později v královské etapě přes Tourmalet byl se silami u konce, skončil celkově desátý.

Lisandro Rengifo, kolumbijský reportér CNN Espaňa, o něm vykládá: „Vždy byl velmi ambiciózní a jasně si vytyčoval své cíle.“

Ten letošní zněl: vyhrát Tour. Když se to nepovedlo, tak Vueltu.

Vuelta 2018

Všechny články ke slavnému závodu na iDNES.cz.

Ano, byl nejlepším z favoritů při pátečním dojezdu na Camperonu. A když mu v sobotu na Les Praeres ujel (nejen) Simon Yates, říkal: „Takové strmé rampy Yatesovi sedí. Další den při dlouhém stoupání na Lagos de Covadonga to bude jiné.“

Jenže Yates mu i tam ukázal záda, zatímco Quintana působil na pouti k jezerům Covadongy podle mnohých komentátorů bezradně, bez plánu, ztracen duší v mlze, která slavné stoupání zahalila.

„Simon Yates jel Giro a vynechal Tour, měl proto více času na zotavení než já. Vidíme to i na našem Richardu Carapazovi, který letos skončil čtvrtý na Giru, jak je teď čerstvý,“ hledal tedy nové důvody své porážky.

Nicméně znělo to rezignovaně.

Nairo Quintana slaví vítězství v 17. etapě Tour de France.

V dětství Quintana vyjížděl na stařičkém kole ze školy do osmikilometrového kopce k domu rodičů vysoko v Andách. Pracoval tu na malé farmě, přivydělával si spravováním aut a už od deseti let dělal s bratrem v noci černé taxikáře. „Těžký život mě zocelil,“ říká.

Později coby úspěšný cyklista se v Kolumbii stal modlou. Prezident ho zval do svého paláce, mnozí fanatičtí fanoušci, kteří jej doprovázejí všude po světě, jej považovali takřka za boha.

Předloni mi kolumbijský reportérský veterán Luis Alfredo Castro vyprávěl: „Celá má země sní jeden velký sen: vidět, jak kolumbijský cyklista poprvé vyhrává Tour. Věříme, že Nairo to dokáže. Vždyť je mu teprve šestadvacet.“

Jako by to obrovské očekávání národa Quintana neunesl. Nyní navíc podle znalců zákulisí ze stáje Movistar špatně psychicky snáší, že má najednou konkurenci nejen v týmu (Valverde, Landa), ale také v Kolumbii. Mladí vrchaři Miguel Ángel López z Astany a Egan Bernal ze Sky se tlačí na jeho výsostné pozice.

Šéfové stáje Movistar zatím marně hledají „živou vodu“, kterou by polili a spasili někdejší megatalent.

Úterní časovka

Zpravodajství

K titulu z Vuelty nyní potřebuje v horách třetího týdne zvrat mimořádných rozměrů.

„Časovku jsem na své poměry zvládl ještě docela slušně. Nic nevzdávám,“ ujistil v úterý večer.

Ale dá mu tým Movistar k velkému ataku v horách povolení? Průběžně druhý Alejandro Valverde si v celkovém pořadí stojí o 42 sekund lépe a zdá se nyní být hlavní kartou Movistaru. Přesto, že zatím odmítá odpovědět na otázku, zda by se měl Quintana pro něj obětovat.

„Jsem připrven podpořit Valverdeho, pokud to bude nutné,“ pronesl sám Quintana. „Máme dobré vztahy. Záleží na situaci v závodě.“

Alberto Contador coby komentátor Eurosportu nicméně soudí: „Se současnými rozestupy není lídrovství v Movistaru jasně dané. Já být jejich sportovním ředitelem, nechal bych to otevřené.“

V úterý vyrazil Quintana na trať časovky od jeskyně Altamira, kde byly objeveny pravěké malby více než 15 tisíc let staré a jejíž muzeum nabízí působivou cestu nazpět časem.

Také on by se nyní nejraději vydal proti toku času.

Do let, kdy vítězil a vše mu připadalo tak snadné.

Do let, na která vzpomíná: „Tehdy jsem si tolikrát usmyslel, že ostatním ujedu, a prostě jsem ujel.“


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa